Mondtam, hogy nincs önvezető autó
2020. december 03. írta: fofilozofus

Mondtam, hogy nincs önvezető autó

Jó kis cikket találtam ma a Totalcaron:

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2020/12/03/a_szalagkorlatba_vezette_magat_a_bmw/

Érdemes összevetni a kommentekkel egy régebbi cikkemben. Ott ugye arról írtam, hogy nincs önvezető autó, és ezzel a módszerrel, ahogy próbálják nem is lesz Pontosabban később lenne ezzel a módszerrel, mintha értelmesebben fognák meg a kérdést. És azt is leírtam, hogy a tőzsdei cégeknek miért elemi érdekük a félrevezetés.

Most szemlézek néhány kommentet a korábbi cikkem alól, névvel, hogy tudjuk, hogy kin kell mulatni.

 

math0:

"VAN ÖNVEZETŐ autó. Tehát kurvára nem kérdés, hogy meg lehet csinálni. A jelenlegi fejlesztés nem arról szól, hogy megcsináljuk, hanem arról, hogy eladható áron, kb 5 ezer euruó felárral csináljuk meg."

 

Fülig José:

"nem LESZ önvezetés, hanem VAN. pont. az, hogy a blogger még nem látott ilyet, nem sokat jelent."

math0:

"a kamera, ultrahang, radar, és lézer közül bármilyen időjárási körülmények között működik legalább 3. a radar és a lézer frekvenciája változtatható is. a radarnak csak hóesés esetén van gondja, de az is megoldható lenne némi pénzzel."

jeriko:

"Bizonyos szempontból az önvezető autók már most jobbak, mint az emberi sofőrök. Bizonyos szempontból pedig nem. Viszont fejlődnek, sokkal gyorsabban mint ahogy az emberek vezetési tudása. 1-2 év, és ott lesznek az utakon"

Ne feledjük, hogy 1,5 éve írtam azokat a sorokat, úgyhogy az 1-2 év pont aktuális lenne. Hol vannak az utakon ezek az autók, kérem szépen?

 

A totalcaros cikkhez azonban tennék pár megjegyzést.

 

Először is kiderül belőle, hogy a most KAPHATÓ technika a vicc kategóriáját súrolja. Egy kalap szar, na. Az nem önvezetés, hogy általában nem halsz meg. És a mellékelt videóban a srác bemutatja, hogy csak ő pár hónapon belül hányszor törhette volna össze magát. Egy iszonyat drága BMW-ben. Tudom, most jön az, hogy bezzeg a Google meg a Tesla. Értse már meg végre mindenki, hogy a mai technikai szinten NEM LEHET MEGCSINÁLNI úgy, ahogy próbálják. Ezért nincs a boltokban.

Erről eszembe jut egy történet. Az egyetemen mindenféle kiegészítő társadalomtudományi tantárgyakat kellett felvennünk. Ennek a magyarázata az volt, hogy ne legyenek szakbarbárok a matematikusok, legyen a világról átfogó képük, az oka meg az volt, hogy megszűntek a kötelező foxi maxi szakok, és etetni kellett a sok volt kommunista semmirekellő tanárt. Szóval az egyik évfolyamtársam elment egy filizófia-szerű kurzusra. Akkor esett ki a padból a röhögéstől, mikor elkezdtek arról vitatkozni, hogy van-e jogunk kikapcsolni olyan számítógépet, ami mesterséges intelligencia programot futtat. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) 

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) 

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

 :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) 

 

Felszólalt ez az ismerősöm, hogy ő tudja, miről van szó, ezek csak primitív programok, keresőalgoritmusok, ezek nem gondolkodnak, nem élőlények. De ezzel elrontotta volna a jó kis fontos vitát, úgyhogy leszarták, hogy mit mond, vitatkoztak tovább. :-)

Ez azért jó történet, mert jól bemutatja, hogy mennyire vágyik mindenki arra, hogy le lehessen cserélni, ki lehessen váltani teljeskörűen az embert. Nem csak a nagytőkések szeretnék ezt, hanem mindenki. Kifejtettem már ezt többször is, hogy ez sátáni gondolat. De attól még sokan képzelegnek róla. És ez a 90-es évek volt, akkor még lassabbak voltak a számítógépek, és még a maiak sem gondolkodnak semennyit.

 

Másik megjegyzésem a Totalcar cikkéhez, hogy figyeljük meg jól a reklámokat: elengedi a kormányt a jóképű színész, leveleket olvasgat vezetés alatt, miközben a jogi érvényű tájékoztatóban benne van, hogy NEM VÁLLALNAK SEMMILYEN FELELŐSSÉGET. És a cikkből kiderült, hogy tényleg nem. És az is kiderült hogy nem műszaki hiba, időjárás stb. okozta a balesetet, hanem ez ab ovo ilyen, és kész. Olyan mint egy szlovák történelemkönyv a középkorról, ahol a végszóban apró betűvel leírják, hogy bár mindenhol, ahol Szlovákiát írnak, a jelenlegi Szlovákia területét kell érteni, hiszen akkor még nem létezett önálló államként. Azonban valójában azt szeretnék, hogy az olvasók erről ne nagyon tudjanak. Jogilag OK, de úgyis a marketing fog hatni, nem az apró betűs rész.

 

Reggel felkeléskor jutnak a legjobb témák eszembe, úgyhogy mindjárt írom is a következőt, egy szívszorítót. Ez a cikk most megelőzte, de senki se hagyja ki! ;-)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9016317520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.12.04. 08:20:34

Azért mielőtt ilyen nagyívű véleményt fogalmazol meg, nem lenne hülyeség elolvasnod pár könyvet az MI témában. Ami a felelősséget illeti, elolvastad te már egy tetszőleges szoftver (Pl. a gépeden futó windows) felhasználói szerződését ? Egy szoftver nem egy darab vas ami vagy eltörik vagy nem, és ez kb. előre kiszámítható. És ez még egy hagyományos procedurális cuccra is igaz, nem hogy egy neurónhálóra amit ha egyszer betanítasz, pont úgy nem lehet megmondani hogy mit és miért csinál, mint ahogy egyébként az agyadról sem. Ami amúgy szintén egy neuronháló.

"Ez azért jó történet, mert jól bemutatja, hogy mennyire vágyik mindenki arra, hogy le lehessen cserélni, ki lehessen váltani teljeskörűen az embert. Nem csak a nagytőkések szeretnék ezt, hanem mindenki."

Nézd, az emberek egy része nagyon szeret vezetni. De az emberek nagy része kurvára nem. Pláne nem városban. Ahogy amúgy egy rakás más dolgot sem szeret csinálni, amit ma a számitógépek csinálnak. Az sem egy álommeló, amikor tízezer számot kell összeadni papíron. Ahogy azt a könyvelõk még száz éve csinálták.

"Az nem önvezetés, hogy általában nem halsz meg. "
Ha beülsz az autóba, akkor is csak ebben bízhatsz. Azaz abban, hogy te sem hibázol, és mások sem. És persze mindkettő utópia, ha nem ez lenne, akkor nem halna meg sok ezer ember minden évben az utakon. Ráadásul, a vezetés közben elkövetett hibáknak csak a töredékéből lesz valóban baleset. Amikor a hülyegyerek 150-nel előz a beláthatatlan, 100 esetben 99-szer túléli. Az századiknál nem. Ha a 95.-nél megjön az esze, akkor még lehet belõle 40 évig balesetmentesen vezetõ polgár. Már feltéve persze, ha nem találkozik egy másik hülyével, aki épp a 100. ilyen elõzésénél jár.
Nyilván, az önvezető autó is követhet el hibákat. A kérdés, hogy mikor éri el azt, amikor mondjuk tizedannyi hibát csinál, mint az Átlag Józsi a volán mögött. De ez akkor sem lesz soha nulla, mert mindig akadhat olyan körülmény, amivel nem számoltak. Ami az épp a kocsiban utazók számára nyilván tragédia. Viszont azt jelenti, hogy évente nem X ember, hanem X/10 ember fog meghalni az utakon. De olyan rendszert, ahol soha senki nem hal meg, nem lehet készíteni.

erol 2020.12.04. 12:03:07

Bizony ez a ngy kölönbség az önvezető rendszer és az ember között: az emberek soha nem csinálnak balesetet. Olyan még sohasem fordult elő, hogy valaki szalagkorlátnak ütközik, ilyet csak ezek a szar önvezető autók csinálnak. Bizony így van ez és így is marad örökre, amíg a világ világ. Ámen.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.12.04. 16:53:02

@erol:

1. A cikk arról szól, hogy jelenleg nincs önvezető autó. És ez tény.

2. Ha megnézted volna a totalcaros videót, akkor abból kiderül, hogy a gyerek egy hónapon belül 3-4-szer fossá törte volna magát, ha rábízza az életét az "önvezetőnek" hazudott rendszerre.

GABOR2 2020.12.04. 17:28:31

Sziasztok! Én is sokat foglalkozók az önvezető autókkal.

És igen, a a Tesla is hazudik, pár cikkem ezekről:

ujtechkor.blog.hu/2019/02/12/brutalis_mertekben_novelte_a_balesetek_szamat_a_tesla_autopilotaja_de_nekunk_epp_az_ellenkezojet_mon

ujtechkor.blog.hu/2019/05/29/ujabb_szervezet_allapitotta_meg_hogy_igazabol_az_ember_sokkal_jobban_vezet_mint_a_tesla

ujtechkor.blog.hu/2020/10/13/musk_mar_megint_onvezetonek_hazudja_kamu_full_onvezeto_frissites_a_teslaknak

Az önvezető autók attól pedig még veszélyesebbek lesznek, ha majd netre, felhőre lesznek kötve, mert akkor meg is támadhatják hackerek őket.

midnight coder 2020.12.04. 17:29:34

@fofilozofus: A BMW rendszerét egy pillanatig sem hívta önvezetőnek senki. Olyanja a guglinak van, illetve a Teslában kezdenek most már lenni.

midnight coder 2020.12.04. 17:44:33

@GABOR2: Nagyon nem bíznék ezekben a szervezetekben. Az USA-ban egy rakás szervezet van ami igazolja az oltásellensek, a homeopátia-hívek, de akár a laposföld hívők állításait is.

GABOR2 2020.12.04. 17:47:54

@midnight coder: Az a gond, hogy a Tesla elismerte a "hibát", meg a sorba beálltak ám olyan szerzetek is mint az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet (NHTSA), egyáltalán nem küldtem ezzel el mindent.

Még egy: pcforum.hu/hirek/21643/megtiltottak-a-tesla-nak-hogy-kamuzzon-autoi-biztonsagossagarol

GABOR2 2020.12.04. 18:37:09

" Akkor esett ki a padból a röhögéstől, mikor elkezdtek arról vitatkozni, hogy van-e jogunk kikapcsolni olyan számítógépet, ami mesterséges intelligencia programot futtat"

A jövőben amikor már mindenki mást "felszabadítottak", a baloldaliak majd a robotokat fogják felszabadítani.

Sadist 2020.12.04. 19:18:54

"Szóval az egyik évfolyamtársam elment egy filizófia-szerű kurzusra. Akkor esett ki a padból a röhögéstől, mikor elkezdtek arról vitatkozni, hogy van-e jogunk kikapcsolni olyan számítógépet, ami mesterséges intelligencia programot futtat. :-)"

Szóval a haverod, meg gondolom te is maradtatok szakbarbárok.

midnight coder 2020.12.04. 19:58:53

@GABOR2: Ami kb. azt jelenti, hogy kb. fél évvel később lesz önvezető autó.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.12.05. 11:48:04

@Sadist: Aha, mert ha megmondod a véleményed egy értelmetlen baromságról, amihez a többieknek a minimális tudásuk sincs meg, akkor szakbarbár vagy. Te milyen hangszeren játszol, öcsém? Mikor kertészkedtél utoljára? Mikor főztél fejből (nem rántottát). Vagy te csak pizzát rendelsz? Mikor politizáltál a szakmád mellett hivatásosan?

Te ne mondd meg nekem, hogy mi a szakbarbár. Majd ha válaszoltál az előbbi kérdésekre.

Sadist 2020.12.05. 18:10:58

@fofilozofus: Nyehehehe, aranyos, ahogy duzzogsz :)
Haverodnak láthatóan fogalma sincs a filozófiáról, de legalább nem is érdekli, hogy szélesítse a látókörét, hanem marad szakbarbár. Te is ilyen vagy, főfilozófus?

Serény Vélemény 2020.12.08. 10:33:32

@fofilozofus: szerintem van önvezető autó, és tök jól működik.
Úgy hívják: négyes metró. :-)
És ez a top, a maximum, amire egy önvezető közlekedési rendszer képes, és ez is lesz a maximum.
Vagyis: korlátozni akarják és fogják is az emberek mobilitását.
Nem akkor, nem azon az úton, és nem oda mész, ahova akarsz, hanem kötött pályán, meghatározott útvonalon, és menetrend szerint.
És ha nem tetszik, költözz a vadonba.
És mire észreveszik, addigra nincs kiszállás...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.12.08. 19:17:25

@Sadist: Nem értettem, milyen hangszeren játszol? Trollhiéna.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.12.08. 19:21:03

@Serény Vélemény: Az "így nem fog menni" cikkemben leírtam, hogy hogyan lesz megvalósítható, legalábbis rövidtávon. Egy kicsit olyan lesz majd tényleg, mint a vasút: kocsival mehetsz majd, de csak minősített útszakaszokon, ahol minden körülmény részletesen specifikálva van, és állam által garantálva. Pl. mindegyik sáv cm-es GPS-sel egy központi adatbázisban eltárolva (ez is garantált módon, nem szabad változtatni majd, csak úgy, mint mostanában a felfestéseket, azaz tervjóváhagyással). Vagy mindegyik sáv valamilyen mágneses huzallal kijelölve. Oldalról bekerítve, csak önvezető autó használhatja. ELső körben autópályák. Már annak is nagy lenne a gazdasági előnye.
süti beállítások módosítása