Az elmaradt elitváltás
2020. október 19. írta: fofilozofus

Az elmaradt elitváltás

Nemrég olvastam egy nagyon jó cikket az elmaradt elitváltásról a Pesti Srácokon. Olvassátok el: 

https://pestisracok.hu/az-1990-ben-elmaradt-elitvaltas-tragikus-kovetkezmenyei/

Majdnem sírógörcsöt kaptam, hogy ez annyira jó, és én ilyet nem tudok, úgyhogy maradt az, hogy soronként végigmegyek rajta. Mert annyira ül minden mondata, hogy mindegyikhez egy oldalt lehetne fűzni. Alapvetően az SZFE-ügyre íródott, de általánosságban is érvényes és igaz.

Kezdjük!

"Magyarországon utoljára 1944 és 1953 között volt elitváltás. A második világháborúig regnáló elit eltüntetését már a megszálló németek és a nyilasok is megkezdték, majd a Vörös Hadsereg és a kommunisták fejezték be."

Ebben az állításban -azon kívül, hogy igaz- a lényeg az utoljára szón van. Ugyanis a lényeg az, hogy azóta nem volt. Pontosabban sok területen igen. Pl. a politikában a fideszes nemzedék már nem az átkosban gyökeredzik, de a másik oldali politikusok, a kulturális élet, a társadalomtudományos elit, a tanárok nagy része igen.  A természettudományos elit sem változott, de ott általában nem sok jelentősége van (normális esetben) a világnézetnek. Kurva jó hidakat tervezhet egy kommunusta mérnök is meg egy homokos libsi meg egy katolikus is. Csak a szakmájához értsen. Róluk nem is nagyon kell beszélni.

"Az ötvenes évek elejére gyakorlatilag eltűnt a korábbi Magyarország teljes politikai, kulturális, gazdasági elitje, a helyi társadalmi elitek nagy részével, a falvak és kisvárosok tekintélyes embereivel, önálló egzisztenciáival együtt. "

Itt nekem a "helyi társadalmi elit" gondolata tetszik nagyon. Ugyanis sokat hallunk, gondolunk a nagypolitikára, de amitől igazán jó az ország, az a mérhetetlenül sok falu, kisváros, ahol rendkívül értékes, értelmes emberek irányították vagy csak befolyásolták a helyi hangulatot: hallgattak rájuk, méltányolták, követték őket. És róluk nem esik sok szó, és nem tudják sokan, hogy mekkora értékei voltak az országnak.

"Az elitcsere következménye persze az ország teljes lezüllése volt, gazdasági csőd és szinte minden társadalmi alrendszer működésképtelenné vált".

Ezt sokan elfelejtik. A Kádár-rendszer felől nézik a dolgokat, és csak annyira emlékeznek, hogy "jó volt". Az ötvenes évek meg már annyira távol van, hogy nem is értelmezik az ott történteket. Ne feledjük, hogy Németországban (nyugati fele) is romokban volt az ország, ott is felépítették, csak egy óriási kerülőutat nem kellett megtenniük, amit kommunizmusnak hívnak. Nagyon alulértékeljük a kommunizmus romboló hatását, a felesleges beruházásokat, a szellemi élet elpusztulását.

"A konszolidálódó Kádár-rendszer elfelejtette velünk, hogy a hatalmi elitjének jelentős része eredetileg rablógyilkos volt."

Igen. Szégyen, hogy eddig nem találtuk meg ezt a szót, rablógyilkos. Mert hogy hívjuk azt, aki mások életének elvételével anyagi haszonra tesz szert? Pontosan így. Nyugodtan alkalmazzuk ezentúl bátran ezt a kifejezést, mert ez az igazság. Nem kell elhallgatni, nevén kell őket nevezni. Rablógyilkosok.

"Ahogy azt is, hogy kulturális elitje és értelmisége szinte teljes egészében végig asszisztálta a rendszer terrorját, azzal egyetértett és azt a saját előrejutására használta fel."

Tudjuk, hogy nem sok választásuk maradt, de ez attól még tény. Hogy saját pecsenyéjüket sütögették a költők, írók stb. Arról most ne beszéljünk, hogy mennyi foximaxis "tanár" volt az országban, mert azokat nem biztos, hogy az elit részének tartom.

"A rendszer második generációját, a reformkommunistákat és a baloldali értelmiséget, akik mostanában éppen a magyar kultúra és társadalomtudomány nagy öregjei, ezek a szadista elmebeteg tömeggyilkosok nevelték fel, válogatták ki, helyezték pozícióba."

Ez egy lényegi mondat. Ne higgyük el azt a dumát, hogy ezek csak szakmát lestek el a mestereiktől. Nem, mindent. És szeretik is őket, és etalon számukra. Jól látták a kommunisták, hogy a régi rendszerben, régi tanárok által  nevelkedett nemzedékkel nem lehet felépíteni a kommunizmust. Eltakarították őket amint tudták. Igazuk volt, tényleg nem lehet. És nekünk ezért kell eltakarítani az útból ezt a kompromittálódott nemzedéket. Persze nem olyan eszközökkel, mint ők. De nincs más választásunk, ha alkotni akarunk. (Különben nézegethetjük életünk végéig a Jancsó-filmeket. :-) )

Itt egy mondat, amivel viszont nem értek egyet:

"Az, hogy ezt viszonylag békés körülmények között, már gyilkosság és rablások nélkül, valamennyire a látszatra adva is kellett tenniük, az csak Kádárnak köszönhető, aki nem tartozott a szokásos kommunista gyilkosok közé, nem élvezte a gyilkolást, habár a hatvanas évek közepéig a rendszer szükséges eszközének tartotta." 

Olyan ez, mint mikor a maffia eltöri a gyereked kezét, ha nem akarod a védelmi pénzt fizetni. Utána már nem kell megismételniük, mert annyira félsz tőlük. Kádárnak ezért nem kellett gyilkolásznia később már, mert megfegyelmezte az egész társadalmat addigra. OK, nem élvezte a gyilkolást, de a csehszlovák meg NDK-s kollégák sem nagyon gyilkolásztak már később, sőt még a véres kezű, tömeggyilkos Tito sem. Megölték ők már addigra azokat, akiket kellett.

"A teljes elitváltás a magyar kulturális hagyomány szinte teljes megszakadását eredményezte, amit a hatvanas években a téeszesítés következményeként a teljes magyar paraszti kultúra pusztulása is követett. "

Óriási csapás, így lettünk gyökértelen ország (részben, mert a sztyeppei önállóság genetikai alapon azért megmaradt bennünk).

"A kommunisták is vidéken döbbentek rá a saját jelentéktelenségükre, ugyanúgy, ahogy mai utódaik, a liberálisok is a vidékben, nem városiakban találják meg a fő ellenségüket."

:-))))))) Ehhez nem is kell semmit hozzáfűzni. Kristálytiszta éleslátás. Talán a fő üzenete is lehetne az írásnak: nincs is szükségünk rájuk, a kommunistákra és a liberálisokra, a nagy "váteszekre", akik annyira jól látják a jövőt. Csak tízévente mindig más jövőt jósolnak. :-)) Ugyanolyan hévvel jósolták meg, hogy megszűnik a pénz, mindenkinek igényei szerint stb., aztán ugyanolyan vehemenciával álltak a tőzsde meg a szabad piac mellé. A nagyapáik még kohókat építettek, az unokák meg zöldségeket beszélnek, és lebontatnák az erőműveinket. Sok ilyen van, de mondjuk a Donáth család elég eklatáns példányuk.

 "A magyar történelemtudomány teljesen marxizálódott, a társadalomtudomány még a nyolcvanas években is teljesen ideológiai alapon nyugodott. Ezeknek a területeknek az elitjeit, ahogy a kulturális eliteket is, a rendszerváltás érintetlenül hagyta."

Azt kell látnunk, hogy a rendszerváltás, bár alapvetően jó dolog, de két lépcsőben történt meg: első fele 1990-ben, mikor a "hardveres" változások történtek (jog, állami berendezkedés, tulajdonviszonyok). Második fele meg most, 2010 óta történik. Itt a kézzel fogható dolgok mellett az emberre, a "szoftverre" is figyelnek. De minden lépésért meg kell küzdenünk: az MTA, a bíróságok, az SZFE stb. Ezért van az, hogy Varga Zsolt mai megválasztása a főbírói székbe ilyen szabálytalan volt. Ugyanis normális helyzetben nem helyénvaló egy olyan embert odaültetni, akinek nincs bírói tapasztalata. De itt és most nincs normális helyzet. Az elitváltást manapság kell levezényelnünk, mivel a Rendszerváltás 1.0-ás verziójába nem fért bele. Ha mindig csak azok közül választhatunk, akiket az előzőek tettek oda, akkor nem lesz itt semmilyen változás. És minőségi ugrás sem lesz: marad ugyanolyan posvány a bíróságokon, mint a magyar filmeknél vagy a fociban láthattuk.

"gyakorlatilag Budapesten például színházigazgatót még mindig az 1968 - as Budapesti Pártbizottság hozzájárulásával lehet csak pozícióba helyezni"

Nevetnem kéne, mert annyira tragikomikusan igaz ez az állítás. Kár, hogy nincs kedvem.

"Ez a banda csinált ebből a remek, élhető országból egy rossz hangulatú, gyűlölettel teli helyet, ezek tesznek meg mindennap a teljes közpénzből fizetett munkaidejükben mindent, hogy a színházlátogató, a magyar film, a kereskedelmi média nézője, olvasója rosszkedvűen vagy saját hazáját megvető érzéssel élje az életét."

Az eredeti cikkben ez nem volt vastagon szedve, pedig talán ez a legnagyobb károkozás, amit tehetnek. Egyszer nekiveselkedem, és összegyűjtöm azokat a méregkapszulákat, amiket a sajtójukban nap, mint nap elhelyeznek, hogy ROSSZUL ÉREZZÜK MAGUNKAT EBBEN AZ ORSZÁGBAN. Nehogy azt higgyük, hogy amit a szomszédoktól, ismerősöktől hallunk, a panaszáradat gyakorlatilag mindenre, a véletlen művel. Ezt sugározzák az agyunkba aljasan minden hullámhosszon. Magyarország a világ leggazdagabb 20%-ában benne van, ennek megfelelő az egészségügy, az utak állapota, az oktatás, de még a foci is. Ez tény. Egy ismerősöm szokta mondani, hogy ha nem tetszik, akkor játssz olyan játékot, hogy megpörgeted a földgömböt, és találomra odamutatsz. Szeretnél-e oda születni? (OK, ha víz, akkor újra próbálkozhatsz. :-) ) Mert sokkal nagyobb valószínűséggel kerülsz szarabb helyre, mint jobbra. Persze még előbbre lennénk, ha a kedves szovjet elvtársak nem mutatták volna meg nekünk a gazdaságszervezés bizonyos fejlettebb formáit, úgymint TSZ és kizárólagos állami tulajdon. És leszünk még előrébb is, mint ahogy araszolunk is előre váltakozó sebességgel 90 óta. De már most is jó helyen állunk, csak mi többre vagyunk hivatottak. És ezt az elittudatot, ami vélhetően a nagyhatalmi tudatunkból származik, felhasználják annak sulykolására, hogy ha nem vagyunk elsők, akkor utolsó senkik vagyunk. Ezer átok rájuk!

"Mi állami pénzből több ezer olyan embert tartunk el nagypolgári színvonalon, akiknek az a fő projektje, hogy elvegye a kedvünket az élettől, a magyarságunktól."

Itt is van egy jelző, a nagypolgári, amire fel kell kapnunk a fejünket. Ismerősöm, aki közeli, de nem túl szoros viszonyban volt Jancsóval, mesélte, hogy neki Olaszországban villái voltak már akkor is. NAGYPOLGÁRI színvonalon tartjuk el a hóhérainkat.

 

Sajnos minden szavával egyet kell értenem, tkp. minden mondatát idemásolhatnám. Olvassuk el sokszor, és reménykedjünk, hogy a rendszerváltás, ha lassan is, de végül meg fog történni az élet minden területén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9516235008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2020.10.19. 22:55:19

"Pl. a politikában a fideszes nemzedék már nem az átkosban gyökeredzik"

A politikában a meghatározó fideszes nemzedék még mindig az átkosban gyökeredzik.

Nem ők csinálták a rendszerváltást, és legfeljebb csak ifjabb komcsik az MSZP-seknél.

Meghiúsították az ügynökmúlt feltárását, ezért a túladóztatott aktívak termelték ki az ő nyugdíjukat is, az elvégzett (igen káros) "munkájuk" után.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.20. 06:08:31

@lobaszopiatej:

Pont az ügynökkérdés egy gumicsont, Semmi értelme. Az ügynököket fel akarják tárni, de azokat meg nem, akiknek ezek az ügynökök jelentettek. Nevetséges.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.10.20. 07:46:54

@lobaszopiatej:

"Nem ők csinálták a rendszerváltást, és legfeljebb csak ifjabb komcsik az MSZP-seknél."

1. Nem, nem ők csinálták a rendszerváltást. Az MSZMP találta ki, készítette elő. Ezzel az előrelátásukkal nyertek 20 évet. Ügyesek voltak. (Pénzügyesek, ahogy Cseh Tamás énekelte). A Fidesz pedig mint ellenzék bekerült ebbe a játékba. Mivel ők egy baráti társaság voltak, nem sikerült ügynököket juttatni magas szintre.

2. Nem, ők nem az ifjabb komcsik. Először is nem az ő szüleik voltak ávósok, hanem az SZDSZ tagokéi. Ha épeszűen végignézünk az előző éveken, akkor láthatjuk, hogy pont ők váltottak ki dühöt a baloldalból, mert SIKERESEK. Ez aláásta a jól megtervezett kis játékukat. A Kisgazdapártot, a KDNP-t, szocdemeket, az MDF-et szétverték, de őket nem tudták. Főleg Viktor tudása miatt meg az előbb említett baráti társaság jelleg miatt. Emlékezzünk vissza arra, mikor nem léptek be a Chartába! Az volt a vízválasztó, akkor derült ki, hogy ki melyik oldalon áll. Úgyhogy ezt az ócska dumát el lehet felejteni, hogy ők komcsik.

"A politikában a meghatározó fideszes nemzedék még mindig az átkosban gyökeredzik."

Nyilván akkor születtek, de politikailag nem onnan származnak. Abban ők senkik voltak. Gyurcsány KISZ-titkár volt, ő onnan jön, Fekete-Győr nagyapja egri párt vagy tanácsi vezető volt, ő onnan jött, az SZDSZ-esek onnan származnak, Medgyessy pénzügyminiszter volt akkor, de a Fidesz politikailag nem az ottani előrejutásából szerezte a hatalmát. Ők 88-89 körül alkották meg saját magukat.

Lorrh 2020.10.20. 09:09:39

@MAXVAL birсaman közíró: Azért minősíted gumicsontnak mert ez a szégyenbélyeg rájuk égett és te sem tudsz értelmesen érvelni.
Látszik tökéletesen orbánék kádári reflexekkel élnek, sztálini autokráciával, csak most nem gulág van, hanem karaktergyilkosság a hatalmi médiában.

Az elitváltás egy oximoron. Az elitet ki kell nevelni. Nincs másik amire váltani lehetne. Ha az aktuális elitet legyilkolod, nincs másik.
Kádárék nem elitet, hanem műveletlen sudribunkókat ültettek vezető poziciókba.
Mint ahogy láthatóan orbánéknak sincs elitjük, egy darab vidnyánszkit akarnak mindenre felhasználni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.20. 09:17:49

@Lorrh:

Guicsont, mert abszurdum ezzel foglalkozni 2020-ban.

Eleve akinek ügynökdossziéja van, az nem is felétlenül ügynök.

Lorrh 2020.10.20. 09:49:40

@MAXVAL birсaman közíró: ne terelj: az ügynökaktákat már harminc éve a fidesz és maszop együtt tartja titkosan. m-i-n-d-i-g leszavazták a nyilvánosságra hozatalt. 1990-ben is!

A poszthoz: az elitváltás kifejezés eleve azt feltételezi, hogy orbánék örökké hatalmon akarnak lenni mint régen a komcsik. ők csináltak ilyen tisztogatásokat. Egy politikai váltógazdaságban ahol 4 vagy 8 évente változik melyik oldal kerül hatalomra, ott nem lehet leszámolni, mert mindkét tábor elitjére szükség van. Tekintve hogy az elit kinevelése 20...50 éves folyamat.
A másik nagy bajon az "új" elittel, hogy nem érték szempontú, hanem egyes egyedül a dicsőséges nagyúr seggnyalásából, szervilizmusból táplálkozik, csak ez az egyetlen szempont.

"Ez a banda csinált ebből a remek, élhető országból egy rossz hangulatú, gyűlölettel teli helyet, ezek tesznek meg mindennap a teljes közpénzből fizetett munkaidejükben "

Ez tökéletesen elmondható rogán propagandájáról, ilyen nyilt utcai óriásplakát gyűlölködést még sosem látott ez a nemzet. A karaktergyilkosságok, az emberek nyilt megalázása is ennek a rezsimnek az innovációja. Ez a poszt is eleve gyűlölködés a ballibek meg a zsidók ellen. Ma már nincs normális hang, higgadt vita, csak a két háborús fél közti ágyúdörgés. És ebben a háborúban az orbán oldal azt állítja, hogy a másik fél gyűlölködik. Ez jobb mint a kabaré.
Persze az az aduász, ha a saját gyülölködésedet kapásból a másik félre fogod, mert akkor máris hátrányba kerül a vitában.
Ha én egy vitában elkezdek üvölteni veled, hogy "velem ne üvöltözz!", akkor rögtön megnyertem a vitát. Ügyes! - mondta kohn bácsi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.20. 10:02:10

@Lorrh:

Ahogy minden kormány és parlamenti többség is ellenezte mindig 1990 óta.

Lorrh 2020.10.20. 10:06:48

@MAXVAL birсaman közíró: jaja tényleg, akkor ez az az ősi, tiszta tekintetű, becsületes, bátor, szittya magyar nemzet, amelyik még ennyit sem bír el? A németek meg tudták csinálni a stazi kiteregetését, holott az százszor elnyomóbb volt mint a kádár rendszer. Hoppácska.

lobaszopiatej 2020.10.20. 11:59:04

@MAXVAL birсaman közíró: "Ahogy minden kormány és parlamenti többség is ellenezte mindig 1990 óta. "

Hazudsz, mint mindig:
index.hu/belfold/2012/03/23/az_ugynokmultat_vegkepp_eltorolni/

SZDSZ akarta, MSZP nem.
Később LMP akarta, Fidesz nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.20. 12:01:18

@lobaszopiatej:

Ha akarta az SZDSZ, miért nem csinálta meg, amikor kormányon volt?

lobaszopiatej 2020.10.20. 16:36:15

@MAXVAL birсaman közíró:

hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_Demokrat%C3%A1k_Sz%C3%B6vets%C3%A9ge

"Az SZDSZ sürgősségi indítvánnyal nyújtotta be törvényjavaslatát „a volt politikai rendőrség (III/3-as osztály) kötelékébe tartozó titkos ügynökök közéleti szereplésének korlátozására”, hogy még az önkormányzati választás előtt ki lehessen zárni a titkosügynököket (szigorúan titkos tiszteket és hálózati személyeket) a közéletből, ám a parlament a sürgősségi indítványt nem fogadta el. "

lobaszopiatej 2020.10.20. 16:37:20

De ugye, pfuj pfuj SZDSZ, de utáljuk őket, politikai hullák.
(Az egyetlen párt, aki még idejében próbált tenni az ügyért.)

Lorrh 2020.10.20. 19:55:45

@MAXVAL birсaman közíró: Szerintem az a hülye, aki veled beszélget.

MEDVE1978 2020.10.20. 21:54:16

A kapcsolódó kérdések, amit ez a cikk felvet sokkal érdekesebbek, mint maga a cikk. Olvastam a Tőke a XXI. századbant Thomas Pikketytől, van benne egy nem csak gazdasági jellegű rész arró, hogy végeztek Észak-Olaszországban egy vizsgálatot arról, hogy egy adott városban a gazdag családok családnevei milyen "régiek", tehát a családok megőrizték-e elitben betöltött helyzetüket. Elég nagy egyezőséggel azt találták, hogy a most az elithez tartozó családok többsége már több száz éve az elithez tartozik.
Természetesen Észak-Olaszországban csak Mussolini és fasizmus volt, utána szovjet megszállás nem, így a magyar helyzettől ez azért jelentősen eltér.

Nálunk valószínűleg jóval nagyobb lenne az eltérés, de alapvetően nem értek egyet az elitek teljes megsemmisülésével. Ugyanakkor mind a háború előtti és utáni (zsidók), illetve a kommunista uralom következtében bekövetkező (háború utáni és 56 utáni) kivándorlásokkal is távozott az elit jelentős része. Az elit egy része megmaradt, természetesen nem a gazdasági elit, de az orvos, mérnök, jogászfamíliák egy része biztosan megmaradhatott.

Az egész idézett cikk egyébként egy fos érvelés az orbáni "elitcsere" mellett, ami gyakorlatilag ugyanolyan mint anno a kommunista. Ugyanúgy részben a műveletlen bunkók, hasznos idióták, jellemtelen köpönyegforgatók jutnak pozícióba. Persze csak egy részük ilyen...

Serény Vélemény 2020.10.21. 09:43:08

"Magyarország a világ leggazdagabb 20%-ában benne van, ennek megfelelő az egészségügy, az utak állapota, az oktatás, de még a foci is. Ez tény."

Pontosan!

ÉS: van ivóvíz, és iható.
Van megfelelő mennyiségű, és minőségű élelmiszer, és általában hozzá lehet férni, és egész egészséges életvitelt lehet folytatni annak, aki akar. (Nem kell mondjuk az őserdőben talált döghúst megenni senkinek, aki megfelelő fehérjebevitelt szeretne a szervezetébe.
Vagy több százmillió ember soha nem tud olyan vizet inni, ami egy európait, vagy egy magyart ne betegítene meg azonnal.)

Serény Vélemény 2020.10.21. 09:45:27

@Lorrh: "Ez a poszt is eleve gyűlölködés a ballibek meg a zsidók ellen."

Miért is?

Serény Vélemény 2020.10.21. 10:00:01

@fofilozofus: Az igazi probléma nem az elittel van, hanem az elit világnézetével. A világnézet nem felétlenül választható dolog, nagyban befolyásolja a gyerekkori szocializáció például.
Mondok egy példát: a klasszikus (nem a mostanában készült, hanem a múlt század közepe-vége felé) hollywood-i filmekben pontosan lehet tudni, hogy ki lesz a túlélő: az az ember vagy nő, akinek a motívumai tiszták, jelleme világos és szerethető, és erkölcsileg nem kifogásolható, vagy nincs jelentős erkölcsi problémája.
Mikor készült utoljára olyan magyar film, -- és melyik az, mert szeretném megnézni -- amiben az jár jól, aki erkölcsileg tiszta, (nem kefél félre), nem alkuszik meg, a motívumai hátsószándék mentesek, és közben talán még van benne valami kötődés a nemzetéhez, családjához?

Mi (45+-osok) gyerekkorunktól kezdve a marxizmust szívtuk be az agyunkba, és ez határozta meg a világnézetünket. Nagyon határozott erőfeszítéseket _kell_ hogy a világnézetünkből a marxista tanítások mocskát ki tudjuk zárni.

Az, aki nem szakad el a marxista ideológiától, az fel sem fogja, hogy valójában az általa jónak gondolt eszme végső gyümölcse szélsőséges, embergyilkos diktatúra volt, és most is az maradt.
süti beállítások módosítása