Ne nézz fel! - a klímaharcosok félresiklott propagandája
2022. február 04. írta: fofilozofus

Ne nézz fel! - a klímaharcosok félresiklott propagandája

Megnéztem a nevezett filmet, és sok minden eszembe jutott róla. Szerintem jó film, de nem úgy, ahogy a készítői gondolhatták. Sajnos a történetet el kell hozzá nagy vonalakban mesélnem, úgyhogy aki nem látta még és meg akarja nézni, az ne olvasson tovább.

https://port.hu/adatlap/film/mozi/ne-nezz-fel-dont-look-up/movie-216558

Akkor röviden a tartalom annak, aki nem látta, de nem is akarja.

Két tudós felfedezi, hogy egy aszteroida tart a Föld felé, ami akkora méretű, hogy biztosan meg fogja semmisíteni az életet. Ezt elmondják az amerikai elnöknek, aki választási kampány miatt nem foglalkozik velük. A sajtóban kipattan az ügy, ezután mégis foglalkoznak velük. Csak egy megoldás van, atomrakétákkal kimozdítani a röppályáját. Elindítják a rakétákat, de egy Zuckerberg--Steeve Jobs-szerű figura rábeszéli az elnököt, hogy több ezer milliárd dollár értékű ritkaföldfém van benne, ezért a fellövés után hatástalanítják a rakétákat. Ennek a gurunak ugyanis vannak olyan high tech droidjai, amiket majd fellőnek az üstökösre, ott darabokra robbantják, majd a kisebb darabok már nem bántják a Földet, de megszerzik belőle az értékes anyagokat. A főhős megpróbál mindent, de az oroszoknak sem sikerül elindítani a rakátájukat. A guru high tech cucca a végén persze befuccsol, nem lesz semmi a robbantásból, becsapódik az üstökös, mindenki meghal. (Ennél sokkal több apró jó rész van benne, de nem célom részletesen leírni a filmet.)

Először arról írnék, hogy miért jó a film. Az egyik jó tulajdonsága, hogy viszonylagosan nélkülözi az undorító amerikai filmes eszközöket. Pl. nem lesz happy end. Már ez is nagy merészség. De az átlagembert is rövidlátónak, kapzsinak, együgyűnek mutatja be. Mert ugye a politikusokról már szinte mindenhol elmondták ezt, és itt is megfelelően cinikusak, akiket csak a választás érdekel. De az átlagembereknek általában nyalni szoktak a filmesek, hiszen ők veszik meg a mozijegyet. Mondhatnám, hogy nagy vonalakban realisztikus a film, ez a nagy előnye. Jók a poénok is. Pl. a rakéták fellövésekor egy veterán katona vezeti az űrrepülőt. Kérdezi is a tudós, hogy miért nem automata? :-) Mert kell egy hős. Egy igazi karikírozott, groteszken szögletes arcú (a sminkmester ehhez hozzátett rendesen :-) ) tökös katona vezeti a gépet, aki fellövés előtt csak egy üveg viszkit kér. :-) Vagy még egy apró jelenet: az elnökre várakozva a tudósaink nagyon szomjasak, éhesek, és a tábornok, aki kíséri őket, hoz az automatából nekik ennivalót és vizet. De sajnos nagyon drága, 10 dollárt kér tőlük érte. Aztán később derül ki, hogy a Fehér Házban minden kaja ingyen van, a tábornokunk csak keresni akart 30 dollárt rajtuk. :-))))) Azért ez elég jól bemutatja az elit milyenségét. Azonban úgy vélem, hogy a politikusok csak hihetetlenül jól megértették a rendszer működését, és egyszerűen csak kiszolgálják az emberek igényeit. Talán már többször karcolgattam, de akkor most konkrétan megfogalmazom:

az evolúció rövidlátó.

Nincs olyan, hogy egy faj kevésbé szaporodik, mert tudja, hogy majd 2000 év múlva hihetetlenül hasznos lesz, hogy gerince van, de most nehezebb tőle az élet. Nem, kipusztul. Csak olyan tulajdonsága maradhat meg, ami az azonnal táplálákszerzésben és szaporodásban nem akadályozza. Tehát felesleges, de nem káros. Aztán ebből lehet százezer év múlva valami nagy durranás. De nincs olyan, hogy a jövőre "gondol" és az most akadályozza a szaporodását. Ha a Lehman Brothers csődje előtt öt évvel rájövök, hogy össze fog dőlni az egész, és eladom az összes részvényüket, akkor kirúgnak mint brókert, és az utcára kerülök. Mehetek én mondogatni mindenkinek, hogy ebből baj lesz, csak nevetnek rajtam. Hogy MAJD rossz lesz. De ha a csőd előtt adom el egy héttel, akkor én leszek a legnagyobb tőzsdeguru a világon. Mert az evolúció MOST akar mindent, de abból sokat. És a politikusok tkp. csak ezt az elvet ismerték fel, optimalizálták ki. Mert ne higgyük, hogy az ember világa máshogy működik, ott nem hat az evolúció. :-)))

OK, a körítés szórakoztató, vicces, de mi a mondanivaló?

Nyilván, mint minden műalkotásnak, több üzenete is lehet. Én itt csak a saját megérzéseimet írhatom le.

Először is sugallja, hogy a politikusok csak a rövid távú érdekeikkel foglalkoznak. Ez igaz, de sematikus, ezt már sokszor megmutatták nekünk, tudjuk.

Új elem viszont, hogy a techóriások guru-szerű vezetőit kigúnyolja. Ez újdonságként hat. De nem csak a viselkedésükkel (nem szabad a jelentétében köhögni, vakon hisz a véleményében, egyszerűen öltözködik, fensőbbséges stb.), hanem mert a hihetetlen nagy technikai találmányaik NEM MŰKÖDNEK. Elon Musk messiásként hozza el nekünk az elektromos autóit meg a hyperloopot meg a többi baromságot (ki ne hagyjam az önvezető autót!) Zuckerberg a Metaverzumot meg ki tudja milyen technikai újdonságokat. De ezek nem nagyon működnek ám! De mindenkinek el kell hinnie, hogy ez a jövő. Azt még el is hinném, de hogy ez a jelen, azt kéne elhinni.

Azonban szerintem az alapvető mondanivalója, hogy a klímaválság itt kopogtat, de mi nem hiszünk a jóslatoknak, nem hiszünk a tudósoknak, mert csak a munkahelyek megtartása számít. Többször szerepel a filmben, hogy az emberek tagadják az üstökös létezését, csak ellenséges érdekek átverésének tartják. Nem lehet nem észrevenni, hogy az egyébként női elnök maga Trump lenne. Persze alkalmazható ez a vírustagadásra is, de a filmben többször mutatnak szavannán állatokat legelni, madarakat repülni stb. véletlenszerűen bevágva. Ez sugallja, hogy alapvetően mégiscsak a klímaválságról szeretne beszélni, az emberek szemét akarja felnyitni: hogy ha ti is ilyen vakok vagytok, akkor így fogtok járni. Egyébként ezt tényleg elég jól teszi, nem az amerikai filmesek szájbarágós, primitív egyszerűségével.

Azonban nem értek velük egyet, én pont FORDÍTVA értelmezem ezt a mondanivalót.

Ez nem azt jelenti, hogy klímatagadó lenék. Sosem mondtam, hogy nincs globális felmelegedés. És azt sem mondtam, hogy van. Ugyanis nem tudom. Sok érv van mindkét oldal mellett. Ha mondjuk azt mondja valaki, hogy nézzük meg, hogy egyre melegebb van, akkor a másik oldalról mindjárt jön valaki, hogy de ez természetes folyamat, az ember ezt nem befolyásolja, vége a jégkorszaknak. És igaz is lehet, de ugyanúgy nagyvállalatok megfizetett ügynökei is lehetnek, mint a filmben is. De a klímavédők is lehetnek ugyanígy fizetett emberei azoknak, akik az új kütyüket akarnak ránk sózni. És ne feledjük, hogy ennél fontosabb céljuk is van: hamar belátják az emberek, hogy egyenként nem lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen, ezért VILÁGKORMÁNYRA VAN SZÜKSÉG, ha ezt meg akarjuk oldani. Szóval mindkét oldal sötét dolgokkal üzletel, így tényleg nem tudom eldönteni, hogy kell-e foglalkozni az egésszel vagy csak átverés. Szerencsére régen beláttam, hogy fölösleges. Egyszerűen mert így NEM LEHET MEGOLDANI, ahogy ezek "küzdenek" ellene. A napelem, szélkerék, elektromos autó (és vegyük már ide a biodízelt, meg bioetanolt. Azért mert már nem beszélnek róluk, ne felejtsük el, hogy nemrég még ezek voltak a csodaszerek) csak nevetséges játékszerek.

 

Úgyhogy a környezetvédők a filmben nem  a két főszereplő tudósra hasonlítanak, akik felhívják a figyelmet a problémára, hanem a gurura, aki nagy haszonnal és kockázatosan egy SZAR megoldást erőltet a világra.

Úgyhogy jó propaganda, csak félresiklott, mert nem azok ők, akik lenni szeretnének, hanem pont a rossz oldal. Nem nem létező technikai megoldásokkal kell tenni a klímáért, hanem ép ésszel belátható, valós megoldásokkal. Elsőre javasolnám az atomerőműveket.

 

Van két megjegyzésem még.

Az egyik, hogy a filmbeli párhuzam rossz. Ugyanis nem fekete-fehér a helyzet. Nem az van, hogy ha becsapódik az üstökös, akkor vége a játéknak. Ez hosszú folyamat, és még közben is megjöhet mindenki esze. Már ha tényleg akkora a baj. Még építhetünk százasával atomerőműveket, még korlátozhatjuk a féktelen szaporodást. És ha nem, akkor sem fog minden ember kipusztulni, csak sok. Még marad esély a változtatásra.

A másik pedig, hogy a film jól veti fel az alternatívák közötti választás nehézségét. És jól mutatja meg, hogy bizony nem mindig a jó megoldást választjuk. A baj csak az, ha egy darab KÖZÖS DÖNTÉST kell hozni, akkor bármi is vezéreljen minket, elronthatjuk. Csak egy jó megoldás létezik, hogy nem globális döntést hozunk. És ha az egyik elrontja, attól még a másik túlélheti. Jó példa erre Hitler, akinek volt egy elgondolása, kiállt mellette sziklaszilárdan. És elrontotta. De nem a világ járt pórul, hanem csak ő meg esetleg a németek. Ha szar volt a kommunizmus, akkor nem mindenki szívta meg, hanem csak mi. Ebből következik, hogy ha valaki képes globális döntésre, akkor az emberiség jövőjét befolyásolhatja, és el is ronthatja. Tehát csak egy jó megoldás van: nem szabad olyan hatalmat adni valaki kezébe, hogy az egész bolygó sorsáról dönthessen. És akkor majd túléli valaki.

 

(Ha tetszett, akkor iratkozz fel, értesítést fogsz kapni az új cikkekről.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9017162346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.02.04. 20:15:22

"Elon Musk messiásként hozza el nekünk az elektromos autóit meg a hyperloopot meg a többi baromságot (ki ne hagyjam az önvezető autót!) Zuckerberg a Metaverzumot meg ki tudja milyen technikai újdonságokat. De ezek nem nagyon működnek ám! "

De, elég jól mûködnek. Az elektromos autós fejlesztések beindultak végre, a zsákutcás robbanómotorok helyett végre ebbe megy a pénz, az autóipar végre nem a szart masszírozza mint ahogy azt 30 éve teszi. Mert hogy kb. akkor érte el a benzinmotor mint technológia a csúcsát, azóta nemigen megy elõre a dolog - illetve amennyivel kevesebbet fogyaszt, annyival kevésbé tartós is. Na most, egy új autó legyártása kb. ugyanannyi energia mint amit aztán az élete során felhasznál. Ergo a nemtartós de takarékos motor nem biztos hogy CO2 szempontjából annyival jobb.

Önvezetõ autó is van már - lehet hogy hibázik, de élõ emberek azért hibáztak már nagyobbakat is. És 20 éve ez a technológia is még ott tartott, hogy a DARPA versenyén a sivatagban valami 20 autóból 1-2 tudta 30 kilométeres távolságon belül megközelíteni a célt. Idõvel kiforrja magát, és akkor nem lesz több elalvó sofõr, meg büntetõfékezõ hülye, meg be nem látható kanyarban szemben beléd jövõ ifjú titán.

A metaverzum pedig nem tudom mennyire megy - nekem a fészbúkon is 0 darab ismerõsöm van - viszont az Occulus Quest2 - illetve Meta Quest 2 elég király cucc.

midnight coder 2022.02.04. 20:18:12

"ehát csak egy jó megoldás van: nem szabad olyan hatalmat adni valaki kezébe, hogy az egész bolygó sorsáról dönthessen. És akkor majd túléli valaki."

Valaki így is úgy is túl fogja élni, emiatt nem aggódnék. Az már kicsit kínosabb, ha a bolygó létszáma úgy egy-két generáció alatt lemegy hirtelen pár százezer fõre. Mert nagyjából ez a forgatókönyv várható.

A kínos az az, hogy az egyetlen szóbajöhetõ megoldást, a klímamérnökösködést épp a zöldek utasítják el. Aminek aztán az a következménye, hogy ugyan tovább klímamérnökösködünk - a CO2 ugyanúgy ömlik a levegõbe - de meg sem próbáljuk megmenteni a bõrünket.

chrisred 2022.02.06. 06:36:05

"Ha a Lehman Brothers csődje előtt öt évvel rájövök, hogy össze fog dőlni az egész, és eladom az összes részvényüket, akkor kirúgnak mint brókert, és az utcára kerülök."

Ajánlom figyelembe a nagy dobás című filmet, amiben a szereplők, miután hiába próbálták figyelmeztetni a nagy brókercégeket a lufira, a saját szakállukra játszottak a rendszer ellen. Mindenki hülyének nézte őket, aztán az összeomláskor rengeteg pénzt nyertek.

chrisred 2022.02.06. 06:41:50

"És ne feledjük, hogy ennél fontosabb céljuk is van: hamar belátják az emberek, hogy egyenként nem lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen, ezért VILÁGKORMÁNYRA VAN SZÜKSÉG, ha ezt meg akarjuk oldani. "

Ezt milyen környezetvédők mondják? Tudtommal a legáltalánosabb szlogenjük, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

ulpius66 2022.02.06. 16:33:56

Mentsük meg a világot a klímavédőktől!

ulpius66 2022.02.06. 16:38:22

Itt van mindjárt a Gréta Thunberg és én.......

Ő a világ LEGNAGYOBB klímavédője..... én meg egy 66 éves nyugger itt a 11. ker-ben....... NÉZZÜK MÁN MEG KINEK NAGYOBB AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMA?

Én a piacra is gyalog megyek.... ő meg a világban mindenhová összevissza repked......KÉRDEM ÉN: MIT TETT EDDIG A GRÉTA A KLÍMAVÉDELEMÉRT?
(mán úgy értem a pofázáson kívül.....)

ulpius66 2022.02.06. 16:42:35

ÉN, ULPIUS TAMÁS MINDJÁRT AZZAL KEZDENÉM A KLÍMAVÉDELMET, HOGY SEHOL SEM KELL SENKINEK KONFERENCIÁT TARTANI!

SENKI SE UTAZZON KONFERENCIÁRA!!!!!!

SZŰNJÖN MEG A KONFERENCIA!!!!!!!!!!!!!!!!

A mai világban online simán minden tárgyalást meg lehet tartani....
(a konferenciák meg úgyis csak a zabálásról, meg a városnézésről, és egyéb pogromokról szóltak.......)
süti beállítások módosítása