A szabadság hazája
2020. július 13. írta: fofilozofus

A szabadság hazája

Mindig lehet újat tanulni. Tegnap például Balatonfüreden a központi parkban fényképeztem le ezt a csodálatos emléktáblát. Szegényebb lennék, ha nem botlottam volna bele.

 

img_20200712_164409.jpg

 

Hát igen, a marketing így működik: sokszor el kell mondani, aztán lesznek hülyék, akik el is hiszik.

 

 

A progresszív Vaszilij Mihajlovics Blohin munkában a szabadság országában (Vigyázó blog: a halál 50 árnyalata, három percenként kivégzés). Csak ő maga tarkón lőtt ebben a csodálatos országban olyan negyvenezer embert.

 

Vagy egy sztori a több százból, amit Kun Miklós osztott meg velünk. (Érdemes meghallgatni az előadássorozatát a Ludovikán.)

 

A Szovjetunión belül lehetett szabadon utazni. Ez nekem meglepő, de Kun szerint nem voltak olyan igazoltatások, mint a kádári Magyarországon. Ha ő mondja elhiszem, de nehezen. Azonban a munkavállaláshoz mindenképpen kellett a passzport. Ezt mindenki magánál tarthatta -- amennyiben nem vidéki faluban lakott. Mert akkor a párttitkár őrizte a széfjében! És a városi üzemekben sokkal jobban lehetett keresni, mint a szaros kolhozokban, de nem tudtál elmenni, mert kellett a munkaerő nekik is, sosem engedtek el. Azaz RÖGHÖZ VOLTÁL KÖTVE. Gyorsan elő kellene keresni most az általános iskolás törikönyvből az elmaradott magyar nemesek és a gonosz röghöz kötés című fejezetet. A kommunisták ugyanis mindig megírják az igazat, csak éppen mikor magukról beszélnek, azt másnak tulajdonítják.

Ebből a helyzetből egy fiatal férfi csak egyféleképpen menekülhetett. Ha behívták katonának, akkor a zsebébe tehette az útlevelét, és utána óriási nagy ívben elkerülte fatornyos faluját, még a közelébe se ment. A Szovjetunióban minden másként volt, így sokszor előfordult az a burleszkbe illő eset, hogy ha alkalmatlannak bizonyult valaki a sorozáson, akkor KENŐPÉNZT ADOTT a bizottságnak, hogy sorozzák be. :-)))))))))))))))))))))))))

(Másik ilyen elképesztő eset, hogy a piacokon kiégett villanykörtéket árultak. Ugyanis az égő hiánycikk volt, de ha bevitted a gyárba a kiégettet, kicserélted a jóra, akkor nem indult eljárás lopás miatt, hiszen megvolt a körte, csak kiégett. :-))))))  )

Persze azért megkérdezném, hogy OK, történelem, nem zúzzuk szét a kőtáblát, de ugye ha Goebbels ajándékozta volna, akkor is ugyanezt mondaná mindenki. Ugye? Hisz történelmünk egy darabja. :-)

 

Köszönjük a német vezetőknek, hogy először bölcs előrelátással Oroszországba csempészték Lenint, és pénzelték, így ő tudott kiemelkedni a sok ellenzéki közül, aztán pedig megfontoltan megtámadták a Szovjetuniót, minek eredményeképpen amerikai segítséggel nálunk is terjeszthették a kommunisták a szabadság eszméit.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3516003316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.14. 05:59:25

Korfüggő a szovjet belső utazási rendszer. Sokat változott az idők során.

S Mo-on is egészen a 80-as évekig korlátozva volt a Budapestre költözés.

midnightcoder2 2020.07.14. 11:38:26

@MAXVAL bircaman közíró: A költözés igen, de annak semmi akadálya nem volt hogy felgyere ide dolgozni (volt is egy rakás ingázó, a 80-as években a vonatokon egy tűt nem lehetett leejteni), illetve elmehettél albérletbe (ahogy akkortájt én is), vagy akár munkásszállóra is, mert az is volt akkortájt. Mondjuk az tényleg elég szar volt.

midnightcoder2 2020.07.14. 11:39:26

@MAXVAL bircaman közíró: Igazából ebből nem a Leonov a gáz, hanem a "világ első szabad állama".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.14. 11:55:32

@midnightcoder2:

Annak idején Miskolcon élő nagymamámnak 1978-ben protekciós kapcsolatokat kellett igénybe vennie, hogy Bp-re költözhessen.

midnightcoder2 2020.07.14. 13:32:26

@MAXVAL bircaman közíró: Én anno 87-ben csak simán felültem a vonatra és felköltöztem. A főnököm egy telefonnal anno elintézte a munkásszállást, de pár hónappal később már albérletben laktam. Az eb nem foglalkozott ezzel.
Ami megkötés volt, hogy bérlakást nem tudtál venni, csak cserélni. Ergo, ha te vidékről pestre akartál költözni, azt jó eséllyel úgy tudtad megtenni, hogy vettél vidéken egy házat, hozzátettél egy rakás pénzt, és "elcserélted" a pesti csávóval.

midnightcoder2 2020.07.14. 13:33:17

Amúgy ahogy én látom, az USA-ban a "szabadság hazájában" pont az kezdődik most, mint ami a béketáborban a 90-es években végződött...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.14. 13:51:41

@midnightcoder2:

Valamikor a 80-as évek közepén szűnt meg a "budapesti lakhatóság" nevű izé.

Addig csak házasság, munkahely okkkal lehetett Bp-re költözni.

chrisred 2020.07.14. 14:20:19

@midnightcoder2: Legalábbis a trumpizmus is az illiberalizmus egyik fajtája, mint a szovjet rendszet. De meglátjuk, mennyire lesz hosszan tartó.

chrisred 2020.07.14. 14:26:36

"Köszönjük a német vezetőknek, hogy először bölcs előrelátással Oroszországba csempészték Lenint, és pénzelték, így ő tudott kiemelkedni a sok ellenzéki közül, aztán pedig megfontoltan megtámadták a Szovjetuniót, minek eredményeképpen amerikai segítséggel nálunk is terjeszthették a kommunisták a szabadság eszméit."

A németek pontosan ugyanazért akartak Oroszországban felkelést, mint Írországban: egy háborús ellenfelet akartak gyengíteni. Ez semmilyen ok-okozati kapcsolatban nincs azzal, hogy Oroszország azóta is egy agresszív katonabirodalom, Írországban pedig azóta modern polgári demokrácia létesült.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.07.14. 17:56:13

@MAXVAL bircaman közíró: Azt hittem, hogy világos, amit írtam. Nyilván nem egy űrhajóssal van problémám, hiszen ő tényleg úttörő, és igazából a szovjet űrhajózási program is az volt (most ne nézzük, hogy milyen áron). De a világ első szabad országa kitétel egy kicsit kiakasztott.

A kordokumentumra meg ott a válaszom a cikk végén: ha ugyanezt Goebbels írta volna, akkor is megvédené mindenki, hogy kordokumentum? Esetleg még egy horogkereszt is lehetne rajta?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.14. 18:37:39

@fofilozofus:

Ha horogkereszt lett volna rajta, le lett volna bontva azonnal még 1945-ben, s most nem lenne miről beszélni.

kintornas 2020.07.16. 19:33:25

Amikor egy vadbarom még a nyolcvanas évek elején elkezdte nyomatni lényegében ugyanazt a dumát, amit most te, nos, akkor még mindenki a fejét csóválta. Csakhogy azt az állatot nem Gobbels-nek hívták, hanem Tamás Gáspár Miklósnak.

Ennyit az ismétlésről.

A főbelövős képed beállított jelenet vagy montázs. Azóta készülnek ilyen undort keltő alkotások, amióta az első orosz emigráns intellektuálisok megjelentek az USA nyugati partvidékén.

msuweb.montclair.edu/~furrg/

Amúgy Neked mi érdeked főződik hozzá? Mi motivál? Közigállás? Hivatal? Netán pályázat?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.07.17. 20:41:04

@kintornas: A kép szerintem is beállított lehet, bár fene tudja, ezek lehet, hogy néha dokumentáltak is.
Az érdekem pedig az igazság.
Olvass sokat, és akkor tudni fogod, ha a kép beállított is, akkor is agyonlőttek pár millió embert akkoriban. Az nem az emigráns értelmiség kreálmánya, hogy Minszk mellett az egyik erdőben két akkora tömegsírt találtak, mint a Katyni, és a volt SZU tele van ilyenekkel. AZ a szomorú, hogy még ma is vannak olyanok, akik tagadják ezeket.

kintornas 2020.07.18. 13:18:13

Méghogy igazság! Na de kinek az igazsága?

E. Kant-ról hallottál-e? Na persze, ma már ő is a tiltólistán található.

Én elég sokat olvastam, sráckoromban faltam a történelmi témájú könyveket. A hatalom működése a mai napig érdekel. Elég tisztán látom, hogy ma lényegében ugyanazt csinálják a kommunistákkal, mint anno az eretnekekkel tették. A megvesztegetéstől az undorkeltésen és a megfélemlítésen át, a rituális hullagyalázásig (Jan Zizka és KÁdár János, Cromwell és Csau) -- ugyanaz a műsor. Ma az internetes mémek töltik be azt a szerepet, amit anno a piaci pletyka, de a lényeg ugyanaz. Mert a rendszerváltó értelmiség ugyanazokat a TÖMEGLÉLEKTANI módszereket alkalmazza, mint a Szent Inkvizíció tette.

De visszamehetünk még régebbi időkbe is: A népeket ugyanúgy idomították vissza az alázatba, és a nyomorúságba a 70-es évek közepétől a nagyokosok, mint ahogyan azt B. Pros A fáraó c. regényében Herihor és munkatársai tették. Napfogyatkozás helyett államcsőd, Nílus helytt IMF - --- amúgy ugyanaz a műsor. Ördöggel közösülő boszorkányok, tömeggyilkos kommunisták - nem is tudom hogy melyik az undorítóbb.

A mások oldal: Szentek, nemesek, vitézek, értelmesek...

Semmi sem változott.

Végül pedig ha már Katyn: balmix.hu/hu/transform/24319-konyvismertetes-a-katyni-meszarlas-titka-grover-furr-konyve

Jó egészséget Neked!
süti beállítások módosítása