A Theranos-sztori avagy a tőzsdei birkák
2020. október 19. írta: fofilozofus

A Theranos-sztori avagy a tőzsdei birkák

Nemrég olvastam egy cikket:

https://index.hu/gazdasag/2020/09/15/elindult_a_lejton_a_nikola/

 

Mivel mostanában nagyon sok ilyen hírrel találkoztam, ebből már lehet szintetizálni, azaz egyből a blogra kívánkozik. :-)

Bevezetésül: arról van szó a fenti írásban, hogy elektromos (hidrogénüzemanyagú) kamiont fejleszt egy cég, de a bemutatóhoz úgy készítették el a filmet, hogy legurították egy lejtőn, mintha magától működne. Magyarul nem működik: vagy még nem jutottak el arra szintre vagy soha nem is akarták megvalósítani, csak bezsebelni a lét.

Kitérő: ha magyar példát szeretnék felhozni, akkor hirtelen Asbóth Oszkár jutna eszembe, aki tkp. csak jól akart élni abból, hogy ő műszaki újdonságokat fejleszt. Csak az a sztori egy kicsit félrecsúszott, és Magyarországon mindenki azt hiszi, hogy ő találta fel a helikoptert. Több, mint egy fél évszázad kellett hozzá, hogy tisztulni kezdjen a köd. De ugyanaz volt a motiváció, mint a Nikola vagy a Theranos esetében: SOK LÓVÉT BEGYŰJTENI.

Mielőtt az igazi mondanivalót kifejteném, ismerkedjünk meg ezzel a céggel!

Nagyon tömören: ez a nő (Elisabeth Holmes) otthagyta az egyetemet, és saját vállalkozásba fogott. Azt ígérte, hogy olyan kompakt berendezést fejleszt, ami a fájdalmas vérvételt és utána a hosszadalmas kiértékelést kiváltja: fájdalommentes és gyors lesz. Viszonylag gyorsan a csúcsra ért, milliárdos cég lett belőle, mindenhol megjelent Erzsi, mint a legnagyobb hatalmú saját magát felépítő nő az Államokban. Aztán lassan, nagyon lassan kiderült, hogy egy lapát szar az, amit csinálnak, a végén már ugyanúgy vették le a vért, mint a többiek és a konkurensekkel vizsgáltatták be. :-) Csőd, és most bíróság vár rá.

Bővebben itt:

https://bcmagazin.hu/2019/08/12/a-theranos-bukasa/

De egy film is készült a cégről, ami tipikusan amerikai, de azért munkatársak szólalnak meg benne, akik közelről látták a történéseket. Egyszer nézhető, és tényleg sok minden kiderül belőle. Ha valaki sokkal többet akar megtudni, az nézze meg.

Még mindig mellékszál, de egy-két érdekes gondolatot felvet a történet, érdemes a főmondanivaló előtt ezekről is ejteni néhány szót.

1. Hihetetlenül híres embereket sikerült megnyerni a cégnek, és ezzel óriási bizalmai tőkéhez jutott. Vélhetően minden ördögi sikerben a főhősnek van valamilyen szuggesztív képessége. Az egyik kiemelt mérnök munkatárs mondta, hogy felment a főnökhöz, mert már annyira el volt keseredve, egyszerűen átlátta, hogy ez sosem fog működni. És mikor beszélt a banyával, akkor úgy jött ki tőle, hogy nincs itt semmi baj, minden OK. Csak később kezdett el gondolkodni, hogy tkp. mit is mondott? Semmi kérdésére nem született érdemi válasz, de ő megelégedve jött el tőle. Vélhetően ezeket a híres embereket is ezzel a képességével győzte meg. Jó hatalom lenne, de valahogy mindig a gonoszokhoz kerül, azok meg a végén általában lebuknak.

2. Nevetséges, hogy hogyan kapaszkodik külsőségekbe: ugyanolyan fekete pulóverben és teljes szerelésben jár, ahogy Steve Jobs, hátul Yoda idézet, hogy "Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!". A külsőségek már megvoltak, már csak a lényeg kellett volna. :-)

3. Iszonyatos jogi apparátussal dolgozott, és mikor szorult a hurok, akkor azzal dózerolt le mindenkit. Az egyik alkalmazottja millió dolláros ügyvédi költséggel tudott csak kiszállni.

4. Felmerült bennem egy kérdés: ez a maca eleve lopni akart vagy csak voluntarista? Én hajlok arra, hogy ő elhitte, hogy meg tudja csinálni ezt a gépet. Vannak olyan emberek (szerintem ez már a személyiségzavarok egy formája), akik úgy gondolják, hogy MINDENT EL LEHET ÉRNI, CSAK AKARNI KELL. Ez a voluntarizmus. Ezt nyomták Rákosiék is a gyapottal meg a kohókkal. Ugye Erzsi apukája az Enron alelnöke volt. :-)))) Ami 100 milliárdos cég volt, dollárban. Egy ilyen családban biztos magasra tették a mércét. Vélhetően elitiskolákban verték a fejébe a "You can do it" szellemét, ami Amerikában egyébként sem hiánycikk. Van egójuk, na.

Az angolszász oktatásról van egy személyes történetem.

Egy fizikatanár ismerősöm angol barátjával vitába keveredett: ha két követ leejtünk azonos magasságból és az egyik sokkal nehezebb, mint a másik, akkor a barátja szerint a nehezebb kő előbb földet ér. :-)))))))))) Nem a fizikatudásának a hiányossága a probléma, mert sokan nem tudják ezt a tényt, hogy a tömegétől nem függ a földet érés ideje (most ideális körülményekről beszélünk). Ugyanis a következő történt: elkezdett bőszen vitatkozni az ismerősömmel, NOHA Ő IRODALOMTANÁR VOLT. Semmilyen észérv nem térítette el a hitétől. Mikor arra hivatkozott, hogy ő fizikatanár és ez egy régen ismert tétel, akkor kinevette, hogy mennyit tévedtek már a tudományban!!!

Engem ez nagyon elgondolkoztatott. Szerintem a magyar, de akár a német vagy a dán oktatásban is szembesülhetnek a tanulók, hogy az ő tudásuk a világ ismert tudásának alig mérhető százaléka, főleg ha nem a szakterületükről van szó. Egy magyar vagy német irodalom szakos diák biztos vagyok benne, hogy simán elhiszi ezt a tényt egy egyetemi végzettségű fizikatanárnak, legfeljebb meglepődik. Ebből én arra következtetek, hogy az angolszász rendszerben mérhetetlenül kevés tudást adnak át, és ezáltal magabiztos lesz a tanuló, hogy igen, ő a világegyetem teteje, vagy csak simán óriási öntudatra neveik őket. Nem tudom, hogy így van-e, de ha Elisabet nem eleve csaló, akkor erre az öntudatra épített, miszerint csak pénz kérdése kifejleszteni egy ilyen eszközt, és eddig csak azért nem sikerült, mert nem akarták. :-)

Mindenesetre az esetből kiderült az, amit egyébként nagyjából minden közgazdász tud, hogy egy cégnél a műszaki és a közgazdasági tudásnak (pl. marketing) EGYENSÚLYBAN kell lennie. Az a cég is összedől, ahol csak műszaki tudományos tudás van, de nincs egy épkézláb pénzügyes, marketinges, vezető, de az is ahol nincs meg az a tudás, amivel foglalkozni akarnak. Csak megjegyzem, hogy pl. Steve Jobs és Steve Wozniak pontosan megtestesítették ezt a receptet kezdetben.

És akkor térjünk rá, hogy mit is akartam elmesélni eredetileg!

 

Azt mindenki tudja, hogy az USÁ-ban nincs európai értelemben vett nyugdíjrendszer: ha valaki nem akar idős korában éhen dögleni, akkor annak bizony takarékoskodnia kell. Nem keveset, nem keveseknek kell félre tenniük. Azaz havonta számunkra értelmezhetetlen mennyiségű pénz keres "gazdát", olyan helyet, ahol befektethető lesz. Hirtelen nem találtam adatot, de szerintem ezer milliárdokban mérhető ez a piac. Azaz óriási nyomás van arra, hogy "vegyünk valamit". Ezért lehet az, hogy a tőzsdén minden szar startuphoz ömlenek a pénzek.

Elmondok megint egy érdekes történetet. Mikor olvastam Steve Jobs önéletrajzi könyvét, akkor elcsodálkoztam, hogy hogy lett ő milliomos, még a legelején. Mikor már eladtak pár számítógépet, és nagy volt a kereslet a termékeikre, akkor részvényeket bocsátottak ki, amit lejegyeztek a befektetők. És ekkor hirtelen a vagyona a millió fölé ugrott! Teljesen elcsodálkoztam ezen. Ugyanis tanultam én ezt a működést, hogy a tőzsde arra jó, hogy bevonjunk pénzeket a gazdaságba, de a csóró Magyarországon, ahol senkinek sem volt befektetni való pénze, ahol 17% volt a jegybanki alapkamat, azt hittem, hogy ez csak a mesekönyv része, ilyen elméleti okoskodás. De nem, ez tényleg működik ott, ahol sok pénze van az embereknek!  Nálunk a GDP emelkedésével arányban most kezd megjelenni egy ilyen réteg, de még fényévekre vagyunk ettől az állapottól, hogy ez általános és nagy mértékű legyen. Ugye mi ebben a különös? Hát az, hogy ezek csak pár szaros gépet adtak el addigra, de a piac megsejtette (vagy legalábbis remélte), hogy a jövőben mennyit fognak. Tehát ettől a jövőre való várakozástól lett ő milliomos.

És akkor levonhatjuk a következtetést: a tőzsdén (legalábbis az USÁ-ban) a siker legnagyobb titka nem az, hogy neked nagy legyen az árbevételed, hanem az, hogy a befektetők ELHIGGYÉK, HOGY NAGY JÖVŐ ELŐTT ÁLLSZ.

És akkor választ kapunk arra a kérdésünkre, hogy miért van ennyi csaló cég Amerikában (van több is, ezeket csak kiemeltem). Mert nem kell felmutatniuk mást, csak vonzó jövőt és a valós működés látszatát. Ez viszont vonzza a csalókat: elég csak hókuszpókuszolni, de azt kegyetlenül jó marketinggel. A Theranos is ilyen volt, meg még több száz cég, akiket nem is ismerünk.

És akkor jön egy talán meglepő megállapítás: sok pénzt lopnak így el a csalók, de ez mégsem baj.

Micsoda?????????????

Az a helyzet, hogy a befektetők tudják, hogy ezek a cégek kockázatosak. Tudják, hogy jó ha 1%-a megéri. De van pénz bőven, nincs nagy értéke, hiszen havonta kell óriási összegeket valahova elpasszolni, és ha valamelyik mégiscsak bejön, akkor valószínűleg behozza majd az összes többin elszenvedett veszteséget, sőt jóval többet. Viszont van egy óriási előnye is: hihetetlenül támogatja az innovációs kedvet. Ha lenne valami szigorú szabályozás, akkor lehet, hogy egy csomó csaló nem tudna tevékenykedni, de rengeteg nagy ötlet menne veszendőbe. Tehát globálisan vélhetően megéri a dolog. Így a címben említett tőzsdei birkák tkp. segítik az amerikai innovatív gazdaságot. Csak remélhetjük, hogy egyszer soká nálunk is lesz ennyire fejlett tőkepiac, ami elbírja ezeket a veszteségeket a nagy hasznok reményében.

------------------------------------

Eddig a mondanivaló, azonban végezetül rátérnék egy érdekes kapcsolódó kérdésre.

Minap olvastam, hogy a Tesla piaci értéke a Toyotáénak az ötszöröse. :-) , mikor csak nevetséges darabszámú autót gyártanak le évente (245 ezer / év ) a Toyotához (10,5 millió / év ) képest.

De a Tesla nem autógyár, hanem technológiai cég, az önvezető autózás és az elektromos autózás a jövő, és ők ennek a birtokában vannak. :-))))) (Ezt a választ nem a Tesla marketingosztálya találta ki, á dehogy).

Winkler Róberttől hallottam egy jó állítást. Ő azért jobban otthon van ezekben a kérdésekben, mint én. Szerinte az elektromos autózás azért ilyen népszerű a világban, mert egy gátlástalan hazudozó áll mögötte, Elon Musk. Mikor szorul a hurok, akkor mindig tartanak egy sajtótájékoztatót, ahol bejelentenek egy szenzációs dolgot, ami persze majd 3 év múlva lesz meg. Sajnos a Theranoshoz hasonlóan itt sincs semmilyen találmány mögötte, csak egy ismert technológia (lítium-ion), ami közel 15 éve alig fejlődik valamit. (Itt írtam ezekről: elektromos autó, önvezető autó.) És tudjuk, hogy ha van pénz, akkor majd csak akarni kell, és minden működni fog.

Vagy nem. :-)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1916202342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aldum · http://aldum.pw 2020.10.20. 13:40:11

>Azt mindenki tudja, hogy az USÁ-ban nincs európai értelemben vett nyugdíjrendszer: ha valaki nem akar idős korában éhen dögleni, akkor annak bizony takarékoskodnia kell.

Ez nominalisan nem igaz, van social security ott is. Realisan meg Europaban sem lesz egy-ket ev(tized) mulva nyugdij, takarekoskodni itt is kell.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.10.20. 15:24:18

@aldum:
1. Tényleg van USÁ-ban állami nyugdíj is, ami állítólag az eredeti fizetés olyan 40%-a. De csak 67 éves kortól.... Már 62-től nyugdíjba mehetsz, de akkor ennek az összegnek csak a 70%-át kapod. Kösz, hogy szóltál, mert utánanéztem, és nem nagyon tudtam ezt.

Ettől függetlenül a cikk tartalmát nem érinti, mert a lényeg, hogy óriási a megtakarítások mértéke, tehát van befektetni való összeg.

2. "Realisan meg Europaban sem lesz egy-ket ev(tized) mulva nyugdij, takarekoskodni itt is kell. "

Szerintem odébb van az, nem egy-két évtized. Tovább tudnak rohadni rendszerek, mint azt hinnék. Mindazonáltal nincs köze a cikk mondanivalójával.

Serény Vélemény 2020.10.21. 11:11:00

"Ebből én arra következtetek, hogy az angolszász rendszerben mérhetetlenül kevés tudást adnak át,"

Jó reggelt!

Egyébként pontos a poszt meglátása, egész más fíling egy társadalomban, ha van pénz, és egész más, ha nincs. Nem az a lényeg, hogy ne legyen szegény ember, hanem hogy általában egy társadalmon belül legyen pénz.
Ebből a szempontból is a nagy csapást Magyarországra két dolog tette:
1) a nácik, akik elvették a zsidóktól a vagyont,
2) a kommunisták, akik nem adták nekik vissza.

Ugyanis valami hülye történelmi és egyéb okból Magyarországon a pénzhez igazából csak a főnemesség, a svábok és kb a zsidók értettek. Esetleg egy kicsit a gazdagabb nagygazda parasztok. Az átlag magyar nem. Még a haború előtt sem igazán. Ugyanis a pénznek van egy nagyon fontos funkciója: át tud alakulni tőkévé. Ami fölös pénz nem alakul át tőkévé, az az ablakon kidobott pénz, akkor is, ha még a párnacihában van.
Egy átlag magyar gondolkodásában az van, hogy ha pénzhez jut, akkor lakás, és autó, és plazmatévé, jobb esetben ebben a sorrendben.
Egy sváb (sváb faluban élek, és vannak sváb felmenőim) nem így gondolja.
Ha pénzhez jut, akkor vesz egy lerobbant házat a faluban, némileg kifesti, és kiadja albérlőknek. Nem egy böhöm autót vesz, ami csak és kizárólag viszi a pénzt, hanem egy olyan eszközt, ami hoz is pénzt, nem csak visz.
Ugyanez van a zsidóknál csak méginkább. Ők nem úgy költötték a pénzt, ahogy a magyar dzsentrik szokták. Hanem kb a fontossági sorrend ez volt: gyerekek taníttatása, befektetések, és csak ezután jönnek a pillanatnyi szükségletek. És még ezt is nagyon józanul.
(Az oka egyébként az, hogy a római katolikus tanítással szemben a zsidóknál sem a "gazdagság" sem a "pénz" nem egy negatív érzelmi töltéssel rendelkező kifejezés.)
Szóval a nácik elvették a zsidó vagyont, és a tulajdonosaikat meg elvitték gázkamrákba. A kommunisták elüldözték a nagypolgárságot és az arisztokráciát, nomeg még a svábokat is kitelepítették, a gazdag parasztokból meg kulákokat csináltak.

Az eredmény az lett, hogy nagyjából mindenki, akinek egy kis fogalma volt a pénzről, eltűnt a képből.

Ezért tudták lezülleszteni gyakorlatilag teljes Magyarországot.

És ekkor a drága jó marx tőgyén nevelkedett magyar elit egy része rájött, hogy a szociálizmus nem működik, hiába erőltetik. Olyan magas szinten jöttek rá, hogy már 1986-ban(!) (de lehet hogy 88-ban) kiadták a Samuelson-Nordhaus közgázkönyvet.
ja, 86-ban az Szja-t vezették be, és bruttósították a béreket. Ekkor már aki nem volt teljesen agymosva, sejthette, hogy nagyon nagy baj van.
(Csak hála a marx tőgyén nevelkedett teljes magyar sajtónak, nem volt túl sok ilyen ember a köznép között, és igen, a teljes magyar társadalom gyakorlatilag agymosva volt. )

Nagyjából egyébként _most_ kezd a pénz fogalma ha nem is helyére kerülni, de nagyjából elindulni abba az irányba, ahol lennie kellene.

Ebben mondjuk a reggeltől-estig visított szociális érzékenyítés olyannagyon nem segít, hanem pont hátráltat, de azé' van haladás.

chrisred 2020.10.21. 18:37:45

@Serény Vélemény: A főnemesség sem értett a pénzhez, egyszerűen hatalmas vagyonuk volt. Ahogy a brunei szultán sem azért a tartozik a világ leggazdagabb emberei közé, mert ért a pénzhez. A magyar lakosság legnagyobb részéről mmeg azért nem derült ki, hogy értenek-e a pénzhez, mert soha nem volt nekik.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.10.21. 18:41:05

@Serény Vélemény: "Samuelson-Nordhaus közgázkönyvet"
:-))))))))

Milyen régi szép emlékek. Tényleg, már el is felejtettem, pedig nagy újdonság volt.

chrisred 2020.10.21. 18:42:37

@Serény Vélemény: A szociális empátia egészséges szintje a társadalmon belül pedig éppen hogy elősegíti a piacelvű gondolkodást, mert megfosztja az államot attól az előjogtól, hogy szociális alapon kénye-kedve szerint pénzt vonjon el a magánvagyonokból.

chrisred 2020.10.21. 18:45:03

@Serény Vélemény: "Ugyanez van a zsidóknál csak méginkább. Ők nem úgy költötték a pénzt, ahogy a magyar dzsentrik szokták. Hanem kb a fontossági sorrend ez volt: gyerekek taníttatása, befektetések, és csak ezután jönnek a pillanatnyi szükségletek. És még ezt is nagyon józanul.
(Az oka egyébként az, hogy a római katolikus tanítással szemben a zsidóknál sem a "gazdagság" sem a "pénz" nem egy negatív érzelmi töltéssel rendelkező kifejezés.)"

Meg hogy földjük sem lehetett, ezért kénytelenek voltak a saját szakértelmükből megélni.

Ubul80 2020.10.22. 06:38:29

Én is azért dolgozom, mert bízom abban hogy a hó végén kapott fizetést megkapom és fél tudom használni. Aztán egy részét úgyis faszságra költi az ember. Bróker Marcsi is a bizalomra épített, meggazdagodott, de eljött az igazság pillanata. Kis pénz, kis foci...
Dunning–Kruger-hatásnak hívják amire utalták.

Serény Vélemény 2020.10.22. 09:28:52

@chrisred: pl. hu.wikipedia.org/wiki/Hatvany-Deutsch_S%C3%A1ndor
Az emancipációtól kezdve lehetett földbirtoka zsidóknak is. És volt is.... És ha már itt tartunk, pont ez a lényeg: lett pénze, és a fia meg egy nagyon-nagyon tanult ember volt.
Ugyanez elmondható a teljes zsidó nagypolgárságra. Amikor egy magyar gyerek még utálhatott elemi iskolába járni, egy átlag zsidó nagypolgár gyerek már két-három nyelven beszélt.

Éhes_ló 2020.10.25. 20:33:53

@Serény Vélemény: nahát!
Ezek a zsidlákok valami szuperemberek lehetnek.
Neked.
Szerintem meg ugyan olyanok, mint bármely más nép, csak az évezredes beltenyészet miatt több a genetikai deformitásuk - veleszületett betegségük.
De tehetség es intelligencia terén nem jobbak az európai átlagnál, az ázsiaiaknal pedig ők is gyenvusabbak.
Szóval nem kell ez a hohmecolás a zsidó felsőbbrendűségről.

Amiről írni akartál, az a pofátlanság, az uzsora, no meg a faji vallási összetartásuk - mi persze minden más nép/vallás esetében elítélendő.
Akárcsak a leszármazási alapon való megkülönböztetés.
No azt is csak a kiválasztottaknak szabad.
Államilag is persze.
süti beállítások módosítása