Miért nincs értelme a klímaharcnak?
2021. december 01. írta: fofilozofus

Miért nincs értelme a klímaharcnak?

Többször is írtam erről a témáról, és már majdnem kifejtettem teljesen, de valahogy nem tisztáztam félreérthetetlenül. Akkor most megpróbálom!

Ahhoz hogy megértsük a klímaharc értelmetlenségét, feltétlenül szükséges elolvasni a csodaszeres elméleti példámat. Ez egy leegyszerűsített modellje a rövidtávú haszon-hosszútávú katasztrófa kombinációnak. A modellek arra valók, hogy könnyebben megérthessük a világ működését, és ez a letisztított modell is ilyen.Ha esetleg valaki nem akarná elolvasni az egyébként viszonylag rövid írást, annak egy még rövidebb "vezetői összefoglaló" :-) :

Ha a csodaszert rálocsolod a földedre, akkor az tízszeres termést hoz az első 150 évben, de utána ezer évig semmi sem nő majd rajta. A kérdés az, hogy mi fog történni, rálocsolják-e az emberek a földre? A lényeg, hogy végül igen.

Tíz éve írtam, és azóta azon gondolkozom, hogy ezt a csapdahelyzetet hogyan lehet feloldani. Már ott is jeleztem, hogy vélhetően a "papság" típusú megoldás nem működőképes, de most már biztos vagyok benne. Az önkorlátozásra épülő politika soha, sehol sem volt működőképes hosszabb távon. Egyszerűen a kapzsiság, vagy inkább mondjuk az evolúció rövidlátásának, végül mindenhol megingatja ezeket a rendszereket.

Gondolom az hamar kiderült, hogy a fosszilis energiaforrások a példabeli csodaszernek felelnek meg, feltéve hogy elfogadjuk, hogy tényleg klímakatasztrófát idéznek elő. Ha elfogadjuk, az analógiát, akkor egyszerűen adódik, hogy miért nincs értelme a klímaharcnak. Egyszerűen gyengévé teszi azt, aki önkorlátozza magát, és a végén az erősebbek, akik használják a csodaszert elsöprik a gyengéket, mert ők erősek lesznek. Ilyen egyszerű. És az mindegy, hogy India vagy Kína lesz az, mert lesz végül valaki. (Gondoljunk arra, hogy a glasgow-i csúcson pont India fúrta meg szén kivezetését. Erről beszéltem egyébként. Elméleti okoskodásnak tűnik (ahogy egy ismerősöm mondta, "szellemi maszturbáció" :-) ), mint minden, egészen addig, amíg meg nem történik. )

Viszont most már tudom, hogy mi az egyetlen megoldása a feladványnak.

A példabeli csodaszer tönkreteszi a földet, minden talpalatnyi négyzetcentiméterét. Az instant haszon annyira vonzó, hogy nem lehet ellenállni neki. Tehát csak akkor lehet a csodaszert száműzni, ha nem hoz akkora azonnali hasznot. Ami relatív is értelmezhető. Tehát egy olyan szert kell feltalálni, ami majdnem ugyanolyan jó, de nem teszi tönkre a földet. Ha mondjuk 8,5-szeres hasznot hoz, akkor már nem valószínű, hogy a csodaszert használják helyette, mert kicsi a relatív haszon, és akkor még működik a józan ész. De tízszeres szorzónál már nem.

Tehát a megoldás röviden: egy új technikai találmány.

Be kell látni, hogy NINCS MÁS ÚT.

Ha ez sikerült, akkor pedig rengeteg pénzt kell beleölni technikai kutatásokba. nem a szélkereket meg a napelemet nyomatni, mert az sosem fogja kiszorítani a fossziliseket. Olyan kell, ami ugyanolyan jó vagy még jobb, mint a kőolaj. Akkor majd senki sem akarja azt használni.

A szomorú az, hogy több technológia is van, ami ígéretes, csak senki sem foglalkozik velük (vagy legalábbis iparilag nem állítanak ilyet elő, nem kapható).

A nemzetközi erőfeszítés a fúziós erőmű létrehozására ilyen irány. Drágának tűnhet, de ha megnézzük, hogy mennyit költünk bohóckodásra, már nem is olyan sok.

A másik nagyon jó megoldás a tóriumos atomerőmű. Sokkal kevésbé szennyező, mint az uránnal működő reaktor, tóriumból is több van a Földön, és a hatásfoka is nagyobb. Persze fejlesztéseket kéne végezni, meg költeni rá. Megjegyzem, hogy Kína többféle új típusú reaktort is tesztel. Európa, mint minden másban, ebben is le fog maradni rendesen.

És ott vannak még a gyors neutronos erőművek is, amiben atombombához használható plutóniumot is elő lehet állítani, azaz veszélyesebb terep, de ennél százszorosan hatékonyabb az urán átalakítása energiává.

 

Szóval van lehetőség, még csak ki sem kell találni égbe kiáltó újdonságokat, csak a régi ötleteket termékké fejleszteni. Lenne itt energia dögivel. Csak hát az ideológia az ugye fontosabb. Mint a kommunizmus. Mikor Magyarország a 68-as gazdasági reformokat elindította, akkor a ruszkik többször is leszóltak, hogy nem kéne. És Kádár leszarta őket. És akkor egyszer csak szóltak neki, hogy Brezsnyev elvtárs várja a tököli repülőtéren. :-) Gondolom Kádárnak is először Maléter jutott eszébe, úgyhogy be lehetett szarva rendesen (hozzátartozik a sztorihoz, hogy Brezsnyev nem szerette Kádárt, mert mikor megpuccsolta Hruscsovot, Kádár a régi gazdira tett (aki helytartónak nevezte ki őt ide), és vesztett. Brezsnyev a végén megbékélt vele.) A lényeg, hogy összeráncolta a szemöldökét :-), és közölte Kádárral, hogy azonnal leállítja a reformokat. Ebből már értett. És miért tette ezt Brezsnyev? Mert volt egy ideológiája, hogy a világon a kommunizmus gazdaságszervezése a jobb. És mindegy volt, hogy a vak is látta, hogy nem. Ebben nevelkedett, ezt tanulta, ebből élt jól, tehát elhitte. És akkor még véletlenül sem engedte meg mondjuk a magánvállalatokat kicsiben sem. Mondjuk cipész vállalkozó, és nem szövetkezeti tag. :-) És ugye a sötétződek ugyanígy vannak vele, meg Galilei elítélői:

-Nézz má' bele a távcsőbe, vazze!

-Nem nézek, mert nekem az elveim világosan kijelölik, hogy mi a jó út.

Vagy Virág elvtárs szavaival:

-Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!

:-)

Hát így maradunk le a jövő energiatermelő fejlesztéseiről, és játszadozunk a szaros napelemekkel (amit ráadásul szintén Kínában gyártanak.)

Van azért pár apró megjegyzésem még.

Az egyik az, hogy a fenti fejlesztések csak kizárólag az elektromos áram termeléséről szólnak. Amit persze ha tényleg olcsón lehet előállítani, akkor kiválthatja a fossziliseket, de még akkor sem teljes egészében. Pl. a szállításban nem tudom, hogy váltaná ki az óriás hajókat, de még a kamionokat se nagyon. Vasércet árammal olvasztani? OK, lehet, de ahhoz tényleg nagyon olcsónak kéne lennie. De műanyag alapanyagának aztán már tényleg nem lehet áramot használni, ahhoz tényleg olaj kell, de mondjuk az nem válik szén-dioxiddá.

A másik, hogy jó szó ez a klímaharc. Valahogy egyből a kommunizmusban erőltetett békeharc ugrik be. :-) Akik szajkózták, megkapták érte a jó párttitkári vagy sajtós fizetésüket, és őket aztán nem érdekelte, hogy mekkora baromság az egész: nem is igaz, mert a SZU ugyanúgy katonai agresszor volt, mint a többi nagyhatalom, meg ugye harcolni a békéért...  Főleg atombombával. :-) És persze a végén mindenki elfelejtkezett róla, elmosta az idő ezt a baromságot is. Még a kommunizmus végét sem kellett vele megvárni.

Végezetül pedig századjára is leírom: mindegy, hogy van-e globális felmelegedés, mindegy, hogy katasztrófához vezet-e, mert az emberiség nem tudja ezt a problémát megoldani. Az európai önmegtartóztatás nagyjából ahhoz hasonló, mint mikor tudjuk, hogy rossz dolog a háború, és ezt úgy akarjuk megoldani, hogy a lövészárokban felállunk és eldobjuk a fegyverünket, hogy akkor mi nem harcolunk tovább. Tényleg jó megoldása egy problémának. :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr116770706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2021.12.01. 22:18:43

Hát akkor gondoljuk tovább.....

A 21. századra eljutottunk odáig, hogy az ember legszükségtelenebb "szerve" az emésztőrendszere!

Csak baj van vele!

Minden, de minden ember napi 1 órás infúzióval kapja meg az aznapra szükséges folyadék, energia, vitamin, stb mennyiséget!!!!!!
(mint a Marsra készülő űrhajósok....)

1. Nem lesz elhízott ember. (hiszen mindenki csak annyit kap, amennyire szüksége van....)
2. Nem kell mezőgazdaság, NEM KELL ÉLELMISZER, NEM KELL KIRABOLNI A FÖLDEKET, LEÖLNI AZ ÁLLATOKAT, STB.....
3. Nem lesz annyi orvosi gond az emésztőrendszeri megbetegedésekkel!
4. Nem kell az emésztés "végtermékével" bajlódni, mivel ez sem lesz!
5. Bezárhatnak az élelmiszerboltok, éttermek, üzemi konyhák, büfék, stb....felszabadul egy csomó munkaerő!

midnightcoder2 2021.12.02. 09:04:11

A post alapvetõen rossz irányból közelíti meg a dolgokat. Európa és az USA nem azért van bukófordulóban mert a kicsi kínaiak szénnel termelik az áramot mi meg nem, hanem a mainstream újbaloldali politikájuk miatt. Ha minden faluban lenne egy szénerõmû, sokkal akkor sem lennénk beljebb.

Alapvetõen a napelemes megoldás sem hülyeség, ráadásul az atomenergiával szemben gyakorlatilag végtelen mennyiségben áll rendelkezésre, és szerintem elõbb lesz olyan "akkumlátorunk" amivel pár hónapra el tudjuk tenni az áramot mint fúziós reaktorunk.

De rövidtávon egyik sem megoldás, mert ezek kifejlesztéséhez idõ kell.
Rövid távon a bolygót lehetne hûteni mesterséges kis jégkorszak elõidézésével. Ahogy anno a 80-as évek vége elõtt meg is tettük, amíg volt kén a benzinben. Csak akkor jöttek a savas esõk, és a zöldek nyomására kivonták.

MEDVE1978 2021.12.02. 11:46:03

1. A bűnösök vagyunk elv. Nagyon érdekes ezt tapasztalni, mert ez egy nagyon kiterjedt elv ma a nyugati világban. Különösen érdekes, hogy ez a szekularizációval összhangban megy végbe, tehát a nyugati világ a keresztény vallásosságot, amelynek egyik alapköve az eredendő bűn, "dobja", ugyanakkor a "pótlék" ideológia hasonló alapelvekkel dolgozik. Az eredendő bűnből lesz a bocsánatkérés az elődökért és az elődök generációs bűne. Ez manifesztálódik a társadalmi kérdésekben (bűnös gyarmatosítók, bűnös rasszista felmenők, strukturális rasszizmus és rassz orientált privilégiumok - white guilt, vagy akár a feminizmusban - bűnös férfidomináns társadalmak), így egyértelműen a klíma kérdésében is.
A válasz is hasonló a bigott vallásosokhoz: büntették magukat, amelynek ugye a kezdete a bűn beismerése. A modern feminizmus azt mondja, hogy ha férfi vagy, ismerd el a kezdettől való privilégiumodat, mert a rendszer előnyöket juttat neked, másnak meg nem. Tehát bűnös vagy, mivel egy igazságtalan rendszerben előnyökhöz jut. A critical rass theory azt mondja, hogy te fehér vagy, ezért privilegizált, ismerd el, hogy eleve a befolyásodon kívül előnyökhöz jutsz, más meg nem, így bűnös vagy. A klíma ugyanilyen: ismerd el, hogy az életmódod szennyező, ez juttat a kezdettől strukturálisan privilegizált helyzetedhez, más rosszabbul él + a klíma bánja, bűnös vagy. A bűnösséged elismerése után bánd meg azt tiszta szívvel, majd tevékenykedj, hogy ezt a bűnösséget megszüntesd. Vallásos hasonlattal: ismerd el, hogy a tanítás szerint eredendően bűnös vagy, bánd meg bűneidet Isten szolgáinak, élj keresztényi életet, ami nem bűnös.

Természetesen a klímára vonatkoztatva ez nem vezet célra, egy hülye illúzió, amiben csak elborult, világmegváltó komplexusos fiatalok hisznek. Mégha Stacey az USA-ban nem eszik húst, ezzel "kímélve a klímát", egymilliárd kínai 10 éven belül mondjuk 10%-al növeli majd a fogyasztását. Ahogy hiába vezet Stacey elektromos autót, a következő 10 évben autót szerző 100 millió kínai 90%-ban nem elektromosat vezet majd stb.

2. Gyakorlati megoldások. Igen, sajnos a technológia a megoldás. Az eddigi egyetlen nagyon nagy mértékű globális környezeti problémát, az ózonlyukat technológiai megoldással oldották meg: a freon alapú technológiákat kivezették és kevésbé környezetkárosítókat vezettek be.

Sajnos a megújuló technológiák sehol sem tartanak. Sem a szénergia, sem a napenergia nem elég konzisztens = nem biztosít állandó, zavartalan energiaellátást. Az energia tárolása sem megoldható hatékonyan, ez talán nagyobb probléma, mert jobban elterjedhetnének például a háztetőkre szerelt napelemek, ha a forró nyarak energiája tárolható lenne.
Emiatt illúzió az, hogy ezzel rövid távon (a következő 5-10 évben) értelmesen lehetne kiváltani a klasszikus energiaforrásokat. A középtáv is kérdéses ebben az esetben. A német koncentrálás ezekre az energiaforrásokra jelentős áremelkedést fog okozni Németországban. Emellett az áresést sem hozta el a mennyiségi növekedés a napelem piacon mondjuk: továbbra is irtó drágák a napelemek.

Ami lehetőséget nyújthat az az atomenergia. Ehhez kellene józanul hozzáállni és megnézni, hogy az atomenergia 70 éve mit tartogat. A mérleg egyértelműen pozitív, 3 nagy katasztrófával:
1. Chernobyl: emberi mulasztás, az erőmű teljesítményét pörgették túl a megengedett paramétereket figyelmen kívül hagyva;
2. Three Mile Island: emberi mulasztásos baleset, nem túl sok vizet zavarva;
3. Fukushima: szökőár és földrengés veszélyeztett területre épített erőmű.

A maradék nagyobb szennyezések (pl: anno Mayak nyiltvizi reaktor a volt Szovjetunióban) is egyértelmű súlyos emberi mulasztásra / nukleáris energiával szembeni tudatlanságra vezethetők vissza.

A fentiekből is az tűnik ki, hogy egy viszonylag stabil ország biztonságosan és értelmes tudja használni az atomenergiát. Maga a tárolás is egy felfújt kérdés, egyszerűen olyan szigorú elvek alapján kell a nukleáris hulladékot tárolni, hogy ne legyen probléma. Ezt a normális országok meg tudják oldani. Kérdés, hogy mi legyen az állandóan háborúzó, fejletlen országokkal (Afrika jelentős része, Dél-Nyugat Ázsia). Egyrészt, számukra is elérhető egyes esetekben mondjuk a vízenergia, másrészt a fogyasztásuk viszonylag kicsi, tehát kibírható lenne, ha csak ezek mondjuk gázzal/szénnel/olajjal működnének.

Sajnos a fúziós energia még nagyon messze van. Bár jöttek olyan infok, hogy a következő 5-10 évben elkészülő reaktorok már több energiát fognak termelni, mint amennyit beletáplálnak, de ez egy torzított mutató. Nem az erőmű teljes energiaszükségletét mutatja, hanem csak a reaktorét, tehát számos tényezőt még figyelmen kívül hagy. Összességében még mindig a deficites működésben vagyunk (az erőmű kevesebb energiát termel, mint amennyi a működéséhez szükséges).
Az egyéb nukleáris reaktorok nagyobb ígéretek és a normálisabb országok (Németországon és Ausztrián kívül) építenek is.

midnightcoder2 2021.12.02. 12:01:05

@MEDVE1978: 1. Ez tökéletesen így van. A baj az, hogy ez a merjünk kicsik lenni stratégia egyben a probléma technológiai megoldását is jelentõsen korlátozza: innentõl kezdve vagy a kicsi kínaiak hozzák el az ehhez szükséges technológiát, vagy senki, mert az euróai és amerikai technológia fejlesztés helyett önkorbácsol.

2. Igen, a megoldás technológiai. De ehhez mindenképp évtizedek kellenek. A probléma az, hogy nincsenek évtizedek. Azaz ha ezt az egészet komolyan gondolnák, akkor ma kellene a bolygó klímáját stabilizálni. És ezt ma csak mesterséges szennyezéssel, kis jégkorszakkal lehet.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.02. 12:55:35

@MEDVE1978:
1. Telitalálat. A keresztényi eredendő bűnt felcserélték valami másra. Vélhetően a legjobb módszer egy emberből kisajtolni olyan dolgokat, amiket nem szeretne, az hogy szégyelli magát. Ilyenkor aztán rábírhatod bármire. Ezt ismerte fel az egyház és a mai hittérítők is.

Annyit jegyeznék meg, hogy Csernobilban nem csak az emberi mulasztás volt a fő tényező, hanem az is, hogy rosszak voltak a tervei.
A lényeg, hogy csak akkor működik egy reaktor, ha lassítják benne a kiszabadult neutronokat. Ezt lehet pl. grafittal meg vízzel (meg sok minden mással) csinálni. Ha baj van, akkor az első esetben hirtelen le kell tolni szabályzórudakat. Ha akkora nagy a gáz, hogy már a rudakat sem lehet betolni, akkor nagy lesz a baj. A 2. esetben ilyenkor elpárolog a víz, és leáll (nagyon lelassul) magától a láncreakció. Tehát nem kell semmit csinálni, az elvéből adódik. EZt ismerte fel még Teller az 50-es években, és elérte, hogy tilos legyen grafit moderátort használni. A ruszkik meg nem tudtak róla sokáig, nekik nem szólt. :-) Tehát az elve is rossz volt.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.07. 12:07:57

@cvsvrs:
1. Az öregedő társadalmak problémájára nem a high tech a megoldás, mert az csak önáltatás. Nem kell elöregedni. Mondjuk nem évente 3-szor megyünk nyaralni Mallorcára, hanem csak egyszer, és van 2 gyerekünk.

2. A pumpás dezodor egy másik megoldás volt, ami mondjuk 20%-kal rosszabb módon helyettesíti a meglévőt. Szar, mert pumpálni kell, de nem halunk bele, cserébe nem lesz ózonlyuk. És volt egy technikai találmány, amire a hűtőkben le lehetett cserélni a freont. Az energiatermelésre meg nincs megoldás, csak olyan, ami mondjuk 20-30%-os hatékonyságú. De az is csak az áramtermelésre, ami a teljes energiafelhasználás 20%-a. A szilíciumlapokat, amikből pl. a napelem áll, csak fosszilissel lehet megolvasztani. Lásd a tegnapi bejegyzésem.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.07. 15:56:20

@cvsvrs: Ezekkel csak faék szintű gazdaságot tudsz működtetni. El kell felejteni a jólétet, ha nincs mögötte energiatermelés. Ezt be kéne látni. Az első hivatkozásom pont erről szól.
süti beállítások módosítása