Ezen a szép napon, mikor szétesik az egyik legmételyezőbb szellemi dögkút, egy fontos tudást kell megosztanom veletek. Akinek sok barátja, ismerőse van, hamar belefut abba, hogy nagy tételben főzzön nekik gulyást. De míg otthon szemre ki lehet mérni a hozzávalókat, addig itt már nem mindegy, hogy miből mennyit teszünk bele. Régóta összeírtam több főzésem adatait, és ma összegeztem őket. Nem mondom, hogy tökéletes, lehet még finomítani, de ha ebből indultok ki, nagyon nem tudjátok elbaltázni. Mármint a mennyiséget, mert Fábry egyik mondása szerint, nincs az a jó kakaspörkölt, amit egy kis szarral el ne tudnék b*szni. :-) Meg ugye le is lehet égetni, túlvizezni, kiborítani, elsózni stb. stb. Szóval végtelen lehetőség van, de legalább a mennyiség jó lesz. :-) Recept nincs, azt mindenki ismeri, csak hozzávalók. Ráadásul az eszközöket is összeírtam, mert általában ki kell vonulni valahova, a templomhoz vagy az iskolához, a táborba, tehát az eszközöket is vinni kell magaddal.
Eszközök gázos főzéshez:
-üst vagy bogrács,
-merőkanál,
-gázpalack,
-gázégő,
-tömítés gázhoz,
-állvány üsthöz, bográcshoz,
-fedő üsthöz, bográcshoz,
-fakanál,
-kötény,
-nokedliszaggató,
-lábas kivenni adagot lisztérzékenyeknek,
-állíthatós villáskulcs,
-gyufa v. öngyújtó,
-vízmerő,
-ha nincs víz a helyszínen, akkor kannában víz,
-szemeteszsák,
-mosogatószer, szivacs,
-konyharuha,
-esetleg kis fakanál, kis lábas,
-folpack, ragasztószalag, ha szállítani is kell.
Eszközök fával történő főzéshez:
-fa, hasáb
-fa, apró, begyújtáshoz,
-fejsze,
-papír.
Ha előkészítés is van:
-kés,
-vágódeszka.
Tálaláshoz:
-mély tányér,
-kanál,
-pohár,
-alkoholos filc, feliratozni a poharakat, különben 3-szor annyi fogy
-szalvéta, 2 db egyrétegű / fő
Egyéb:
-asztal, szék, ha nincs a helyszínen,
-zeneeszköz,
-szörp,
-ásványvíz.
Hozzávalók
Gulyás
-felnőttre 14 dkg hús fejenként, gyerekre 10, (disznóból lapocka, dagadó vagy csülök a jó (ez utóbbi nyers, nem füstölt, és kicsontozva, lebőrözve, csak a húsa, nagyon jó), aki combot tesz bele, az azonnali máglyahalált kockáztat :-), marhából lábszár)
-felnőttre 10 dkg krumpli fejenként, gyerekre 7,2,
-fejenként 2,7 dkg zöldség, nagyrészt répa + fehérrépa, zeller,
-fejenként 2 dkg hagyma,
-fejenként 1 dkg zsírszalonna,
-fejenként 0,5 dkg zsír
-fejenként 1,8 szelet kenyér,
-só,
-piros paprika,
-köménymag,
-csipetkéhez 10 dkg liszthez 1 tojás 12 főnként,
Babgulyás
-felnőttre 12,32 dkg hús fejenként, gyerekre 8,8,
-felnőttre 1,68 dkg füstölt hús fejenként, gyerekre 1,2
-fejenként 5,46 dkg bab, nem elég előző este beáztatni, 24 óra kell neki!!!
-a többi ugyanaz, mint a sima gulyásnál, csak krumpli, kömény nélkül + babérlevél és tejföl
Végezetül a L'art pour l'art társulat szenes bablevesének receptjét osztom meg. ;-)
Jó étvágyat!