Kádár-rendszer: a megvalósult szocializmus
2021. január 26. írta: fofilozofus

Kádár-rendszer: a megvalósult szocializmus

avagy miért vezet katasztrófához a baloldaliság

Tele van a youtube vonatőrültekkel, akik mindenféle vonatozással kapcsolatos videókat töltenek fel. Megvan majdnem minden magyar vasúti szakasz gyorsított felvétele a mozdonyvezető szemszögéből, mindenféle mozdonyok leírásai. Érdekes valamelyest, de egész nap nem nézegetném. Viszont találtam egy olyan sorozatot, ami a vonalbezárásokról szól. Végigmennek egy vonalon, és eléggé melankolikus hangulatban elmesélik a vonal történetét a nyitástól kezdve. Tanulságos, sok minden eszébe jut az embernek Trianonról, kommunizmusról, a magyar történelemről. Az egyik ilyen filmben volt egy kísértetszakasz (kb. ketten ültek a vonaton), mikor mutattak balra egy elhagyott gyárépületet: kendergyár volt a kommunizmusban és hatszázan dolgoztak benne anno. És akkor eszembe jutott, hogy van egy téma, amiről már régen akartam írni.

Úgy vettem észre, hogy kétféle gondolkodás létezik a világban: az idealista és a realista. Megpróbálom jellemezni őket.

Az idealista gondolkodás felállít magának bizonyos értékeket, melyeket abszolút jónak tart, és megpróbálja a világot azok mentén megmagyarázni, és hozzájuk hajlítani. Ilyen érték például az igazságosság. Ugye ezzel már azért is baj van, mert mivel teljesen szubjektív, minden embernek más lehet. Pl. a magyarok szempontjából igazságos volt az 1848-as forradalom, mert az igazságosság azt diktálta, hogy legyünk szabadok. A Habsburg--Lotharingiai ház szerint meg volt egy törvény, amit mi megszegtünk, és ezért helyre kell állítani az igazságot. A románok szerint rohadt igazságos volt Trianon. És a baloldaliak szerint az az igazságos, hogy a gazdag emberek vagyonát szétosztjuk a szegények között (és persze akkor már az apparátus sem maradhat ki :-) ). A genderrel pont ugyanez a helyzet: nem igazságos, hogy csak két skatulyába rekesztik az embereket, mivel sokkal több "társadalmi nem" van. :-) A Föld körül forog a világegyetem, és kész, megmondta az egyház is. Tehát fölösleges belenézni abba a rohadt távcsőbe.

Egy józan embert azért zavarnak azok a dolgok, amikre bármi igaz, csak attól függ honnan nézzük. Jó, akkor vizsgáljuk meg, hogy mi a közös bennük! Egyszerű a válasz: hát az, hogy mindegyik mesterséges konstrukció. Az igazság, a társadalmi nem, a szabadság és még sorolhatnám tovább mind mind mesterséges konstrukciók, ezért csak nézőpont kérdése, hogy mikor mi az igaz közülük. Könnyen látható, hogy ilyen világnézetből végtelen létrehozható, vagy mondjuk nagyjából annyi, mint emberből.

És akkor adódik villámgyorsan a második világnézet: a realista gondolkodás. Ez azt mondja, hogy egyre jobban meg kell ismerni a világ törvényeit (fizika, matematika, biológia, kémia és társadalom), és azokon belül kell létrehozni világképet. És ha az ismereteink bővülnek, akkor folyamatosan igazodni kell azokhoz. Ezt lehet földhözragadt gondolkodásnak, materializmusnak, bárminek hívni. Annyi előnye biztosan van, hogy jóval kevesebb létezik belőle, mint a másikból. Viszont el kell gondolkodni, hogy a másik világnézet hogyan viszonyul a személyiségzavarhoz? Persze enyhe fokú, de mégis azokat a jegyeket vélem felfedezi benne: a világ meg nem értése, egy kitűzött cél felé való "haladás", aminek racionálisan nem igazolható az értelme. Ha a világ nem felel meg a modellemnek, akkor a világ rossz, nem a modellem. Mi ez, ha nem betegség? A Gulágon például az vezetett a túléléshez, ha az ember alkalmazkodott a környezetéhez. Aki kijelentette, hogy ő orosz nemes, és neki jogai vannak, akkor biztosan nem élt sokáig (bár ők már nem jutottak el a Gulágig, addigra agyonlőtték őket mind.)

Minden idealista elméletet nincs módomban megvizsgálni, mivel potenciálisan végtelen van belőlük,  úgyhogy akkor térjünk rá konkrétan a kommunizmusra mint "szép" eszmére. Ugye volt az a vicc az átkosban, hogy a létező szocializmus nem működik, a működő szocializmus meg nem létezik. :-) Ezt a viccet nem értik a mai fiatalok, mert nem tudják, hogy mi volt a "létező szocializmus". Ugye mindenki látta, hogy ami van, az szar. Ezért hamar kitalálták, hogy nem, ez még nem az, ez még csak a "létező" szocializmus, de majd lesz egy rohadt jó, csak az még nem jött el. Erre mondta másik vicc, hogy tudjuk, hogy mi lesz, de addig mi lesz? :-) És mi az alapeszméje a kommunizmusnak (és mindenféle baloldali mozgalomnak)? A társadalmi igazságosság, azaz az, hogy a tulajdonos kizsákmányolja a munkást, ezért el kell venni a tőkéstől a vagyonát (Svédországban csak nagy adót kell kivetni rá), és oda kell adni a szegényeknek, mert így "igazságos". Aki ismeri a mai világot, akár itthon, akár külföldön, az egyből átlátja, hogy a vállalkozó tényleg lop, sokkal nagyobb részét nyúlja le a haszonnak, mint a munkás, aki megdolgozik érte. Tehát a mondatnak az első fele igaz, tényleg kizsákmányol a vállalkozó/tőkés stb. De ebből nem következik, hogy el kell venni a tőkéstől a vezetés jogát meg a vagyonát.

Ha jól azonosítom, ez az ignoratio elenchi érvelési hiba: bár akár mindkét állítás is igaz lehet, de az elsőből nem következik a második.

Ugyanis más elvek is vannak, mint az egyoldalú "Igazságosság". Azért egyoldalú, mert azt is lehet igazságosságnak tekinteni, hogy a tőkés saját vagyonát már megszerezte, és igazságtalan egyébként elvenni valakinek a tulajdonát. Ráadásul a munkás szabad akaratából szerződött vele annyi munkabérre. Tehát itt is az igazság különféle idealisztikus elképzelése áll egymással szemben. És ilyenkor elő kell venni (szerintem) a természeti törvényeket: ha többféleképpen is lehet magyarázni, akkor vegyük elő a józan eszünket meg a valóságot, hogy az egyes döntésünk mit fog okozni. A 2. igazság a való világra alapul: a tőkésnek azért van nagyobb vagyona, mert eddig jól forgatta a pénzét. Azaz ha továbbra is arra bízzuk a gazdasági döntések meghozatalát, aki eddig jól teljesített, akkor a jövőben vélhetően jó gazdasági döntések születnek, ha pedig arra, aki szegény, akkor meg rosszak. Persze lehet erre mondani, hogy nem a puszta pénz a fontos, hanem az "Igazságosság", de valahogy nekem az az emlékem, hogy az átlagember a 80-as években Commodore számítógépet szeretett volna, meg termékeket a Burda magazinból, és hogy az USA hadserege erősebb volt, mint az orosz, és egyébként az bukott meg, nem az előbbi. Valahogy a "szép" elveket legyőzte a lóvé. Mint mindig egyébként.

Elvileg lehetne, hogy a nem sikeres emberek jobb döntéseket hoznak, mint a sikeresek, de ezért ennek a valószínűségét eléggé alacsonyra tenném. Tapasztalatból is beszélek.  Láttam az önkormányzatban, hogy aki a saját életében sikertelen, az kib...tt nagy baromságokra képes nagyobb méretekben is. Elismerem, hogy ez a rendszer sem tökéletes, mert pl. Napóleon is jó döntéseket hozott, és egyszer csak elbaltázta, meg biztos valami gazdag bankárnak a gyereke, aki örökölte a vagyonát, elszórta azt, és hülyeségeket csinált, de ettől jobb rendszert nem tudok. A neve evolúció: annak adok esélyt, aki eddig jó volt. Lehet, hogy "igazságtalan", lehet hogy nem hatékony, lehet, hogy nem jó, de a legjobb és leghatékonyabb.

Pont ezért van, mikor valami nagy cég kitalálja, hogy kifejleszt valami frenetikusan nagyszerűt, akkor lószar sem lesz az egészből. Pl.: egy nagy autógyár akar magának egy új technológiát, pl. önvezető autót kifejleszteni. Akkor először felvesznek egy csomó nagynevű vezetőt, felhúznak egy százemeletes irodaházat, bele egy csomó embert, aztán öt év múlva megvesznek egy kis céget, ami jó önvezető autókat fejleszt, és azt próbálják elterjeszteni. A Google pl. azt csinálja, hogy felvásárol kisebb fejlesztőcsapatokat, és hagyja őket dolgozni. Aztán ha a százból egy beválik, akkor az neki is nagy siker lesz, de a másik út járhatatlan. Mert csak evolúcióval lehet új dolgokat létrehozni: annak kell adni a jogot, aki már bizonyított.

És ezért bukott meg a kommunizmus: ha elveszed az erőforrásokat azoktól, akik jól csinálják, és odaadod azoknak, akik rosszul, akkor ugyan "igazságos" leszel, de eközben a rossz viselkedést jutalmazod. Megvéded a rossz mintákat, de egyszer ők is szembesülni fognak a valósággal, és egyszerre fog rájukzúdulni, nem apránként.

Visszatérve a kendergyárhoz: miközben pl. Olaszországban 600 fő egy magas hozzáadott értékű gépkocsigyártás egyik nagy üzeme is lehetett volna ekkora létszámmal, nálunk kendert, bazdmeg, kendert gyártottak! És a végén a valóság szembeköszönt: egyszerre. Ha nem támogatod mesterségesen a gyengébbeket, akkor vélhetően szép lassan elköltöztek volna máshova, szép lassan megtanultak volna egy komoly szakmát, ami a világpiacon is versenyképes. De nem, így ott maradtak a kendergyárban, és egyszerre zúdult rájuk a munkanélküliség. És biztos most is panaszkodnak, hogy milyen jó volt akkor.

Nagyváradon van kiírva az egyik villanyoszlopnál, hogy ne adj pénzt a koldusoknak, mert nem segítesz vele. Igen, a baloldali gondolkodás a halálba visz: bár a lelkedet simogatja, hogy te milyen jó ember vagy, "igazságosságot" teszel, de közben meggyengíted azokat az embereket, és ráadásul szaporítod őket: szó szerint is akár, lásd megélhetési gyerekgyártás, de inkább nem szó szerint, hanem lassú tereléssel.

Összefoglalva: a Kádár-rendszerben megvalósult az igazi szocializmus, csak az ilyen.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6916403692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2021.01.26. 11:43:20

"ha elveszed az erőforrásokat azoktól, akik jól csinálják"
Na persze! A tőkés jól csinálja, hogy olyan extraprofitot hoz ki a munkavédelem megszegésével, és a bolygónk kizsákmányolásával, hogy ő dollár milliárdosként a világ ura lehet és az ő szolgálatába állíthatja az államgépezetet, a politikát a hadsereget, mindent. (lásd: merce.hu/2021/01/22/a-globalis-tokesosztaly-uj-vezere-elon-musk/ )
A tőkés célja az ő saját határtalan meggazdagodása és hatalma. Ez szerinted a "jól csinálja" kategória?
háááááát :-(

midnight coder 2021.01.26. 15:06:07

@Lorrh: Na most, a létezõ szocializmus kb. 5x annyira szétbaszta a bolygót, és mellé még nyomorba is döntötte az embereket. Aztán amikor csõdbe ment, maradtak a veszélyes hulladékkal teli gyártelepek, a kerozonnal és más vicces anyagokkal szennyezett talaj. És ezt csak nálunk. Hogy Pl. a ruszkiknál vajon mi lehet Pl. az atombombák készítése során felhalmozódott radioaktív hulladékkal abba bele sem gondolok.

Munkavédelem? Szerinted az észak-koreai koncentrációs táborokban milyen lehet a munkavédelem? Vagy milyen lehetett a gulágon? Vagy a málenkij robotnál? Az volt a munkavédelem, hogy az õr ma sem lõtt agyon. A béketáborban úgy 120 millió ember halt meg. És persze ilyen hülyeségekkel amúgy sem foglalkoztak még a jó kádári szocializmus alatt sem. Pont ugyanúgy, ahogy Pl. minõségellenõrzést is csak nyomokban tartalmazott a rendszer.

midnight coder 2021.01.26. 15:10:34

Amúgy egyébként nem is a tehetségtelenség volt a legnagyobb baj. A kapitalizmusban a tõkés az az ember akinek az az érdeke, hogy a rendelkezésre álló tõke jól legyen befektetve, jól legyen felhasználva. Na, ilyen a szocializmusban nem volt. Pár szent õrülttõl eltekintve kb. mindenki szart mindenre a vezérigazgatótól az udvart felsöprõ hátrányos helyzetûig. Beszerezték a sok milliós külföldi import gépsort, de hagyták télen a hó alatt rohadni, senkit nem érdekelt hogy fedett helyre vigye legalább. Az egész szocializmus lényege egy mondatban volt megfogalmazható: leszarom. Vagy ahogy anno mondták: amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatunk. Persze utána jött meló után a GMK, fusi amikor tényleg dolgozott a nép.

chrisred 2021.01.26. 15:24:00

"Pl. a magyarok szempontjából igazságos volt az 1848-as forradalom, mert az igazságosság azt diktálta, hogy legyünk szabadok. A Habsburg--Lotharingiai ház szerint meg volt egy törvény, amit mi megszegtünk, és ezért helyre kell állítani az igazságot."

Azért ez bonyolultabb volt. A Habsburg-Lotharingiai ház is hatályosnak tekintette a magyar jogrendet, ami szerint a magyar király csak az országgyűlés jóváhagyásával mondhat le a koronáról más javára. Tehát jog szerint hiába lett Ferenc József osztrák császár, a magyar király jog szerint még mindig V. Ferdinánd volt.

Serény Vélemény 2021.01.26. 15:35:17

@Lorrh: Tőkés az a kisvállalkozó is, aki jelzáloghitelt vesz fel a házára, hogy tudjon venni egy kisboltot, és ott minden nap dolgozik 12 órát, és magán kívül még két-három ember megélhetését biztosítja.

lobaszopiatej 2021.01.26. 15:37:12

igazság = többségi erőszak érvényesülése, kivéve ha más elfogadott igazságokból logikailag levezethető.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.01.26. 16:05:42

@chrisred: Hát ez igaz, ezt tudtam is, de már nem akartam a logikai mondanivalót megtörni vele. Szóval az a helyzet, hogy Ferenc Jóska még a saját törvényeiket sem tartotta be, de nem baj, mert legyőztek minket, és aki pofázott, lelőtték. tehát igaza volt. :-) Azaz itt is érvényesült, hogy nem az elméleti "igazság" a lényeg, hanem az eredmény.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.01.26. 16:08:43

@Lorrh: " A tőkés jól csinálja, hogy olyan extraprofitot hoz ki a munkavédelem megszegésével, és a bolygónk kizsákmányolásával, "

Látom, nem értetted meg rendesen a mondanivalómat. Én ugyanis azt írtam, hogy nem működik jól ez a rendszer, csak a többi még szarabb. És azt sem írtam sehol, hogy nem szabad normális mederbe terelni a dolgokat, pl. tiltani kell a környezetvédelmet, a munkavédelmet stb. A lényeg az volt, hogy ha nem azoknak adsz jogot a döntésekhez, akik idáig jól döntöttek, akkor jól elcseszed az országodat.

Lorrh 2021.01.26. 17:25:24

@midnight coder: nem éljenzem a szocializmist, az mind igaz amit írsz. De a tőkés rendszert kizárólag a kapzsiság és a növekedés kényszer élteti. Ez szerinted jó?
Te olyan példákat hozol a környezetvédelmi hibákra, ami akkoriban nyugaton is megvoltak: ismerős a teflon cég botránya, hogy direktben kiengedték a mérgeket az élővizekbe? Linkeljem be róla a filmet?

@Serény Vélemény: ez nagyon idealista rózsaszín kép. Nem így működik a világ! Hanem a Siemensek, Kruppok, Rotschildok és újabban a Stevejobsok meg Billgatesek átörökített vagyonából termelőeszközeiből, lobbierejükből, kapcsolataikból táplálkozik az államkapitalizmus. Te a pályakezdő kisnyuszikkal akarod jellemezni a mai világgazdaságot? Nemár.

@fofilozofus: Mert idáig annyira kurvajól döntött a vezető politikus réteg? Összehoztak két világháborút, trianont, délszláv háborút sok száz millió halottal. Férfimunka jómulatság volt!

midnightcoder2 2021.01.27. 07:49:43

@Lorrh: Növekedés ? Itt az elmúlt 30 évben max. kiegyenlítõdés történt. Azaz a nyugat-európai, amerikai polgár egyre szarabbul él, a kicsi kínai meg sokkal jobban. Mi pedig kb. ugyanúgy. Persze lehet nyomtatni játékpénzt, sõt ma már nem is kell, van virtuális fabatkád, amibõl lehet akármennyi. De a mai német alsó hangon is legalább annyit dolgozik mint 30 éve, az autója, háza semmivel nem jobb mint 30 éve, amivel többje van az a mobil, de az az afrikából bevándorló Kunta-Kintének is van. Cserébe az átlagpolgárnak ma már nincs walkmanje, hi-fi tornya, gyakran TV-je sem, ergo még azt sem feltétlenül lehet mondani, hogy kütyüje több lenne. Ergo, az elmúlt 30 év technológiai fejlõdésébõl semmit nem profitált. Ez a legjobb esetben is max. stagnálás, de még az sem, mert 30 éve még nem mûanyagot evett a polgár, legalábbis nem ennyit.

midnightcoder2 2021.01.27. 07:56:24

@Lorrh: Amúgy a délszláv háború Tito elvtárs mûve volt. Nagyon hülye ötlet volt összekeverni egy országba egy rakár olyan népet akik szívbôl utálják egymást. Egy ideig ezt össze lehetett tartani szögesdróttal, de ahogy ez elrohadt, a dolog szétesett.

A növekedésrõl meg annyit, hogy az, hogy nyugaton roskadozik a balliberális demokrácia, és jönnek fel a "populisták", leginkább a jólléti állam gyengülésének tudható be. Ha valóban lenne növekedés a fizikai javakban, akkor béke lenne és nyugi. Az ember elég békés fajta ha tele a hasa.

chrisred 2021.01.27. 07:59:46

@fofilozofus: Vagyis ahogy minden filozófusok atyja, Clint Eastwood mondta: "There's two kinds of people: Those with loaded guns and those who dig." Ferencjóska jóban volt a cárral, ezért mi magyarok sírokat ástunk.

Lorrh 2021.01.27. 08:04:56

@midnightcoder2: a növekedés a tőkés társaságok bevételére, nyereségére, piacuk nagyságára vonatkozik.
Ma az átlagpolgárnak is a legújabb iphone meg hüvej telefonja van, kütyük tekintetében már india és kina is csatlakozik.
Tito nem hibás, minden normális vezető nagy, egymással kooperáló részekből álló országot akar nem piszlicsáré széttagolt veszekedő majom országokat. Bosznia, na az például micsoda? Van benne cirill betüs szerb zászlós szerb köztársaság. Meg horvát enklávé. Vicc.

MEDVE1978 2021.01.27. 09:46:37

A két világ legjobbika az úgy nevezett jóléti állam. Az a verziója, ami a glorius thirty yearsben dívott kb. a hetvenes évekig. Ez az időszak a tőkeérdekképviselet visszaszorítása és a töretlen növekedés Nyugat-Európában és az USA-ban is. A hetvenes évektől a birodalom visszavág: olajválság, Teatcher, Reagen stb.

A lényeg az, hogy nem a kapitalista működési módszert kell ellehetetleníteni, hanem a gyümölcseit szétteríteni a társadalomban úgy, hogy ez széles középréteget hozzon létre a társadalomban és ne sértse maximálisan a felső rétegek érdekeit. Ez nem egyenlő a vagyonosoktól a gazdagságuk elvételével.

Sajnos jelenleg ez nem így van és a tendencia sem erre megy. A fő probléma a nyereségadó elmaradása. Ez azt jelenti, hogy a tőke hozama nem kerül globálisan megfelelő mértékben megadóztatásra. Az EU-ban 9-35% a társasági adó, viszont a nyereség óriási része megy offshore cégekbe, ahol nem adózik. Ezzel kikerüli a kormányzati fejlesztési részeket. Az 50-60-as években 50% körüli volt a társasági adó a fejlett országokban.
Ebből lehetett eleget visszaforgatni és élénkíteni belőle a gazdaságot, támogatni a társadalmi mobilitást. Ma ez elmarad, a tőke technikai eszközökkel menekül.

A tőke "túlsúlyához" még számos tényező hozzájárul, legfőbbképpen a technikai fejlődés. Ez hozzájárult a tőke pénzbeli és nem pénzbeli módozatainak gyorsabb mozgatásához, átfogó és könnyű érdekképviseletéhez, az adóelkerülési témák tökéletesítéséhez, illetve áttételéhez. Az áttétel azért fontos, mert teljesen átalakul a kapcsolat a "tőkés" és a "munkás" között. A XIX. századi, XX. század eleji kapcsolat úgy nézett ki, hogy volt egy Weiss Manfréd, egy Henry Ford, egy Rockefeller, akiknek voltak gyárai, bányái stb. Ezek az emberek kézzel foghatók voltak, így voltak emberi tulajdonságaik. Tehát akár lehettek hazafiak, zsidók (Weiss), zsidógyűlölők (Ford), a munkásaikat szeretők (Ford) stb. Ennek megfelelően lehetett hozzájuk fordulni, hogy: nyomorognak a munkások, nyomorog mondjuk a helyi zsidó / mormon / katolikus kórház stb., háború van, segítsenek. Ma a tőke döntő része elszakadt ettől a működési mechanizmustól, egy matematikai alapon működő massza lett. Amikor azt mondja valaki, hogy Mol, google, youtube, Johnson and Johnson stb. , akkor az már nem egy ember, hanem kis- és nagyrészvényesek masszája. Az érdekképviselőjük pedig a menedzsment, ami a legnagyobb nyereségben és csak abban érdekelt. Lehet, hogy fog jótékonykodni a corporate responsibility jegyében, de csak ha annak van reklámértéke.

Nem nehéz belátni, hogy az államszocializmus működésképtelen volt. Kornai János és bármennyire is fájni fog, a reformkommunisták is látták már ezt az 1980-as évek közepén. Viszont a tűz ellentéte számos esetben nem a víz. Elégni és megfulladni is tudsz.

Vannak úgy nevezett piaci kudarcok. A neoliberális fos, amit leírtál, bizony nem működik, egyre több ember nyomorog.

MEDVE1978 2021.01.27. 09:49:01

@midnightcoder2: Az nem Tito elvtárs volt, hanem a nagyhatalmak már az első világháború után. Tito elvtárs csak a második világháború után vette át a csődhalmazt és viszonylag jól menedzselte - igazából ő volt az egyetlen, aki jól menedzselte.

MEDVE1978 2021.01.27. 10:06:23

@Lorrh: A jugoszláv gondolat eleve baromság volt, de ez a XX. század elején nem tűnt ennyire annak. Trianon és a Habsburg birodalom szétesésének az egyik "ideológiai" alapja a pánszlávizmus volt. A szerbek ezt ma is eléggé szeretik, az orosz nagytestvér gondolatot továbbra is komálják. Anno viszont az volt a narratíva, hogy van a nagy szláv "nép", közös eredettel, hasonló nyelvvel, részben mondavilággal, aminek egyesülnie kell. Ennek az egyesülésnek a gyakorlati megvalósulása volt Csehszlovákia és Jugoszlávia. Azt már ugye akkor se vették figyelembe, hogy mondjuk a csehszlovák államot eleve destabilizálja a nagy német és magyar kisebbség, valamint az iparosodási különbségek, illetve a jugoszláv államban szinte csak törésvonalak vannak. Volt ugyanis vallási és kulturális törésvonal (szlovén /horvát/magyar - katolikus, szerb / macedón / montenegrói - pravoszláv, bosnynák / koszovói - muzulmán), illetve vagyoni-gazdasági törésvonal (horvát / szlovén - fejlettebb, gazdag, iparosodott, többi mezőgazdasági zömmel, szegényebb).

Alapvetően egy illúzió volt, hogy egy ilyen állam együtt maradhat, főként, hogy a szlovének és horvátok jobban komálták a magyarokat és az osztrákokat, mint mondjuk a szerbeket, akik meg egyszerűen a szerb dominancia kiépítésének eszközeként tekintettek az egészre.

Lorrh 2021.01.27. 10:14:56

@MEDVE1978: ez így van! A sok ellentét azonban legyőzhetőnek kellene lennie, már nem a középkorban élünk - ja de :-(

midnight coder 2021.01.27. 11:21:22

@Lorrh: A nyugati tõkés társaságok is leginkább csak papíron növekedtek. Ha az össztermék amire a játékpénzt be lehetne váltani ha mindenki be akarná nem növekedett érdemben, akkor teljesen mindegy hogy mennyi pénzed van. A jugoszlávokat pedig egy országba zárni volt bûn, illetve utána az egymást utáló népeket összekeverni volt az. Az, hogy a csehek és a szlovákok szépen el tudtak válni, annak az volt az oka, hogy az egyik felén éltek a csehek, a másikon a szlovákok. Elbúcsúztak, és mindenki élt tovább a saját térfelén. De a jugóknál, ha egy szerb már a horvátoknál született, akkor nem volt boldog attól, hogy immár ez nem az õ országa.

midnight coder 2021.01.27. 11:34:47

@MEDVE1978: Igazából nagyon sok minden átalakult. Egyrészt, a munkások helyét nagyon sok területen átvették a gépek. Másrészt, a gyártási folyamatok globálisakká váltak: egy rakás dolgot vagy eleve a világ túloldalán csinálnak, vagy sok különbözõ helyen. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos baloldali érdekképviseleti lehetõsége a munkásoknak is megszûnt. Sõt, egyre inkább maguk a munkások is megszûnnek: munkavállalók vannak különféle érdekekkel, akik csak idõlegesen kötõdnek egy-egy céghez, néha csak egészen lazán, esetleg önfoglalkoztató módon. A baloldal sem a munkásokat védi ma már, hanem a különféle deviáns kisebbségeket, bûnözõket, bevándorolókat, a munkavállaló ma már a prioritási lista legvégén van - már ha van.
Mert Pl. ha megnézed az úgynevezett baloldal reagálását Pl. a brExit-re, vagy a Trump megválasztására, vagy akár csak az itteni választási bukásaiknak a lereagálására, az úgynevezett baloldal simán letahóbunkózza a neki nem tetszõ polgárokat. És senki nem szól, hogy elvtársak, ezek a tahó bunkók pont azok, akiket ti elvileg képviselünk! Mi nem a bankárok, top-menedzserek pártja vagyunk, hanem ezeké! A munkásosztályé, az anyagilag-szellemileg hátrányos helyzetû csóró proliké! Ha valakinek nem lenne szabad bunkóproliparasztozni, azok mi vagyunk, és nem a jobboldal! De ez ott senkiben egy percig fel sem merül, ehelyett hirdetik a saját szellemi felsõbbrendûségüket - ami persze megint csak illúzió.

MEDVE1978 2021.01.27. 15:40:42

@midnight coder: Ez igazából a baloldal kudarca, ami a 90-es évek végétől vált nagyon láthatóvá a világban. Egyfajta realizmus, ami viszont nagyon visszafele sül el. A lényege egyfajta angolszász baloldali felfogás, ami Európában viszont nem számít baloldalinak, hanem keményen neoliberálisnak. A 90-es évek vége ugyanis még a harmadik út "sikerének" jegyében telt, ami PPP konstrukciókkal meg hasonlókkal operált. Aztán az akkori szociáldemokrata politikusok inkább "vágtak" vagy szigorúan tartották a gyeplőt, mint Gerhard Schröder vagy Tony Blair.
Na ezután lett jó reggelt az európai "munkásoknak". Ugyanis rájöttek, hogy a baloldalnak nevezett tradicionális szociáldemokrata pártok tehetetlenek a tőke túlsúlyával szemben és nem tudnak nekik esélyt biztosítani a felemelkedésre. Ellenben ugye volt viszonylag sok új "munkás", zömében fiatalok, akik tanultabbak voltak, városban éltek, multikban dolgoztak és sokan közülük a globalizáció nyertesei voltak. Persze könnyebb befogadónak és toleránsnak lenni, ha az embernek van elég pénze, egzisztenciája. A baloldal tehát elkezdte erre a rétegre szabni az üzeneteit. Ekkor jött be az identitáspolitika nagyon erősen, mert olcsó és a célközönség vevő rá. De ez már nem a "munkás" célközönség, hanem a jómódú középosztály. Természetesen ebből a szemszögből az elégedetlen kevésbé tanult vidéki parasztnak / prolinak jelenik meg, éppen ezért nem toleráns már a "baloldal" ezekkel az emberekkel szemben.

midnightcoder2 2021.01.27. 18:34:12

"De ez már nem a "munkás" célközönség, hanem a jómódú középosztály"

De ez már igazából már nem is baloldal. Viszont jó kérdés, hogy mi. Mert liberálisnak sem igen lehetne õket nevezni.

Ubul80 2021.01.27. 18:40:02

@fofilozofus
Egyetlen dolgot szeretnék hozzáfűzni: Valójában nagyon kevés igazi baloldali ember van. Nyugat Európában, a nagy jólétben néhányszor annyi mint nálunk, ott inkább vannak idealisták. Az itthoni "baloldaliak" döntő többsége (talán 1-2% a kivétel) egyszerűen buta és irigy. De valójában realisták, maguknak akarnak jót, leszarják az igazságosságot. Az zavarja őket hogy neki sokkal kevesebb van mint a vezetőjének. De ha kívánhatna hármat akkor nem az lenne közte hogy egyenlőség legyen, hanem az hogy neki legyen kurvasok. Irigység miatt választana buta vezetőt! Mert azt már éri fel ésszel, hogy ezáltal a végén neki is kevesebb jut, hanem felül a demagóg dumáknak. De a célja valójában, ahogy te írtad, az evolúció. Csak buta ahhoz hogy a valós érdekeit szolgáló döntést hozzon. Egy pénzéhes de tehetséges főnök jobb, mint egy lusta/hülye, mert lehet hogy ő kurvajól él, de egy jólmenő cégnél több esélyem van nekem is mint munkavállalónak arra hogy jól keressek, mint egy döglődő cégnél, ahol a főnök ugyanolyna szarul él mint én (feltéve hogy megvalósul a szocializmus).

midnightcoder2 2021.01.27. 21:36:32

@Ubul80: Nyugat-európában a nagy jólétben balliberáliksok vannak. Azok, akik a nagy jólétben bedõlnek a balliberális marketing gépezetnek, leginkább azért, mert a saját bõrükön (ma még) nemigen érzik hogy derék vezetõik megvezetik õket. Csak az a nagy jóléti állam ami ezt az egészet létrehozta / fenntartotta pont a balliberálisok tevékenysége miatt egyre inkább omladozik, és egyre több nyugati balliberrált ébred fel. Ezért is erõsödnek a "populisták". Valójában az átlagpolgár azt érzi, hogy a balliberrált elit elárulta õt. És ebben igaza is van. Csak nyugaton ma még mindig elég sok ember van, aki nem látja a különféle balliberrált pártok mögött (szocdemek, zöldek, "konzervatívok") a balliberráltakat, akik már régen nem a munkások érdekeit védik szocdemként, vagy a környezetet zöldként, hanem valami elcseszett harcot folytatnak mindenféle aberrált kisebbségek, bûnözõk, terroristák mellett, de valójában a nyugati civilizáció - és ezzel az emberi civilizáció - felszámolásáért.

Ubul80 2021.01.28. 05:37:45

@midnightcoder2: Igen, ők is meg vannak vezetve. Én csak azt mondom hogy ott tényleg sok igazi idealista van. Ha leülsz vele beszélgetni, csillogó szemmel mondja hogy az egyenlőség tényleg jó lenne, segiteni kell a menekülteket stb. és valamennyire komolyan is gondolja. Persze csak amíg nem jön majd szembe a valóság. Egy itthoni átlag balos pedig igazából nem egyenlőséget akar, hanem azt hogy vegyék el attól akinek van, és ő kapjon minél többet. Csak neki kurvasokat. Vagy legfeljebb a többi hasonlónak is kicsit többet, de a legtöbb akkor is neki jár. Anélkül hogy tenni/dolgoznia kéne érte. A nagy jólétben, a mostani nyugaton legalábbis, lehet hogy idealizmus miatt szavaznak sokan a baloldalra. De ha valaki szegény/buta/irigy akkor ez lehet vélt vagy valós érdeke, rövid távon. Ideáktól mentes gondolkodástól vezérelve. Az ő agyukat is ugyanúgy moshatják.
süti beállítások módosítása