Miért önbecsapás még mindig a napelem
2021. december 06. írta: fofilozofus

Miért önbecsapás még mindig a napelem

A napokban láttam fantasztikus ábrákat arról, hogy a napelemek ára miként zuhant a múltban óriásit. És még mindig nem látunk nagy napelemes áttörést (Jelenleg 3,1%-át adja a világ villamosenergia-termelésének ). Vajon ez miért van? Mert még mindig drága? Ennek jártam utána.

I. Először is nézzük meg ezt az ábrát az árcsökkenésről! Vau, de jól néz ki! Igaz, hogy 1976-tól van beállítva a statisztika, de jól látszik, hogy óriásit csökkent az 1 Watt teljesítmény ára. Most 0,3 $ / Watt árat írnak, ezzel számoltam én is. Azt mindenképpen kiemelném, mert fontos, hogy nem érdekel, hogy egy ember ma mennyiért tud telepíteni a háztetejére napelemet, és miként köti be a hálózatba. Ott ugyanis mindenféle támogatás torzítja a megtérülést. Eleve vannak pályázatok telepítésre, és ha a hálózatba betáplálom a megtermelt energiát, akkor azt is kedvező áron veszik át. De engem nem az érdekel, hogy tudnak-e rá elég sok támogatást adni, hanem az, hogy globálisan, legalábbis országos szinten megéri-e ilyennel foglalkozni.

A számításhoz az egy napelempanel (1KW csúcsteljesítményű) által megtermelt energiát hasonlítottam a földgáz energiatartalmához. Ezzel azt akarom megvizsgálni, hogy egy napelem árából megvásárolható földgáz energiatartalma egy hosszabb időtávon hogy viszonyul a napelem által megtermelt energiával Magyarországon. Magyarul termel-e annyi energiát, mint a az árából megvásárolt földgáz. Először is fontos, hogy Magyarországról van szó. Ugyanis a megtérülés nagyban függ a terület napsütéses óráinak a számától. A Szaharában nyilván nem annyi áramot tud termelni egy napelem, mint Norvégiában. Másik kérdés, hogy miért pont ezt nézem? Azért,mert ha a napelem még annyi energiát se termel, vagy kb. annyit, mint a földgáz, akkor a Napból származó "ingyen energia" tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy évtizedek alatt visszakapjuk azt az energiát, amit a napelemek megolvasztásánál betetettünk. :-) (Jó, az ára nem csak energiát tartalmaz, de majd mindenki megítélheti a számítások után, hogy akkor megéri-e?)

Nagyon fontos még, hogy nem számoltam az elektronika és a telepítés költségeivel, mint ahogy a földgáz esetében sincs benne sem a hatásfoka, sem az erőművi berendezések felépítése, karbantartása. Csak szimplán megnézem, hogy a csupasz napelem által megtermelt energia több-e, mint az árából vásárolható földgázban lévő energia. Ennyi, nem több. Akkor nézzük!

Alapadatok:

1 BTU = 1,05505585 GJ

1kWh = 3,6 MJ

1kW napelem termelése Magyarországon évente = 1175 kWh

Egy 1kW napelem ára 300$.

Időtáv 20 év.

Szóval egy 300 dolláros napelem 20 év alatt előállít 22 049 kWh energiát (Évente olyan 0,65%-ot csökken a napelemek hatásfoka, ezt minden évre levontam). Ez Giga Joule-ra átszámolva 79,37 GJ, BTU-ban meg 75,23 (a tőzsdén ebben adják meg az árát).

Az árak itt vannak az előző évtizedekre: https://www.eia.gov/dnav/ng/hist/rngwhhdm.htm

Ha vesszük a mostani 5$ körüli árat, akkor látható, hogy ez a 300 dollár értékű napelem 20 év alatt 376$ értékű gáz energiatartalmát termeli ki. Nem tűnik valami félelmetesen jó üzletnek, hiszen 20 évre előre be kell ruháznom,, és lehet, hogy addigra sokkal jobb napelemek is piacra jönnek, és azokkal már jobb megtérülés is lesz. Vagy valami más is történik. Mindegy, a 20 év nagy kockázat.

De 2020 elején még 1.8$ is volt a földgáz ára. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor 40 év (!) alatt is csak 257$ értékű földgázt "termel" a napelemünk. :-) Ez azt jelenti, hogy ha ennyi maradna az ára a földgáznak negyven évig, akkor a kezdeti kifizetett összeget sem érné el az energiatermelése! És ebben ugye még a jelenérték sincs beleszámolva. (Azaz betenném kamatozni a 300 dolláromat, és abból vásárolnék). Pedig rendes befektetési döntésnél ezt is bele kellene számolnom. Basszus, a napelemem kevesebb energiát termelne, mint az árából megvásárolt gázban lévő energia!

Ezt mindenki raktározza el a tudatában, mikor az "ingyen energiáról" hall.

Tehát a címbeli kérdésre a válasz egyik fele ez: azért nem terjed el, mert pazarlás, pénz kiszórása az ablakon. Ha folytatódni fog az eddigi mértékű csökkenés, akkor lehet, hogy majd egyszer meg fogja érni, de addig biztosan nem.

De onnantól majd jó lesz.

II. A szomorú helyzet az, hogy akkor sem fogja megérni. És akkor ezzel folytatom.

Az elektromos energiának van egy nagyon fontos jellemzője: nem lehet tárolni. Persze a laptopban meg az elemlámpában meg lehet oldani, autónál már cinkes, de országos méretekben már LEHETETLEN.

De ha nem lehet tárolni, akkor hogy működhetett eddig? A villamosenegria-hálózatok a következőképpen működnek: személyzet és gépek figyelik a pillanatnyi fogyasztást, amit ráadásul nagyjából sejtenek is a múltbeli adatok alapján. Tudják nagyjából, hogy reggel, délben meg este :-) mennyi a várható fogyasztás, tudják, hogy hétvégén, egy nemzeti ünnepen mi várható, és ennek megfelelően kapcsolgatják ki/be az erőműveket. Vannak olyanok, amiket nem nagyon lehet kapcsolgatni (pl. Paks ilyen), vannak közepesen kapcsolgathatóak, és a gázmotorosok pedig viszonylag gyorsan indíthatóak.Emberek százai gondoskodnak arról, hogy ha jön egy fogyasztási csúcs, akkor betegyenek a rendszerbe plusz kapacitásokat vagy kivegyenek belőle csökkenés esetén. Idegek harca, napi szintű küzdelem. Pl. pont ezért van olyan kategória, hogy éjszakai áram (most már vezéreltnek hívják tudomásom szerint). Ha kicsit csökken a fogyasztás, akkor ők központilag bekapcsolják a fixen rákapcsolt készülékeket (bojlerek, más nagy teljesítményű készülékek), és rájuk sózzák a termelés egy részét. Ezért cserébe persze olcsóbban adják az áramot nekik.

És ezt a kényes rendszer szarja telibe a nagyságos megújulók hálózatba integrálása!

Németországban ez már többször az összeomlás szélére sodorta az áramszolgáltatást, de eddig sikerült elkerülniük a katasztrófát. Szerencsére ilyenkor eddig mindig tudtak a franciák atomerőműveiből :-) vételezi egy kis áramot. De volt olyan is, hogy el kellett fűteniük a fölösleges energiát, mert feltámadt a szél vagy kisütött  Nap, de mindenhol. (Mondjuk előírhatták volna a Napnak is, hogy mikor süssön, ha már sikerült rendeletileg a férfiakat is szülésre bírniuk :-) ).

És akkor persze mindig előjön, hogy mégiscsak el kéne tárolni azt a villamos energiát. És jönnek a jobbnál jobb ötletek: vízszivattyús tárolók., hidrogénné alakítás, akkumulátorba táplálás. :-) Főleg ez utóbbi a legviccesebb. Eszembe jut róla egy régi fizikus, aki a villámok energiáját akkumulátorokba akarta tölteni (1800-as évek). Bekötött rohadt sokat egy villámhárítóra kapcsolva. Aztán jött a villám. Nem is mondom el az eredményt, mert sejthető :-).

A vízszivattyús tároló úgy működik, hogy a tárolni kívánt energiával egy alacsonyabb helyről magasabb helyre szivattyúzunk vizet (jellemzően egy hegység tetejére), majd ha kell az áram, leengedjük, és vízierőműként áramot termelünk vele. Rengeteg berendezés kell hozzá, és egy blogon kiszámolta valaki (nem ellenőriztem), hogy ha a Balaton TELJES VÍZTÖMEGÉT 100 m magasra emelnénk, akkor Paks 2 napos termelését lehetne vele eltárolni (ami az ország termelésének egyébként úgy 50%-át adhatja, a fogyasztásnak kevesebb részét, mert van import is). Sci-fi kategória, ha mondjuk egy hétig nem süt a Nap. (És akkor még a kedves környezetvédőkről nem beszéltünk, akinek egy fűszál kivágása is megrendíti az egészségét, egy fáé meg már maga a terrorizmus.)

Vízből könnyű vízbontással hidrogént előállítani, ezzel is lehetne tárolni. A folyamat hatásfoka azonban 60% körül van, és a hidrogént rohadt nehéz tárolni, mert kicsi a sűrűsége. Sűrítve meg átdiffundál az acéltartályon. :-) Meg lehet oldani, biztosan. De MOST nincs megoldva.

Igazából jelenleg egyetlen megoldás van, amiről nem szoktak beszélni, mert olyan csúnyán hangzana: x teljesítményű megújulókapacitás mellé kell ugyanannyi nem megújuló kapacitás tartalékba, mondjuk egy gyorsan indítható gázmotoros erőmű. Most csak ez van, a többi álmodozás. De a fenti számításhoz, mikor 300$-ért vettünk napelemet, akkor még számoljunk fel egy kis pluszberuházást, amivel még erőműveket építünk tartalékba. Ugyanannyit, mint napelemesből.

Hát ezért nincsenek megújuló erőművek tömegesen a világban. Ami van, azok csak akkor működőképesek, ha a arányaiban eltörpülnek a konvencionális erőművek mellett. Mihelyst elérik vagy csak megközelítik a hagyományos erőművek kapacitását (pl. Németország), kezdődnek a gondok: hatalmas áremelkedés az I-es pont miatt, és hatalmas kockázatok a II-es probléma miatt.

Összefoglalásul egy figyelmeztetés: amit írtam, nem jelenti azt, hogy ezeket a problémákat nem fogják mérnökök, tudósok megoldani soha. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Ha tovább folytatódik a napelemek árának csökkenése, ha a tárolás olcsóbb lesz, ha jön valami új ötlet, akkor természetesen bármi megtörténhet. De JELENLEG egyáltalán nem versenyképes, és éppen csak hogy működőképes a napelem. Az hogy erőltetik, már ideológiai kérdés, gazdaságossági alapja nincs, csak hagymázas álmodozás, de most ebbe nem akarok belemenni. Buta emberek költséges szórakozása. Volt már ilyen, pl. a gyapottermesztés hazákban: minden megvalósítható, ha nagyon akarom. Nem. Ha rákeresünk, akkor csak ilyen hurráoptimista cikkeket olvasunk, hogy mennyivel nőtt a beruházások száma, meg az aránya  a teljes termelésen belül. Csak azt nem írják oda, hogy ez mekkora részben van a szabályzói környezet miatt.

Akkor a végére még két megjegyzést tennék.

Nem csak gazdaságossági szempontok vannak ugyanis. Többek között pl. a gazdasági függetlenség is ilyen lehet. Tehát pl. nem éri ugyan meg a napelem, de nem szorulunk gázimportra vagy csak kevesebbre. Nem ugyanattól vesszük pl. a gázt, mint a napelemet. Lehetnek ennek előnyei is.

És van egy fontos kérdés, amiről gyakorlatilag senki sem vesz tudomást. Nézzük ezt a nagyszerű statisztikát:

https://www.iea.org/reports/key-world-energy-statistics-2020/final-consumption

A Föld teljes energiafelhasználásának csak az ötödét adja az elektromosság! Ha minden áramot tökéletesen babapopsitisztaságú napelemmel állítanánk elő, akkor is csak a felhasználás 20%-át tudnánk megreformálni. Pl. a szén felhasználása nagyrészt az acélgyártáshoz kötődik, de nagyrészt foglal belőle a "non-metallic minerals". Ez mit jelenthet? Vajon benne van a napelemgyártás is? :-)))))))))))))

Tanulságul azt szűröm le, amit mindig is szoktam mondogatni: az erőforrásaink elpazarlása zajlik azzal, hogy nem kifejlesztünk jó és hatékony, új technológiákat, hanem félkész megoldásokat erőltetünk, amelyeknek akkora állami dotációt adunk, hogy bebizonyíthassák a világ vezetői, hogy de igenis, mi megmutatjuk, hogy ez járható út. Miközben ezt a rengeteg pénzt valódi fejlesztésre is lehetne költeni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2616775336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2021.12.07. 12:51:23

Ott rossz a számításod, hogy a földgáz hõenergiát állít elõ, a napelem viszont elektromosat. Ha a földgázból elektromos áramot akarsz csinálni, akkor szükséged lesz egy hõerõmûre. Annak a hatásfoka viszont olyan 40% körül van. Plusz a szállítási költség mire elér az erõmûbõl a konnektorodig.

Ha ezt is figyelembe veszed, viszont kiveszed a képletbõl a támogatást, plusz beteszed az elektronikát, akkor olyan 10 éves megtérülés jön ki - igaz, cserébe még mindig az elektromos szolgáltató "tárolja" az áramodat.

És igen, beteheted a pénzedet ehelyett mondjuk a takarékba, ahol szerencsés esetben akár reálkamatot is elérhetsz (= kamat-infláció). Vagy nem. A másik oldalon viszont semmi nem garantája, hogy egy köbméter gáz 10 év múlva is annyiba kerül majd mint ma. Ha tippelni kellene, én azt mondanám hogy kicsi az esélye hogy pont ugyanannyiba fog kerülni, és olcsóbb sem igen lesz.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.07. 15:54:24

@midnightcoder2: Jeleztem a cikkben, hogy én csak az energiatartalmat vizsgálom. Értem én, hogy a hőerőmű hatásfoka sokkal kisebb, de egy csomó más paramétert is be kellene számítani, mint pl. a szállítás hatásfokát, mennyire tartós az elektronika, évente takarítani kell a napelemeket, különben alacsony lesz a hatásfokuk stb. De itt csak arra az önellentmondásra akartam rámutatni, hogy ha az energiatartalmat vizsgáljuk, akkor kb. kevesebb jön ki belőle, mint ha gázt vennél a beruházási költségből. És ha éppen mondjuk megolvasztani kéne valamit, akkor pl. a földgáz hatásfoka nagyon magas. A lényeg, hogy NAGYSÁGRENDILEG nincs nagy különbség. Nem érdemes foglalkozni a napelemmel, míg ez így van. Legalább ha lenne vagy 4-5-szörös szorzó, akkor már más lenne a helyzet, de ez így nulla. Hatalmas kockázat vállalásával (mert a 20 év az), kb. semmit sem nyersz. Pakson is nagy a hosszú táv miatt a kockázat, de ott legalább óriási a haszon. Ráadásul egyre több gázmezőt fedeznek fel, tehát amit írtál ("viszont semmi nem garantája, hogy egy köbméter gáz 10 év múlva is annyiba kerül majd mint ma") fordítva is igaz lehet, azaz még olcsóbb lesz (reálértéken).

Emmett Brown 2021.12.07. 16:38:54

@fofilozofus: azért az erős, hogy a napelem telepítési költségét hasonlítod a gáz folyó felhasználásához. Mintha a gázerőmű csak úgy vadon teremne, és le kellene szüretelni, majd beüzemelni.

ulpius66 2021.12.07. 17:21:35

@midnightcoder2: "Ott rossz a számításod, hogy a földgáz hõenergiát állít elõ, a napelem viszont elektromosat. Ha a földgázból elektromos áramot akarsz csinálni, akkor szükséged lesz egy hõerõmûre."

Hát tégedet sem az eszedért fognak ellopni!

Aztán mi a tökömért kéne elektromos energiát előállítani a földgázból?????

AZÉRT, HOGY AZTÁN AZ ELEKTROMOS ENERGIÁVAL FŰTSÜNK, MELEGÍTSÜK A VIZET, AVAGY FŐZZÜNK......mindezt sokkal jobb hatásfokkal elérhetjük, ha egyből gázzal fűtünk, melegítünk, főzünk, stb.......
(gyengébbek kedvéért: árammal fűteni kb. 3-4 szer annyiba kerül, mint gázzal!!!!!!!)

1 köbméter földgáz = 33-34 MJ (MJoule) energiát tartalmaz
1 MJ = 0,278 kWh.
azaz 1 köbméter földgáz = 8 - 9 kWh energiát tartalmaz!
1 köbméter földgáz = 100 forint
1 kWh = 35 forint

AZAZ UGYANAKKORA ENERGIAMENNYISÉGET GÁZBAN 100 FORINTÉRT KAPUNK, MÍG ÁRAMBAN JÓCSKÁN 300 FORINT FELETT!!!!

ulpius66 2021.12.07. 17:47:43

A napelemekkel a fő baj nem az, hogy ennyire hatástalanok, és napsütéses óráktól függenek, HANEM AZ, HOGY ESZMÉLETLENÜL KÖRNYEZETSZENNYEZŐEK!!!!

A MAI NAPIG NEM ÉRTEM, HOGY A ZÖLDEK MÉRT NEM TILTAKOZNAK A NAPELEMEK GYÁRTÁSA ELLEN!

A NAPELEM SOHA, DE SOHA NEM BOMLIK LE!!!!!!!!!

Mind a mellett, hogy csak gyártói álom a feltüntetett hatásfok, és a húszéves üzemidő, a napelemek szilíciumot, kadmiumot, galliumot, részben arzént, stb tartalmaznak, AMELYEK VESZÉLYESEK AZ ÉLŐVILÁGRA, ÉS SZINTE SOHASEM BOMLANAK LE!!!!!

TERMÉSZETESEN A NAPELEMEK GYŰJTÉSÉVEL ÉS MEGSEMMISÍTÉSÉVEL SENKI SEM FOGLAKOZIK!!!!!

RÁÉRÜNK ARRA MÉG!!!!!!!!
(csak akkorra mán annyi napelem lesz, hogy képtelenség lesz megsemmisíteni a "kiégett" napelemeket...)

A NAPELEMEKNÉL KÖRNYEZETROMBOLÓBB TALÁLMÁNYA MÉG NEM VOLT AZ EMBERISÉGNEK!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.07. 18:29:48

@Emmett Brown:
Hát pont ez az! Összehasonlítom a beruházási költséget meg a folyó felhasználást, és kiderül, hogy nem az van, hogy megvetted drágán, és utána termeli az energiát, hanem akkora az indulóára, hogy évtizedekig(!) még kevesebb energiát állít elő, mint ha helyette vásárolnék. Ez a durva benne pont.

"Mintha a gázerőmű csak úgy vadon teremne, és le kellene szüretelni, majd beüzemelni. "
Hibás érvelés. Mikor megveszek 1 m3 gázt, akkor az árában már benne vannak ezek a költségek, sőt még a haszon is. Ugyanis én nem a gáz kitermelési költségével számoltam, hanem kettő (majdnem)helyettesítőterméket hasonlítottam össze. Mindkettőnél kell nagyon sok kiegészítő berendezés, hogy működésre fogjuk, de ezeknek a költsége nagyon nehezen becsülhető. Ha azt mondjuk, hogy drága, akkor nem járunk távol a valóságtól, de mindkettőnél drága, ezért csak az "üzemanyagot hasonlítottam". Ugye az egyik konkrét üzemanyag, a másiknál meg akkora a kezdeti költsége, hogy már üzemanyagnak tekinthető.

Példa: van A és B megoldásom, ami 20 év alatt ugyannyi energiát fog megtermelni nagyjából. A kettő között a különbség, hogy az A-t előre kell kifizetnem 20 évre, a másikat meg naponként, felhasználás arányában. Akkor mindegyiket elméletileg tekinthetem üzemanyagnak, pedig mondjuk az A egy olyan berendezés, ami lassan adagolja az energiát. Egy beruházástól azt várja az ember, hogy kezdetben sokat kell belefektetni, de több hasznot hoz, mint a másik. Mintha vennék egy kocsit meg bérelnék egyet, és a végén a bérelt olcsóbb lenne, mint a vásárolt. Nonszensz.

Szerintem helytálló az összehasonlítás, és sajnos az jött ki belőle, hogy ha előre

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.07. 18:31:02

@ulpius66: "A NAPELEMEKNÉL KÖRNYEZETROMBOLÓBB TALÁLMÁNYA MÉG NEM VOLT AZ EMBERISÉGNEK! "

Hát ebbe már bele sem akartam menni, mert ez megér egy külön misét. De a szent napelemet ne bántsad, mert az olyan cool, megoldja a világ minden baját és ingyen szolgáltat energiát zöld módon. :-)))))

ulpius66 2021.12.07. 19:01:51

@fofilozofus:

Engem ez az EU által agyondotált napelemes őrület emlékeztet a '70-ea évek Magyarországára, amikor jött az első olajárrobbanás (a kőolaj hordónkénti ára 0,5 dollárról 2 dollárra ugrott) majd a második olajárrobbanás (mán 20 dollárt is elérte a kőolaj ára) MINK BEVEZETJÜK AZ OLAJKÁLYHÁT, MESTERSÉGESEN ALACSONYAN TARTJUK A FŰTŐOLAJ ÁRÁT, ÉS MINDENKI (VÁLLALATOK, CSALÁDOK, STB) FŰTSÖN FŰTŐOLAJJAL!

AMI UGYAN KIBASZOTT BÜDÖS VOLT, KÖRNYEZETSZENNYEZŐ, EGYÉB HÁTRÁNYOK, DE A MOSZKVAI ELVTÁRSAKNAK, ÉS HELYI EMBEREINEK AKKOR EZ ÁLLT ÉRDEKÉBEN!

ulpius66 2021.12.07. 19:05:57

...egyebekben meg bármibe le merem fogadni, hogy a napelem előállítása több energiába kerül, mint amit a napelem működése során egyáltalában megtermel.....
(arról nem is beszélve, hogy mennyit, de mennyit jelentene egy jó kis napelempark a többhetes borús időben, akkor amikor meg csúcson van Magyarország villamos energia fogyasztása.... mint pl. ma.......)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.12.08. 09:25:48

@ulpius66: "egyebekben meg bármibe le merem fogadni, hogy a napelem előállítása több energiába kerül, mint amit a napelem működése során egyáltalában megtermel"

Tulajdonképpen ezt akartam feszegetni, csak ilyen konkrétan sajnos nem írtam le. Az hogy élete során kb. annyi energiát termel, mint az árából vásárolható földgáz energiatartalma, majdnem ugyanazt jelenti. Einsteini törvénye, hogy a tömeg és az energia azonos. Szerintem ehhez hasonlatos, hogy az ár és az energia azonos. Nem teljesen, de gyanús, hogy mivel a világ energiára vadászik (a legkisebb élőlénytől kezdve a legnagyobbakig), ha megvásárolsz egy terméket, akkor abból a termelő energiát fog venni (pl. elutazik Hawaiira, ott autózik stb.). Azért ez az elmélet egy kis utánagondolást igényelne még, ezért nem állítom határozottan, de gyanús. Szóval a napelemnél is ez lehet a helyzet.

belekotty 2021.12.08. 10:58:07

@midnightcoder2: Az a tévedésed, hogy a földgázzal fűtenek, műtrágyát állítanak elő, stb. Ott a hőtartalom számít és nem a villany előállításának hatásfoka.

belekotty 2021.12.08. 11:04:38

@fofilozofus: Egy ismerősöm volt kint Bécsben a NAÜ-nél egy kongresszuson. (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) A székház elé odatettek egy nagy napelemet a sötétzöldek és évek óta ott termelt és kiírta összesen mennyit. Az összes nukleáris mérnök és fizikus azon röhögött, hogy az előállítás és az odatelepítés költségét nem termelte meg az akkori áram árakhoz viszonyítva.

ulpius66 2021.12.08. 12:04:27

@cvsvrs: sehogy sem váltod ki a gázműveket napelemekkel!!!

Ez teljesen tiszta.

Azok a vadbarom zöldek jöttek ezzel a "dotáljuk agyon a napelemeket, mert azok megújuló energiát termelnek és nem bocsátanak ki széndioxidot"
... ugyan kibaszott drága, alig termel energiát, és rendkívül környezetszennyező, de a napelemes-lobbi rárepült a támogatásokra, és milliárdokat vág zsebre, és baszik arra, mi lesz a kiégett napelemekkel.....

belekotty 2021.12.08. 12:06:53

@cvsvrs: Nem csak a háztartást kellene átépíteni, hanem a sokkal nagyobb villany felhasználást miatt a nagyfeszültségű és kisfeszültségű hálózatot is. Budapest környékén sok településen az ELMŰ már nem létesít új fogyasztási helyet, azzal az indokkal, hogy már nem bírja a hálózat. Egy háztartás átlagos 0,5 kW-os fogyasztásából hirtelen 5-10 kW lenne. Hogyan követnék ezt hálózattal?

ulpius66 2021.12.08. 12:09:07

A napelemnek maximum ott van létjogosultsága, AHOL KIZÁRÓLAG KIS TELJESÍTMÉNYŰ (MAX. 10-100 WATT) FOGYASZTÓK VANNAK!

BÁRMILYEN KOMMUNÁLIS LÉTESÍTMÉNY BIZTONSÁGOS!!!!!!!!! ELLÁTÁSÁRA (HELYSÉGEK, LAKÓTELEPEK, ÜZEMEK) ALKALMATLAN!

JA!

LEÁLL A VONAT A VILLAMOS A TROLI STB KÖZLEKEDÉS, MERT NEM SÜT A NAP.......

ulpius66 2021.12.08. 12:17:19

@belekotty:

Teljesen igazad van!!!!!

Ezért ugyanekkora baromság a villany-autókban látni a jövőt!!!!!!!

Ha Magyarországon az autók 50%-a átáll a villany-motorra akkor nemhogy Paks ". de Paks 3. is kevés lenne!!!!!!! Arról nem beszélve, hogy a RENDSZER NEM BÍRNÁ EL A TÖLTÉSEKET!

220-230 VOLT A FESZÜLTSÉG, 16 AMPERES A BIZTOSÍTÉK. (EKKORA ÁRAMERŐSSÉGET BÍR EL...)

TELJESÍTMÉNY (Watt) = FESZÜLTSÉG (VOLT) x ÁRAMERŐSSÉG (AMPER)

EGY HÁZTARTÁS 220 volt x 16 ampert bír el, kb. 3.600 wattot, azaz 3,6 kWattot bír el.........nagyobb áramerősséget a RENDSZER NEM BÍR EL!!!!!

Ja!

Egy elektromos autó-töltő 4 kWattos, semmi más nem mehet, ha be van kapcsolva az autó-töltő!!!!
süti beállítások módosítása