Nem is biztos, hogy nyer a Fidesz 2022-ben, 3. rész
2021. május 31. írta: fofilozofus

Nem is biztos, hogy nyer a Fidesz 2022-ben, 3. rész

Nem hagyott nyugton az a kérdés, amit nyitva hagytam a múltkor (Miért nyer a Fidesz 2022-ben, 2. rész)

Ugye ott kiszámoltam, hogy 2018-ban 47 olyan körzet volt, ahol a Fidesz abszolút többséggel nyert, azaz ha mindenki összefogott volna ellene, akkor is az ő jelöltje szerezte volna meg a mandátumot. Ez ugye még nem többség, mert 106 körzet van összesen, annak a fele 53. Tehát még 6 helyen meg kell fordítani a helyzetet. Akkor annyival intéztem el, hogy biztosan lesz még ilyen körzet, hiszen nem csak a Fidesz és a baloldali blokk indul, vannak még olyan formációk, akik kapnak még szavazatot. Azt kellene megnézni, hogy melyek azok a körzetek, ahol ugyan nem volt a Fidesznek abszolút többsége, de ha már 2018-ban is összefogtak volna baloldali pártok, még így akkor kevesebb szavazatot kaptak volna, mint a Fidesz.

 

Nézzük!

Az összefogásba a következő pártokat számítom bele:

DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Együtt, LMP, Párbeszéd.

 

Baranya 4.

BAZ 5., 6.

Csongrád-Csanád 3.

Győr-Moson-Sopron 1.

Hajdú-Bihar 2.

Vas 1.

Összesen: 7

 

Sokan mondhatják, hogy 2018 négy éve volt, most meg 2022 következik, teljesen mindegy, hogy akkor mi volt. Két érvet szeretnék hirtelen felhozni (amellett, hogy szerintem a választók szokásai nem nagyon szoktak változni csak nagyon hosszú távon. Azaz elmegy és nagyjából ugyanarra szavaz)

Először is nézzük meg, hogy a Fideszre a választók hány százaléka szavazott:

 

A választópolgárok száma összesen: 8 312 173

A levélben szavazók névjegyzékében szereplő választópolgárok száma: 378 449

Azaz a belföldi szavazók száma: 7 933 724 (akinek szavazati joga van, de nem biztos, hogy elmegy)

Fidesz-lista belföldi szavazatai: 2 607 990

Arány: 32,86%

Nézzük meg a mai állás szerint, hogy mit mondanak a közvéleménykutatók! Tudom, hogy mindegyik játszik a számokkal, meg egyáltalán, sokszor tévedtek már, nem tökéletes a módszerük. Ezért átlagoltam mind a 6 cég számait, és kereken 36% jött ki.

https://kozvelemenykutatok.hu/#1

Ez nagyon hasonlít a 2018-ban ténylegesen kapott szavazati arányhoz, és valljuk meg, nem nagy meglepetés: kb. ugyanannyian szavaznának a Fideszre, mint akkor (és ezt már én tettem hozzá, hogy ráadásul nem csak ugyanannyian, hanem ugyanazok is.)

A másik érvem, hogy nézzük meg a BAZ 6-os körzetet, ahol Koncz Zsófiának sikerült mandátumot nyernie (ráadásul abszolút többséggel) úgy, hogy tényleg megvolt a teljes összefogás, és az országos médiájuk is csak erről az eseményről szólt. Rendes választás esetén nem tudnak ennyire egy körzetre összpontosítani. Valahogy ez is azt erősíti, hogy nem változik semmi, a körzetek pártpreferenciája nagyjából ugyanaz marad.

 

Akkor miért is nyert a Fidesz 2022-ben?

Igen, ez egy rohadt nagy patthelyzetnek néz ki. Úgyhogy gyorsan átnyergeltem a Miért nyer a Fidesz 2022-ben címről. A lista kiosztása nagyjából arányos, ott is kb. egyenlő lesz a két tábor mandátuma, és az egyéni választókerületekben is láthattuk, hogy pont fele-fele a felállás. OK, eggyel többet számoltam a Fidesznek meg van nemzetiségi képviselő is, de ezt nem mondanám megnyugtató előnynek.

Úgy látom, hogy 2 tényező van, ami befolyásolja majd akkor az eredményt. Az egyik a Fideszt erősítheti jelentősen, a másik pedig a másik oldalt.

 

Láthattuk Szájer és Borkai esetét. Ha jól megnézzük, akkor mi történt? Az egyik idióta módon kefélt egy kurvával egy hajón, a másik pedig karantén idején illegális partin vett részt. Az első nem törvénybe ütköző, a másik pedig az, de nem valami főben járó bűn. De ebből mekkora botrányt csináltak! Ilyenkor persze írogatják a soha be nem bizonyított rágalmakat, hogy Borkai mennyit lopott, százmilliós kenőpénzeket fogadott el, Szájernél meg egy bőrönd narkó volt. Persze bizonyíték nincs, de addig a 2-3 hétig el tudják hitetni az emberekkel, hogy ez a fontos. Pedig a fontos az, hogy hozzáférjenek az ország anyagi erőforrásaihoz. Emlékezzünk, hogy a böszme dicsekedett el azzal, hogy ő szervezte meg a köteles beszédet. Csak ehhez ért, fogja is gyakorolni rendesen.

A Fidesz oldalán azonban ott van az a tény, hogy az összefogást nem biztos, hogy automatikusan lehet számolni. Az LMP, MSZP, DK szavazóinak nagyjából mindegy, hogy milyen nevű a pártjuk és kivel fog össze, azonban a Jobbik szavazóiról ezt már nem tudnám nagy bizonyossággal kijelenteni. Ne feledjük, hogy itt nem tömeges elfordulásról van szó, hiszen az egyéni körzetekben pár százalék csökkenés is fideszes győzelemhez vezethet. Ne feledjük, hogy 2018-ban még nagyon sok olyan szavazó volt, aki a cigányellenes, idegenellenes melódiákra mozdult. Nem tudom, hogy az ilyennek majd hogy lehet eladni, hogy lebontják a kerítést, csak szavazz Gyurcsány jelöltjére. Akkor inkább nem megy el vagy rászavaz valamelyik kis pártra.

 

Nagyon fontos tényező még a közös lista kérdése. Két eshetőség van: ha közös listán indulnak, akkor eltűnik a Jobbik, az MSZP,  Momentum, kb. eggyé válnak. Így nehezebb elrejteni azt, hogy Gyurcsányra kell szavazni. Ha azonban mindenki külön listán indul, csak a jelöltek közösek, akkor viszont nagyon ki kell sakkozni (ha egyáltalán ki lehet), hogy az egyes körzetekben, hogy kit indítsanak.

https://jogaszvilag.hu/szakma/elfogadta-az-orszaggyules-a-valasztasi-szabalyok-modositasat/

"Az országos pártlista állításához legalább tizennégy megyében és a fővárosban – legalább hetvenegy egyéni választókerületben önállóan állított jelölt szükséges."

Nem is tudom, hogy ezt a feltételt ki lehet-e elégíteni külön listák esetén (az is kérdés, hogy hány külön lista lenne).

 

Szóval jelenleg az adatok patthelyzetet mutatnak, amennyiben persze nem lesz nagy változás. De lehet, hogy ennél pontosabban is lehet jósolni, de az már meghaladja a képességeimet. De legalább megint bebizonyosodott a régi mondásom, hogy a jövőbe nem lehet látni. Ha ma fogadni kéne, azért inkább a Fidesz nagyon kis arányú győzelmére tennék. Ennek az oka az, hogy a fenti számítások kicsit szigorúak a jobboldallal szemben, mindenhol a teljes, feltétlen összefogással számoltam, és még így sem jön ki arra az oldalra a többség, ellenkezőleg.

 

Van még egy kérdés, amiről érdemes beszélni (bár nem túl kellemes): hogyan fognak kormányozni közösen ezek a szedett-vedett pártok, ha mégiscsak nyernek. Erről van egy jó idézet a Népszavából:

"Előbb vegyük vissza a hajóflottát a pofátlan kalózként pöffeszkedő kormányos köreitől, utána ráérünk visszaállítani a békés utazás feltételeit"

:-))))))))))))))))))

Akkor lefordítom magyarra: csak egyszer kerüljünk oda.

Ugyanis nem is akarnak kormányozni, egy céljuk van, Orbánt eltávolítani. Ha ez a szerencsétlen eset bekövetkezne, akkor a következő fog történni: az Európai Unió asszisztálása mellett teljesen törvénytelenül megváltoztatják az Alaptörvényt, és feloszlatják a Fideszt. Feri erre játszik, mint ahogy 2006-ban is tette. Azért nem beszélnek a jövőről, mert ezen kívül nincs is tervük, és ezt meg ugye nem mondhatják el. Biztosak lehetünk benne, hogy ahogy a 2006-os eredmények miatt nem emelt szót senki Európában, most sem fog, legyenek bármilyen törvénytelenségek is.

Mert a demokrácia meg az emberi jogok stb. csak süket duma a népnek. Egy cél van: azok uralkodjanak, akiknek a sajtó a kezükben van. És most az EU-ban csak Magyarország az a hely, ahol nem azok vezetik az országot, mint a sajtót. És ezt nem tűrhetik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr416578352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.05.31. 23:18:13

Nekem van egy olyan verzióm is, hogy mi van, ha a kutyapárt vagy a Mi Hazánk lesz a mérleg nyelve, vagyis úgy alakul majd az eredmény, hogy nélkülük se a Fidesz se az összefogás nem tud kormányt alakítani mert nem lesz többség.

Lorrh 2021.06.01. 07:43:26

"Láthattuk Szájer és Borkai esetét. Ha jól megnézzük, akkor mi történt? "
Azt értem, hogy téged taszít a baloldali hiszti ezen ügyek miatt. Na de neked van erkölcsi mércéd?
Hogy a politikus az az ember, aki a választópolgárok maguk fölé emelnek és megbíznak még egyszer BÍZNAK - az érdekeik képviseletével.
Ez a bizalomvesztés és erkölcsi zuhanás, ez a végtelen hipokrata genyóság ez úgy látszik nálad nem veri ki a biztosítékot. Csak a baloldali hiszti.
Na innentől kezdve súlyosan szubjektív vagy. Ami persze nem baj.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.01. 08:04:21

@Sipi81: Szerintem ezek nem fognak bejutni az Országgyűlésbe. A szerepük annyi lesz, hogy nem a mosléknak megy a szavazat. Az meg rohadt értékes lehet.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.01. 08:11:17

@Lorrh: "Na de neked van erkölcsi mércéd?"

Félreérthető voltam, ugyanis én most itt politikai értelemben beszéltem. Azaz erkölcstelen alakok, és le is kell őket váltani, ami meg is történt. De nem bizonyosodott be róluk semmi további ezeken felül, amiről szólt az a pár hét. Nem loptak el százmilliókat és nem volt náluk bőröndnyi narkó. Pedig ezt habosították.

Tudni kell, hogy ilyen emberek mindig, mindenhol voltak, vannak és vannak és lesznek. Ez természetes. Veszélyesek, mert zsarolhatók, és tényleg más dolgokra is képesek lehetnek. A lényeg, hogy ha kiderül bármi róluk, akkor nem szabad védeni őket, ki kell hajítani. Az ellenzék nyilván rendszerszintűnek akarja beállítani az ilyet. Pedig ha a Orbán bárhol megtud ilyet, akkor azok az emberek röpülnek.

Egyszer mondta is, hogy rá senki, sehol ne hivatkozzon, és valami olyasmit, hogy senki miatt nem fogja a hátát tartani.

kunzoo 2021.06.01. 08:22:03

@fofilozofus:
Majd pont Poltpetinél bizonyosodik be.
Azert az Audis telekügy messziről bűzlik. Honnan is tudhatta az a szegény jogász, akit a város alkalmazott, hogy az általa felvásárolt telkek ipari területté lesznek nyilvánítva.....hát honnan....

kunzoo 2021.06.01. 08:29:31

@fofilozofus:
Egyébként nem értem miért kell tolni az olimpikonokat. Jó sportolók, de ennyi. Pali bá megmutatta, nagyot lehet esni az uborkafáról. Amúgy Orbán tartotta neki a hátát, gyorsan törvényt módosítottak hogy élete végéig kapja a lóvét. Az olimpiai életjáradékát nem sajnálom, azért megdolgozott. Persze ha úgy vesszük, ezért is.
Egyik nap szegény Czene Attila böfögött valamit az egészséges életmódról. Az is valami állami csöcsön lóg. Szegény nem tűnt hitelesnek.

11 Favágó 2021.06.01. 14:52:23

Engem azért aggaszt, hogy a meghirdetett előválasztósdi demokratikusan hogyan lesz megkerülve.
Van ugye pl. Jakab Péter nevű hűdekeményvagyok politikus, aki kétnaponta beáll valaki mögé. Kálmán Olga, Gy. németh stb.
Ott ugye már nem lesz előválasztás.
Ha mégis hűdekemény a Jakab, akkor ezt nem önzetlenül teszi. Mögé is beáll a DK (ami egyébként undorító), meg a többiek. Csak ők nem merik nyilvánosan vállalni. Na ott sem lesz előválasztás.
Na hol lesz? Ahol tök esélytelenek a moslékosok. Utána le lehet vonni, hogy butaság a demokratikus előválasztás.
Zárójel - mi lesz akkor a magyarügyvéddel, aki a legnagyobb tudója és gazdája az előválasztásnak?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.01. 20:21:59

@kunzoo:
"Honnan is tudhatta az a szegény jogász, akit a város alkalmazott, hogy az általa felvásárolt telkek ipari területté lesznek nyilvánítva.....hát honnan"

1. Simán lehet, hogy a városházáról, és még az sem biztos, hogy a polgármestertől. Lehetett a tárgyaláson részt vevő bármelyik féltől is infója. De ha elkezdünk bizonyítékok nélkül feltételezni, az csúszós pálya. Mert akkor mindenkiről nagyon sok dolgot kellene kijelentenünk bizonyítékok híján. Ám legyen: Gyurcsány Feri puccsot akart megkísérelni 2006-ban, az ellenzék a nyerése esetén törvényellenesen be fogja börtönözni a Fidesz tagjait, és az Alaptörvényt feles törvénnyel fogja kiradírozni. Jakabot zsarolja Feri, azért állt rá olyan könnyen az összefogásra. Stb. stb. Lehet mondani ezeket, még az is lehet, hogy igaz. De akkor mindenkire lehet mondani mindent, ami vélelmezhető.

2. OK, tegyük fel, hogy Borkai tényleg korrupt volt. És akkor ebből mi következik? Hogy szar a Fidesz? Ez hülyeség, mert minden párt egyenlő ebben. Ugyanis bárkit választasz, hasonló arányban lesznek tele gyenge emberekkel a vezetőségek. EZ persze csak akkor igaz, hogy ha lebukik valaki, akkor kivágják. Mint a Fideszben. Pont azért volt nagyon szar a ballibsi kormányzás, mert nem voltak ilyen következmények, így mindenki rájött hamar, hogy nem kell félni.
Tehát ha igaz is lenne a vád, akkor sem következik belőle, hogy akkor a Fideszt le kell váltani. A kormányzás minőségét ilyenen nem lehet lemérni. Ajánlom az abszolút számokat mint GDP-növekedés, házasságkötések száma, adósságráta egy kormányzás megítéléséhez, mert ezek a szar bulvárhírek arra nem jók.

MEDVE1978 2021.06.01. 21:57:37

@fofilozofus: A FIDESZ fő filozófiája a korrupció. A 2002-es vereség után Orbán átgondolta a dolgokat és több szinten döntéseket hozott, amelyek máig látszanak. Egyrészt rájött, hogy akkor az MSZP rendelkezett a legjobb hálózattal, ők tudták a legtöbb embert mozgósítani. Ezért hozta létre a polgári köröket, amelyek gyakorlatilag egy FIDESZ aktivizálási hálózatot jelentettek. A polgári körök aztán egyértelműen megadták a bázist is a későbbi államigazgatási káderek, politikailag megbízható emberek kiválasztásához. A másik elem a média volt. Orbán úgy észlelte, hogy a balliberális média "uszítása" / a másik oldal percepciójában ez Orbán valódi jellemének leleplezése okozta a választási vereséget. Ezért rögtön elkezdte szervezni a FIDESZ szócső médiát, gyakorlatilag a függetlenségre való törekvés nélkül, csak a párt szekerét toló médiaként. A terv valószínűleg már akkor is a független média redukálása volt arra, ami ma. A harmadik részlet a baráti milliárdosok megszólítása volt. A kilencvenes években a nagyvállalkozók csapódtak a hatalomhoz, de nem voltak annyira hűségesek egyik oldalhoz sem. Orbán be akarta vonzani a baráti milliárdosokat, már akkor a nemzeti tőkésosztály vagy burzsoázia gondolatával. Ma ennek a gondolatnak a kiterjesztése megy, létrehozzák Mészáros Lőrincet, Szijj Lászlót, Garancsit, tovább táplálják a régi szövetségeseket, Széles Gábort, Csányi Sándort stb. Viszonylag nagy tőkekoncentráció jön létre, a NER meghatározó szereplői, még ha politikusok is, mint Borkai, Rogán vagy Lázár közvetlenül vagy közvetetten nagy vagyont halmoznak fel, spájzolnak. Ez a fordított state capture, amelynek a lényege, hogy a politikailag hatalomra jutott réteg veszi át a gazdaságban a vezető szerepet. A szar párt ebben a kontextusban nem értelmezhető, gyakorlatilag annyi a lényeg, hogy egy politikai párt és holdudvara a gazdasági hatalmat is kisajátította. Mivel törvényesen ez nem maradéktalanul tehető meg, ezért nyilván döntően törvénytelen eszközökkel tették ezt meg, illetve ahol tudtak törvényeket módosítottak a tulajdon- és befolyásszerzés érdekében, ez a korrupció intézményesülése.

Magyarországon a FIDESZ az egyetlen párt, ami intézményesítette a korrupciót és ilyen szinten fordított state capturet hajtott végre. Tehát itt részlegesen érvényes az az érv, hogy minden párt egyenlő ebben. A balliberális érában nem semmisítették meg ugyanis az ellenoldali gazdasági centrumokat: nem lehetetlenítették el Simicskát, Széles Gábort, Csányi Sándort az egykori FIDESZ-es támogatók közül. A FIDESZ viszont kinyírta a már a sorból kitáncoló Simicskát vagy mostanában Bige Lászlót és a független erőcentrumokat, mint mondjuk Gattyán is nehezen tűri.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.06.01. 23:28:02

@fofilozofus: Én nem vagyok biztos benne, hogy kimaradnak, legalábbis a Mi Hazánk, de hát majd kiderül a választáson.

Rodney_2 2021.06.02. 04:51:42

@MEDVE1978: A vége nem teljesen igaz, mert nem tudsz mindenről ami a kulisszák mögött történik.

1. Bigét nem a fidesz nyírja hanem Csányi személyes okokból és ő nem annyira fideszes mint látszik, ő inkább magát nemzeti elkötelezettségűnek valló ember (a fidesztől függetlenül mindíg ilyen volt) és nagyon nagy hatalma van a saját maga által kiépített nemzetközi birodalma lévén: "független erőcentrum" (pl amikor Putyin utoljára járt Magyarországon, akkor 2 találkozója volt. Ami mindenhol megjelent a sajtóban az az Orbánnal folytatott tárgyalása. Ami csak 1-2 helyen jelent meg, az az hogy a Csányival is találkozott külön. Nem Mészárossal, nem a Gyurcsánnyal, aki annak idején járt hozzá segget nyalni, hanem a Csányival). Cs a focis szerepet is csak azért vállalta el, hogy javítsa a kapcsolatot Orbánnal, mert 2010-ben nem voltak olyan jóban.

2. Gyurcsány megpróbálta különböző módszerekkel és több körben megszerezni az OTP-t, de nem jött össze neki (mert Cs olyan mértékben tartott a zsebében egy csomó politikust és rendőri szervet). Gyurcsány a végén elég durva dolgokat csinált (nem publikus) de azt is elkúrta, mint mindent. Gyurcsány azért katasztrófa mint vezető, mert vannak ugyan jó ötletei, de a megvalósításban nagyon gyenge. Tényleg mindent elkúr, mert nem elég alapos és nem végzi el a "házi feladatát" ahogy mondani szokták (az aprómunkát, az összes részlet megvizsgálását és kidolgozását) :(((

3. Szerintem a Gattyánra is a Csányi szállt rá, mert idegesítette amikor hirtelen előkerült a semmiből mint leggazdagabb magyar :))) Cs egy ilyen remek ember :))) Egy élet szorgalmas maffiatevékenysége és birodalomépítése után azzal szembesült, hogy egy ilyen nyikhaj vagy "ficsur" csak úgy beelőzte az eszével. Ezt nehéz elviselni :)))

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.02. 08:59:31

@MEDVE1978:
Pár megállapítást vitatnék, de alapvetően, 80%-ban egyetértek vele, amit írsz. Nagyon jól leírtad, hogy Orbán miért és hogyan építette ki (és építi ki most is ) a gazdasági hatalmat. Annyi különbség van köztünk, hogy szerintem ez alapvetően jó dolog, és az ország megerősödését szolgálja.

Amivel nagyon nem értek egyet:
"A FIDESZ fő filozófiája a korrupció."

A korrupció klasszikusan azt jelenti, hogy jön egy vállalkozó, és kenőpénzt fizet egy vezetőnek, hogy ő kapja meg a megrendelést. Ez alacsonyabb szinteken biztosan létezik, de nem jobban, mint más pártban. Akit elkapnak, az repül, nem védik - ahogyan írtam is fent. A lényeg, hogy legfelül nincsen ilyen. Ha ott is lenne ilyen, akkor alacsonyabb szinteken is meg kéne engedni.

" Mivel törvényesen ez nem maradéktalanul tehető meg, ezért nyilván döntően törvénytelen eszközökkel tették ezt meg"

Ez egyáltalán nem igaz. Volt olyan, hogy törvényeket "hajlítottak" maguk felé, de amit te írsz, az az, mintha odamenne valakihez este két fekete ruhás alak, eltörné a kezét, és aláíratna vele valamit. Ilyen nem derült napfényre, és biztos vagyok benne, hogy nem is volt ilyen a hatalom részéről.

" A balliberális érában nem semmisítették meg ugyanis az ellenoldali gazdasági centrumokat ... A FIDESZ viszont kinyírta a már a sorból kitáncoló Simicskát vagy mostanában Bige Lászlót és a független erőcentrumokat, mint mondjuk Gattyán ..."

Nem igaz.

Simicska: őt nem söpörte el, hanem csak nem emelte ki továbbra is. Annyi történt, hogy nem kapott továbbra is megrendeléseket, és már önmagában ettől elkezdett zsugorodni. Ráadásul ő nem is ellenoldali fél volt. Csak annyi történt, hogy a Fidesz egyik feltőkésített embere megbolondult, és azt hitte, hogy Viktor felett van. Ő támadott először. Szóval itt egyáltalán nem áll meg, hogy elsöpörték az ellenoldali felet.

Bige: nem tudom, hogy mi a helyzet. A fenti komment szerint Csányi szállt rá, nem tudom.

Gattyán: csak simán nem akart adót fizetni.

kunzoo 2021.06.02. 09:42:26

@fofilozofus:
Olvasod is amit írsz? Simicska egyszercsak nem kapott több megrendelést. Aztán azok oligarcháztak akik azzá tették. Olvasatodban nincs korrupció, hiszen nincs kinek a sorba állni kenőpénzt osztani. Csak a kijelölt nyerhet. Ha így nézzük, valóban nincs.

MEDVE1978 2021.06.02. 15:25:20

@Rodney_2: Hát nem tudom, hogy Csányi mennyire független erőcentrum. Az biztos, hogy ő jelenleg a legerősebb és legfüggetlenebb gazdag ember. Természetesen ez a függetlensége nem azt jelenti, hogy támogathatna mást, mint Orbánt vagy szembemehetne vele-

Gattyán szerintem teljesen független, teljes mértékben profitorientált. Ugye ő pornóból lett gazdag és mostanában rászállt az adóhatóság. Ami egyébként nem alaptalan, mert ahogy a döntő része a szupergazdagoknak, ő is "adóoptimalizál", amit akár adócsalásnak is lehet hívni, ha valaki jobban megnézi. Itt a különbség az, hogy Gattyánnál azért nézik meg, mert ő vélhetően nem száll be a politikába és emiatt szabad préda, rajta lehet eredményeket hozni az adóhivatalnak és bevételeket a költségvetésnek.

MEDVE1978 2021.06.02. 15:41:54

@fofilozofus:

"Nagyon jól leírtad, hogy Orbán miért és hogyan építette ki (és építi ki most is ) a gazdasági hatalmat. Annyi különbség van köztünk, hogy szerintem ez alapvetően jó dolog, és az ország megerősödését szolgálja."
Ugye ennek a problémáját közgazdasági oldalról már sokan leírták. Ez lényegében egy torzítás a versenyben, ami helyzetbe hozza a "nemzeti" nagyvállalkozói kört. A baj nem az, hogy létrejön egy nemzeti nagyvállalkozói réteg, hanem az, hogy versenyképtelen, hiszen az érvényesülését nem a versenyképes pozíciója, hanem az államhoz, FIDESZ-hez, Orbánhoz való viszonya biztosítja. Természetesen így is vannak versenyképes vállalatok, mint a MOL és az OTP, amelyek "szövetségesei" a kormánynak, de a döntő többségnél (Mészáros, Garancsi) ezek közbeszerzéssel felfújt, önmagukban nem boldoguló vállalatok.

"A korrupció klasszikusan azt jelenti, hogy jön egy vállalkozó, és kenőpénzt fizet egy vezetőnek, hogy ő kapja meg a megrendelést. " A fogalmak mindig értelmezhetők másképpen. Itt a vállalkozó nem kenőpénzt fizet ténylegesen, hanem támogatja a kormányt és így előnyhöz jut. Ugyanaz a vége, szerintem ez is nevezhető korrupciónak.

" Mivel törvényesen ez nem maradéktalanul tehető meg, ezért nyilván döntően törvénytelen eszközökkel tették ezt meg" Ez egyáltalán nem igaz.
Itt az a kérdés, hogy a törvényeket hogyan értelmezed. Ha a törvényeket kontextusban értelmezed, úgy nevezett jogalkotói szándék alapján, akkor törvénytelenül járnak el, ha szó szerint és pozitivistán, természetesen törvényesen. Vannak egyébként olyan tág törvényi megfogalmazások, amelyek egy nagyon széles körű értelmezést tesznek lehetővé és van bennük egyfajta elv gyűjtemény is. Ilyen például a közbeszerzési törvény. Ennek az elv részét nyilvánvalóan rengeteg beszerzés sérti, tehát tekinthető törvénytelennek.

Simicska: forbes.hu/uzlet/megmutatjuk-hogyan-valtozott-magyarorszag-leggazdagabb-embereinek-vagyona-2014-ota/
Simicska Lajos vagyona a 2015-ös 112 mrd Ft-ról 2021-re 36 mrd forintra olvadt.
A módszer viszonylag egyértelmű: megvonták tőle az állami megbízásokat, illetve hirtelen a NAV elkezdte ellenőrizni:
hvg.hu/kkv/20170613_mahir_cityposter_simicska_nav.

Most, hogy ezt elsöprésnek hívjuk-e vagy annak, hogy marginalizáták és elvesztette a vagyona 2/3-át részletkérdés szerintem.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.06.02. 19:20:17

@MEDVE1978:

Simicska azért nem jó példa a részedről, mert azt írtad, hogy a libsik nem nyírták ki a az ellenfeleik gazdasági erőcentrumait, de a Fidesz igen. Én meg csak annyit mondtam, hogy nem ellenoldali, hanem saját. A Fideszről sem tudok, hogy kinyírt volna valakit (mármint gazdaságilag.) Olyan volt, hogy az állami csecsen lógó balos kötődésű vállalkozók nem kaptak több megrendelést.

Ez egy nagyon jó problémafelvetés, én is sokat tűnődöm rajta:

" Ez lényegében egy torzítás a versenyben, ami helyzetbe hozza a "nemzeti" nagyvállalkozói kört. A baj nem az, hogy létrejön egy nemzeti nagyvállalkozói réteg, hanem az, hogy versenyképtelen,... de a döntő többségnél (Mészáros, Garancsi) ezek közbeszerzéssel felfújt, önmagukban nem boldoguló vállalatok."

Én a következőket remélem (ha nem jön be, akkor szar ügy, mondtam, hogy én sem vagyok benne biztos):

1. Van veszélye annak, hogy ezek a mesterségesen felpumpált cégek igazi versenyhelyzetben össze fognak dőlni, de ne feledjük el, hogy Mészáros mellett van egy elég nagy, jól képzett csapat, ami ugyanolyan végzett, részben fiatal közgazdászokból áll, mint bárhol máshol. Sőt, ezek lehet hogy másnap már a konkurenciánál lesznek vagy fordítva. Tehát ne vegyük biztosra automatikusan, hogy ezek majd bedőlnek.

2. Ha bedől közülük pár, akkor is lehet, hogy nem az összes. És akkor lesz Magyarországon pár új, magyar tulajdonosú nagyvállalat, ami majd a nemzetközi piacra is kiléphet. Úgy gondolom, hogy már akkor is megéri ez a feltőkésítés, ha nem mindegyik éli túl csak egy részük.

3. A verseny igazából csak nagyon korlátozottan működik, és a közg. egyetemeken tanított modell egy elég ócska leegyszerűsítés. Valójában csak ott van verseny, ahol tényleg több szereplő létezik a piacon. Mészárosék és a többi említett vállalkozás nagyon sokszor olyan piacon versenyeznek, amiben nincs is igazi verseny. Monopolhelyzetek sokasága van. Ott meg nem nagyon lehet megbukni, mert akkora a tőkéd, hogy legfeljebb árat emelsz.

Én az igazi veszélyt abban látom, hogy ezek a cégek annyira megerősödnek, hogy a végén az országban mindenki elkényelmesedik, nem lesz verseny, és akkor a hatékonyságunk elkezd lezuhanni. Meglehet, de az élet körforgás, más országokban is elkényelmesednek sokan, aztán évizedek, mire kilábalnak. Mondjuk ott van Olaszország esete, de több déli országról is beszélhetnénk. Egyre szarabbak lesznek, de a 70-es években még jóval rugalmasabbak voltak. Vagy mondjuk Németország, ahol nem a cégek kényelmesedtek el, hanem az emberek. Már se szülni, se keményen dolgozni nem akarnak, és külföldről hozatnak be maguk helyett rabszolgákat. Hát annak a folyamatnak a végét azt hiszem mindenki ismeri. Szóval a szinuszhullám a természet része, nem lehet örökké csak felfelé menni.
Én egyelőre támogatom ezt a feltőkésítést. Ha elolvastad a Meidzsi restaurációról írt bejegyzésemet, akkor láthatod, hogy UTOLÉRNI nagyjából csak így lehet.
süti beállítások módosítása