Zelenszkij, az ukrán Kossuth Lajos
2022. március 08. írta: fofilozofus

Zelenszkij, az ukrán Kossuth Lajos

Elég nehéz nem észrevenni a hasonlóságot. Persze fordulhatnak még máshogy is a dolgok, és neki más életútja lesz, de nagy esély van rá, hogy Kossuth életpályáját fogja bejárni.

Mi volt a helyzet a magyar reformkor idején: Kossuth és Széchenyi vitája alapvetően abban állt, hogy míg a gróf azt hirdette, hogy vigyázzunk a mocskos Habsburgokkal, szép lassan, gazdaságilag kerekedjünk föléjük, addig Kossuth kiállt, és a a forradalmi utat hirdette: ide nekem a szuronyt, elsöpörjük ezeket a köcsögöket, csak akarni, lelkesedni kell. Vajon a tömegeknek mi a népszerű? Lassan, kemény munkával, de biztosan elérni a célt, vagy most, hirtelen minden jó lesz? :-)))) Költői volt a kérdés.

Az ukránok pont ebben a cipőben járnak. Elhitették magukkal (vagy mások velük), hogy forradalmian, pár év alatt ők bekerülhetnek az EU-ba, a NATO-ba, csillogó országuk lesz, ahol ráadásul agyonverhetnek mindenkit, aki nem ukrán. Ki ne akarná? Persze nem tudjuk, nyerhetnek is akár a szabadságharcukban, de ha nem, akkor Zelenszkij lesz az első, aki megpattan az államkasszával, mint ahogy anno Kossuth tette. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e egy ukrán Görgey is a történetben. Állítólag kis kastélya van Olaszországban, ott biztosan meghúzhatja magát, és tarthat kibaszott jó előadásokat az ukrán szabadságról amerikai körutakon. Aztán meg letelepszik Torinóban. :-)

Érdekes kérdés, hogy azon felül, hogy Kossuth népszerű válaszokat adott, miért tudta gyakorlatilag teljesen háttérbe szorítani Széchenyi gondolatait? A válasz egyszerű: mert ő hírlapíró volt. A sajtó akkoriban kezdett befolyásoló tényezővé válni, lassan kiszorítva az egyházat. Zelenszkijt is látjuk, hogy milyen jól alkalmazza a sajtót. Ja kérem, egy filmes producer baromi jó halihúdi történeteket tud rittyenteni, mint ahogy azt látjuk a napi sajtóban. Nem is szeretnék belemenni, mert olyan nevetséges, hogy csak a hülye nem látja, hogy ez mind propaganda. Az meg már tényleg maga a halihúdi giccs, hogy pártjának a neve ugyanaz, mint a filmsorozatának a címe. :-)))))))))))))))))))))))

A Nép Szolgája

Hasonlóság még, hogy mindketten kisebbségiként éltek hazájukban. Nem tudni, hogy ez hogyan befolyásolta döntéseiket.

Lehet még Zelenszkij pályafutása Kossuthétól eltérő, mert akár nyerhetnek is az ukránok: őket mégiscsak egy hatalom támadja velünk szemben, ahol az osztrákokkal és az oroszokkal is fel kellett vennünk a harcot, ráadásul  ők óriási nemzetközi támogatást kapnak. Lehet, hogy meghal a harcokban és akkor nagy ukrán nemzeti hőssé válik, vagy fordítva, sikeres lesz a háború utáni orosz propaganda, és mocskos, az országot romba döntő despotává válik az ukránok szemében. De legnagyobb esélye a kossuthlajosizálódásának van.

Szeretnék még egy gondolatot megemlíteni, ha már Ukrajnáról beszélünk.

Azt látjuk, hogy a nagyhatalmakkal szemben SEMMILYEN lehetősége sincs egy kis országnak. Ha ők megmondták, hogy Kolozsvár Románia, akkor az úgy van. Ha be kell lépünk a háborúba Szerbia ellen, akkor nincs mese, és ha innen akarják fegyverezni az ukránokat, akkor az hiába nem tetszik nekünk. Látszik, hogy Viktor bátran kiáll az EU ellen, de KATONAI kérdésekben már sokkal óvatosabb. A nagyfiúk ugyanis arra harapnak. Ezért hülye az, aki szerint kimaradhattunk volna a II. világháborúból. Most látjuk, hogy milyen mozgásterünk van. :-) A nagyhatalmakkal szemben csak egyetlen egy dolgot tehetünk: nem szeretjük őket. Megcsináljuk, amit parancsolnak, mert nem tehetünk mást. De ne szeressük őket! Ezért nem értek egyet a sok kommentelővel, akik mindig viccelődnek Romániával, hogy bezzeg ők az első szóra átállnak az ellenséghez. Először is mi is át akartunk, csak nem sikerült. Másrészt nem az ellenséghez álltak át. Ez csak akkor van, ha a jelenlegi gazdáidat szereted. Ugyanis nekünk ugyanolyan ellenségünk Oroszország, USA, Törökország, Németország stb. Mind megalázott, kifosztott, legyilkolt minket már többször is. Nem kell őket szeretni. Tehát mi egy átálláskor nem az ellenséghez állunk át, hanem a GAZDA ellenségéhez. Az meg nem ugyanaz. Persze tudom, hogy a kommunisták nagyon rossz gazdának tűntek (és azok is voltak), de mivel a kis nemzeteknek nincs választási lehetőségük (akkor az USA meg a szovjetek lezsírozták, hogy kinek ki lesz a gazdája, szépen elosztottak minket), nem kell politizálniuk, csak szenvtelenül tapsolni. Ezért nem szabad szeretni őket, mert akkor racionális döntés  helyett érzelmit fogunk hozni, pont mint 44-ben. A mostani liberális nyugatra is pont ezért köpni kell gondolatban. Egy olyan rendszert működtetnek, ami életképtelen, de nincs választásunk. Ki kell bírni, és várni a jobb időket. Azonban ők közben természetesen édesgetnek magukhoz, hülyítik a gyerekeinket a halihúdi szarságokkal. Ez a mi felelősségünk, hogy próbáljuk nekik elmagyarázni, hogy az miért rossz. Sok sikert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2217775190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parttalan 2022.03.08. 14:15:13

Zelenszkij nem Kossuth. A reformkorban és később, Kossuth rövid kormányzósága idején a nemzeti kisebbségek szabadon használhatták nyelvüket, élhették kulturális életüket. A mai Ukrajnában ez nincs így.

midnight coder 2022.03.08. 14:24:52

"Ezért nem szabad szeretni őket, mert akkor racionális döntés helyett érzelmit fogunk hozni, pont mint 44-ben."

Ezért volt hülyeség amit Orbán csinált a kerítéssel. Az elsõ alkalommal, amikor az agyhalott németek elkeztek tiltakozni, azt kellett volna mondani hogy Ok, nem kell. Nem kell kerítés. Határõr sem kell. Egy rakás nagy tábla kell a határ mellé, rajta szépen arabul, négerül kiírva, hogy Németország arra!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.03.08. 16:16:55

@parttalan: Nyilván nem pontosan ugyanolyan, mint Kossuth, de nagyon sok hasonlóság van köztük.

ulpius66 2022.03.08. 19:54:54

Márky-Zay Péter a magyar Zelenszkij!
(már olyan értelemben, hogy mindkettő CIA-ügynök....)

ulpius66 2022.03.08. 19:58:03

Persze úgy teljes a kép, ha kiírjuk, a teljes ballibsi mantrát:

ORBÁN A MAGYAR PUTYIN!

MÁRKY-ZAY A MAGYAR ZELENSZKIJ!

ulpius66 2022.03.08. 20:03:13

@fofilozofus:

NEM AKAROK NAGYON ASSZOCIATÍV LENNI, DE EZEK SZERINT........

MÁRKY-ZAY PÉTER A MAGYAR KOSSUTH LAJOS!!!!!

ulpius66 2022.03.08. 20:16:53

Bocsika, a forrás lemaradt:

hvg.hu/itthon/20220308_marki_zay_peter_bejelentes

"Márki-Zay Péter: Orbán Viktor a magyar Putyin, Magyarország nem lehet orosz gyarmat"

konrada 2022.03.09. 10:49:29

@midnight coder: Nem értetted meg a beírást, pedig pont erről szólt.
Orbánnak se volt mozgástere, hogy megcsinálja vagy sem a kerítést.
A németek, osztrákok - miközben az újbeszél szabályai szerint vadul wilkommenkulturoztak, közben erre adtak pénzt. ...jó, más volt a pántlikán, de kerítés nélkül csak a pánt lika maradt volna...

HaD 2022.03.09. 11:35:18

ki kérem magamnak, Kossuth egy zempléni kisnemes volt ez a Zelinszki(vagy mi volt az eredeti neve??) meg egy szláv bibsi...qrva nagy a különbség bmeg

HaD 2022.03.09. 11:37:44

@parttalan: ha ez így lett volna akkor tovább tartott volna a fellángolás...de pont nem volt nemzetiségi párti a Kossuth-kormány...erre füzte fel a labanc a horvátokat is pl....

ulpius66 2022.03.09. 12:09:58

@HaD:

A Zelenszkijt hagyjuk is ki ebből az egészből.... az csak összezavarja a választókat......

Elég ennyi is:

ORBÁN A MAGYAR PUTYIN!

MÁRKY-ZAY PÉTER A MAGYAR KOSSUTH LAJOS!

HaD 2022.03.09. 12:41:05

@ulpius66: nem cimbi....orbán csak szeretne lenni magyar putyin...mint minden poszkomcsi aki szétlopta a saját kis hazáját és attól retteg hogy eccer csak bukik és akkor oda a mutyi...ezért aztán jobb ha elbilleg abba az irányba amikor mindenkinek kuss,ha meg nem akkor szibéria...akarom mondani Recsk...mit ahogyan azt a qrva anyjuk meg apjuk intézte anno...ezt a márkyt meg NE hasonlítsd már egy zemplénihez bmeg...egyrészt egy tahó alföldi(valami török szláv sváb származék) másrészt Kossuth soha nem volt balek mint ez a hülye,legfeljebb naiv...ami igaz is egy zemplénitöl amúgy megbocsáthatatlan;). Márészt ezamárky arra vót jó hogy gyurcsány elvtárs továbbra is játszhatja orbán elvtárssal a nesze barom magyar öljététek megy egymást egy kanál vízbe "játékot" és közbe higyjétek el hogy ti vagytok a faszacsávók(tudod ahogyan orbán látja a "a magyar néplelket")...miközben szétlopják még a 2500-as évünket is...

HaD 2022.03.09. 12:43:43

@ulpius66: ...amúgy meg miafsz köze van ennek a cikknek a választáshoz ecsém???

HaD 2022.03.09. 13:54:11

@midnight coder: az ö szempontjából nem volt hülyeség...egyrészt a haverok megszedhették ezen a ketrecen is magukat...másrészt erre füzte fel a nagy honvédö háborús mantrát...hunyadi viktor:):)...amúgy meg ha határzárat akart volna azt aknamezövel kellet volna kezdeni meg mozgásérzékelös automata fegyverrendszerrel némi drónfelderítéssel egybekötve...nem akarok ötrletet adni hogy mire lehetett vna még azemerek pénzét elbszni,mert abban egyetértünk hogy amúgy semmi értelme nem volt a ketrecnek...egyrészt nem teljes ,másrészt mint írtam fenn kamu technológia(jó pénzért hülye gyerekeknek) harmadrészt ezek nem ide akartak jönni...és ki a fsz kérte meg rá amúgy is...az osztrákok szedik össze most is a migráncsokat akik Mo.on keresztül mennek nyugat felé.

HaD 2022.03.09. 14:04:24

@parttalan: Kossuthék soha nem mondtak volna le Erdélyröl...mint ahogyan azt a fasza kis "magyar" elit tette,pusztán azért hogy a nyugat húsos fazekából többet csenhessenek el...a nyelvészkedés kamu...volt rá mód és lehetöség(de jure) pl. hogy a románok ejus és NATO csatlakozását megfúrják...csakhogy ahelyett hogy arra népszvazatattak volna hogy a magyar kurmány vétózza e meg a román csatlakozást ha nem enged Erdély autonómiájából azzal bohóckodtak hogy legyen e kettös állampolgárságuk....majd mikor össze urgasztották még ez ügyben is a magyart é eredménytelen lett a népszavazás (amit ráadásul a külhoni magyarok kezdeményezetk nem is a kis poszkomcsi meg kamu ellenzéki pártocskák)a másodikat meg EGY ember meg tudta fúrni az alkotmánybíróságon...vicc...na ki volt az az egy ember;)????...úgyhogy hagyjuk már ezt az ukrán nyelvtörvény pfújjolását...genyoság és parasztság,de monnyuk Burgenlandban sincs magyar nyelvhasználat hivatalos helyeken és iskolákban sem...legfeljebb eljátszák a labancok hogy támogatják a sakkörös magyar oktatást...az osztrákokat miért ne fikázzuk ezért?????blablabala....

ulpius66 2022.03.09. 14:19:42

@HaD: SZERINTEM, ÍGY 3 HÉTTEL ÉS 3 NAPPAL A VÁLASZTÁS ELŐTT MINDENNEK KÖZE VAN A VÁLASZTÁSHOZ!
(még annak is köze van, aminek nincs köze hozzá....)

parttalan 2022.03.09. 15:14:41

@HaD: Ne haragudj, de ezt amit írtál én inkább érdemi válasz nélkül hagynám. Nem pazarolnám az időmet arra, hogy ezeket a kommentemhez érdemben nem fűződő aktuálpolitikai gondolatokat kivesézzem.

"amúgy meg miafsz köze van ennek a cikknek a választáshoz ecsém???"

- írtad másnak.

Én is kérdezhetném most tőled, még mi köze van mindannak amit írtál nekem ahhoz, hogy Zelenszkij nem Kossuth?! Itt és most nem Kossuthnak a mai magyar politikai elithez való hasonításáról van szó.

Lehetnék én is 2022.03.09. 15:25:46

Ha Kossuth lenne Z nem ez lenne a helyzet.
Összesen 3 dolgon kellett volna változtani az idióta gondolkodásán és nem kellene újraépíteni fél ukrajnát.
1. Európai módon emberként kezelni a nem ukránokat
2. A fasisztoid elemeket visszavagdosni (szintén EU-s törekvés).
3. Nem beengedni a nyugat hadseregét, eszközeit.
Ha ezeket ép ésszel nem tudta belátni, akkor
4. emigráció, nem orosz területre.

parttalan 2022.03.09. 15:32:40

@HaD: "...úgyhogy hagyjuk már ezt az ukrán nyelvtörvény pfújjolását..."

Nem hagyjuk.

"genyoság és parasztság,de monnyuk Burgenlandban sincs magyar nyelvhasználat hivatalos helyeken és iskolákban sem."

A szart ne más szarával mentegesd. Ukrajnában léteztek kisebbségi jogok, amiket alapszintig elvettek. A jog elvétele máshogy esik latba, mint ahol hasonló jog eleve nem is létezik. Ráadásul a valóság mást mutat:

Magyar nyelvű oktatás Ausztriában:

dolgozzausztriaban.jimdofree.com/magyar-oktat%C3%A1s-ausztri%C3%A1ban/

www.magyarszo.at/magyar-anyanyelvi-oktatas-ausztriaban-3-resz/

Értelemszerűen csak ott, ahol érdemben élnek magukat magyarnak valló nemzetiségűek.

----------------------------------

Van olyan osztrák település, ahol a kétnyelvű hivatalos ügyintézéshez eléri a magyar nemzetiség aránya a törvényben előírt mértéket, ha létezik ott Ausztriában ilyen jogszabály egyáltalán? Mert máshol kárpát-medence szerte ahhoz kötik az anyanyelven való ügyintézés lehetőségét.

HaD 2022.03.09. 16:19:54

@parttalan: az barátom hogy akinek írtam az keverte bele az akuálpolitikát valami márky kapcsán a cikk tartalmában...gondolom az nem zavart öreg???..engem igen...ennyi

HaD 2022.03.09. 16:34:56

@parttalan: a bátyám gyerekei Au-ban járták ki a sulit Volksschule-tól az egyetmig...nem találkoztak a klubbszintü magyarkodáson túl valódi magyar oktatással...ellenben nagy hangsúlyt kapott az inetgrációs NÈMET nyelvtanítás....van tudod öreg szabály meg van a valóság...amúgy meg a szövegértésed kissé alulkalibrált...Kossuthék nemezetiség politikáját nyelvtörvinyi szintre alacsonyítani tanulatlanságra vall. Olvass utána hogy mit gondoltak a nemeztiségi jogokról...Ezek az ukránoknak a nemezetiség politikája engem nem érdekel....aki dolgozni akar és magyar az nyugodtan átfáradhat hozzánk az ukránoktól(aki nem magyar az is)és nem azt kell várnia hogy a magyar kormány hogyan ad nekik mindenféle támogatást csak azért hogy ott maradjanak....mi ez ??? területi reviziós politika??? èsznél vannak??? Amikor lehetett volna -és ezért hoztam szóba Erdélyt barátom-akkor nem volt ennyire fontos hogy ki a magyar és mit is akar...a Kárpátaljai magyarok mikor jöttek azzal hogy autonómia kelle nekik...soha ...tehát pont jól érzik ott magukat.Lett volna módjuk megakadályozni egy népszavazással...nem tették....tehát amikor az ukránokkal izmoznak az álságos és kizárólag népzerüséghajhászás...és akkor nem beszélek arról hogy egy üreügy volt arra hogy az ukránk NATO csatlakozását évek óta blokkolták emiatt....ma nem lenne ez a szar ha a magyar "urak" nem használják ürügynek a nylevtörvényt...a lengylek és a románok (pedig igen csak jóval többen vannak közülük ukrajnában) valahogy boldogultak a ukanokkal nemzetiség ügyileg...mi nem...miért is nem???....Kossuthot meg cimbi NE vedd a szádra pláne nem egy ukrán bibsi kapcsán!!! ezt meg én kérem ki magamnak ..nyilván te öreg nem felvidéki vagy ...ha egyáltalán ez eszedbe jutott:(

HaD 2022.03.09. 16:50:21

@Lehetnék én is: egy dolgot kellett volna az ukránoknak tenni...nem odaadni a ruskiknak amcsi biztatásra az atom arzenáljukat anno...ma kussolna mindenki ... a ruszkik anno aláírták nekik hogy SOHA nem fogják megsérteni a területi integritásukat...ez nem is olyan rég volt...és Budapesten....ezért adták át a barmok az atomjukat amely akkor a világ 3. legnagyobb atom arzenálja volt....azt meg hagyjuk hogy hogy ki mit tett a nezetiségeivel...ez ügyben esetleg lapozd fel az orosz /szovjet nemeztiségpolitikát...a nemeztiség minden hatalom számára gumicica volt(ide értve az emlegetett Kossuthot is...aki bár nem egy lapon említendö ezekkel az ukránokkal...nemzetiség ügyileg nem volt toleráns..(.az osztrákok is csak azért hogy a magyarokat lekössék)ne felejtsük el hogy akkor Erdély pl. még magyar volt és a románok voltak...ugyenez a horvátokra is igaz. Nem védem az ukránkat de ez a gyalázkodás elveteln és ostoba...ök se különbek mináluk és senki másnál....de pl a lengylek a románok valahogy csak kijöttek velük...mi vajon miért nem???

kunzoo 2022.03.09. 19:00:55

@HaD:
Sőt, Magyarországon is cseszheti a kisebbségi a saját nyelvét.

konrada 2022.03.10. 08:09:07

@HaD: Egyet értsetek meg: Ha egy még nem engedélyezett kisebbségi jogot nem adnak meg, az gáz persze, de nem jogfosztás, mert nem volt ilyen jog.

...viszont: ha létező kisebbségi jogot vonnak vissza, az olyan jogfosztás, melyért minden normális helyen tiltakoznak, és a többi - vele szövetségben álló - ország is joggal áll bele abba a kormányba, amely ezt megteszi.
Hogy értsétek: Ha Fletóéknak akkor is olyan fontos lett volna az, hogy a melegek házasodjanak, hogy ezt törvénybe hozták volna - ez esetben ha zorbán ezt a jogot visszavonta volna, nem akadna tán 1 ország sem az EU-n belül, amely ezt elfogadná - és helyesen - mert megszerzett kisebbségi jogot nem illik zargatni.

...de persze amit szabad Jupiternek, azt nem szabad nekünk, egy ilyen alávaló párianépnek, ugye ezt így gondoljátok?
süti beállítások módosítása