100 éve született Pál Pista bácsi
2019. február 27. írta: fofilozofus

100 éve született Pál Pista bácsi

Már olyan 92 éves lehetett, mikor találkoztam vele.

Pál István(pásztor)

 

A vicces, hogy mindig ilyen ruhában láttam, legfeljebb duda nélkül. Már mindenki azt mondta, hogy meghaltak a régi öregek, nincsenek már pásztorok, akik dalokat tudnának (ronda szakszóval: adatközlő), és ekkor fedezte fel őt valaki.Onnantól egyik fellépéstől, tábortól a másikig vitték. Szerintem ő is élvezte, mert nem volt egyedül. Ő még igazi pásztor volt, ami azt jelenti, hogy nem műpásztor, neki tényleg ez volt a foglalkozása. Ennek megfelelően inkább a pajzánabb hozzáállást szerette a történeteiben is. :-)

Ezt próbálta meg a mocskos média kihasználni és egyszerű bohócnak feltüntetni, "pinás" vicceket akartak hallani, hátha abból is csurran-cseppen valami. Azt hiszem ez volt az a műsor, nagyon felháborodtam:

https://www.youtube.com/watch?v=AJDkml4rEyE

(Sokszor hívták szerepelni TV-be, rádióba, azt mondta, hogy nem tudta, hogy most nem a népi örökség érdekli őket, azért ment el.)

 Szeretnék most pár történetet elmesélni róla, ami jól jellemzi őt, a vidámságát. (Annak ellenére, hogy sajnos az összes közeli hozzátartozója már meghalt, ez a hosszú élet átka).

 Akkoriban kezdtem el bajuszt növeszteni, és neki mindig jól beállított, gondozott bajsza volt. Gondoltam,  valami fortélyt elárul majd a bajuszápolásról, így hát megkérdeztem:

-Aztán, Pista bácsi, hogy lehet ilyen szép bajuszt növeszteni?

-Ide figyeljen, fiatalember! Egy titka van: sose tegye olyan helyre, ahol kikoptathatná. :-)

Tkp. ő tanította az összes mai dudást dudálni. Kérdezték tőle, hogy van az a mondás, hogy nem fér meg két dudás egy csárdában. Akkor hogy lehet az, hogy az egri dudástalálkozón 30-admagával játszott a színpadon a tanítványokkal együtt. Mire ő:

-Nono! De dudás az csak egy volt!

Kérdeztünk tőle valamit, mire mondta, hogy ott van hátul a kislányoknál. Hátrament a barátom, mire mondta, hogy ott nincs senki, csak öreg nénik. Hát persze, azok csak hatvanévesek voltak. Neki ők voltak a kislányok. :-)

Kislányok (ezúttal igaziak) fürödtek a patakban meztelenül. Mire mondja:

-Mindig ezt mondom a lányoknak, hogy így kell fürdeni, de sosem hallgatnak rám. :-)

 

Mikor énekelni tanított, akkor elővette a kis alakú iskolai füzeteit (amilyenekbe mi az irodalomdolgozatokat írtuk), és abból nézte a dalokat. Volt neki vagy nyolc ilyen. Mire mondtam, hogy így könnyű, füzetből tanítani. Persze gyorsan leégetett, mert mondta, hogy ő már öreg, nem tarthat észben minden dolgot, mert kimaradna valami dal, így le kellett írnia a dalok címeit. :-) És tényleg, a füzetben csak a kezdősorok voltak, a többit tudta ő fejből.

 

A végére is egy pajzán.

Egy olyan 16-17 év körüli kislány megsimogatta az arcát, és csodálkozott, hogy milyen puha a bőre (vélhetően az évei ellenére gondolta), mire Pista bácsi:

-Látod lányom, ez a baj, hogy nem csak ott puha. :-)))

 

Isten áldjon, Pista bácsi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr4414656997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása