Ócska magyar mezőgazdaság
2022. október 04. írta: fofilozofus

Ócska magyar mezőgazdaság

Mindig is sokat ostoroztam a magyar mezőgazdaságot primitívsége miatt. Gyakorlatilag alapanyagokat állít elő olcsón más fejlett országoknak. Hogy valami magasabb feldolgozottsági szintet érjen el? Minek? A paraszt életideálja a következő:

-amerikai John Deere traktor (https://en.wikipedia.org/wiki/John_Deere),

-amerikai vetőmag,

-orosz vagy arab gázolaj,

-amerikai vagy német növényvédőszer,

-termés eladása tőzsdén egyben.

Aztán 200 hektárhoz kell két család: a traktorosé, aki megműveli, meg a paraszté, aki elkölti. Ennyit tudnak. Hogy miért akadtam ki ennyire? Mert a napokban olvastam egy cikket, amiben egy nagyon jó ábrát találtam:

https://novekedes.hu/elemzesek/magasabb-inflaciot-visszaeso-fogyasztast-es-beruhazasokat-var-jovore-az-mnb

 

 

Most az inflációs tengely nem is érdekes, hanem a munkatermelékenység: megadja, hogy egy fő mennyi értéket állít elő a mezőgazdaságban. Azt most hagyjuk, hogy Hollandia van az elején a grafikonnak (meg Írország, róluk nem is tudtam, hogy ennyire fejlettek), de hogy mi ÉPPEN CSAK MEGELŐZZÜK a tök utolsó Bulgáriát, úgy hogy még Románia is háromszoros termelékenységnél tart, az már

SZÉGYEN.

Irgalmatlan nagy szégyen!

Ez sok ember sara: a szabályzóké, a földalapú támogatást kitalálóké, és természetesen a parasztoké is, akik semmi innovációt nem visznek véghez, csak mechanikusan, ész nélkül végrehajtják az általuk ismert mezőgazdasági lépéseket. Ami erre elég.

Csak egy jó példát hadd említsek. Egy ismerősöm nemrég végzett az állatorvosi egyetemen, és mindig is a tenyészállatok között képzelte el magát, nem kiskutya-kiscica vonalon. Persze két kézzel kapkodtak utána, mert a többség nem ilyen. Az öreg dokit még így is nehezen tudta csak kitúrni, kellett hozzá a Covid, ami miatt az öreg már nem vállalt el bizonyos dolgokat. A lényeg: mikor megdöglött az egyik koca, ő FELBONCOLTA! Elképedt mindenki, hogy ilyet ők még nem láttak. És megállapította, hogy milyen helytelen táplálkozás vezetett az elhullásához. Ezután módosították az élelmezési programot, és utána drasztikusan csökkent az elhullás mértéke. GONDOLKOZNI KÉNE, meg a korszerű ismereteket megszerezni, alkalmazni. Csak hát ehhez is ambíció és ész kell. Hallottam panaszkodni a gazdákat, hogy az aszály idén olyan nagy volt, hogy óriási lesz a termeléskiesés. Voltam egy előadáson, amit egy ebben a témában járatos ember tartott (a kormány tanácsadó intézetei egyikéből). Ő azt mondta egyébként, hogy 30 éves átlagban nem hullik kevesebb csapadék Magyarországon, de az sokkal egyenlőtlenebbül oszlik el. Mikor kérdezték, hogy a kormány miért nem épít sok öntözőcsatornát, akkor mosolyogva mondta, --és én éreztem benne a kritikát-- hogy nem lehet ugyanazt csinálni mindig, fejlődni kell. Vélhetően a sima szántóföldi művelésnek leáldozott, innovatív megoldásokat kell alkalmazni. Hát a hallgatóság nem értette meg.

Szoktam azt mondogatni, hogy ami a kommunizmusban jó volt (már relatíven, a többi ágazathoz képest) , az tönkrement. Ezért rossz a magyar foci, filmgyártás és a mezőgazdaság is. Akit homlokon csókoltak, annak befellegzett. Lehet, hogy az okos gyerekeinket nem brókernek meg informatikusnak kéne adnunk, hanem gazdálkodónak, hogy kibillentsék ebből a szomorú helyzetből az ágazatot. Nem engedhetjük, hogy a világ egyik legjobb mezőgazdasági adottságú országa ilyen szégyenteljes teljesítményt tegyen le az asztalra. Főleg, ha mi vagyunk azok.

Már elég régen megírtam, hogy a tömegmezőgazdaságnak vége. Persze ehhez veszélyes hozzányúlni, de el kell kezdeni valamit. Persze vannak kivételek, mert a borászat elég magas szinten áll, de mondjuk hol vannak a sajtkészítők? Sajtból mindig is rosszak voltunk, már több száz éve is leírták ezt utazók, de akkor csináljunk mást. Hol vannak a zöldségtermelők, akik napra pontosan programozzák a paradicsom érési idejét? (Hollandiában meg Magyarországon holland technológia alapján pár termelő). Zöldség, sajt, feldolgozott élelmiszerek helyett van ez a kilátástalan szántóföldi művelés. Nem kéne erőltetni. És persze amíg területalapú támogatás van, addig ebből meg lehet élni nagy fejlesztések nélkül is. Ha nem is vagyok nagy szakértője a mezőgazdaságnak, de az eredményét látom a grafikonon. Jézus szavaival: terméséről ismeritek meg őket. Lehet csűrni, csavarni, de az eredmények beszélnek, azokat meg láttuk a fenti ábrán.

Tisztelt mezőgazdaságban dolgozók! A saját és a mi érdekeink miatt is: változtassatok, gondolkodjatok, és húzzátok ki magatokat és minket ebből a pöcegödörből.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr2317946750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.10.05. 09:48:51

Te tényleg nem sokat értessz hozzá...
De akkor miért pofázol bele?

ulpius66 2022.10.05. 14:20:02

@Kangörcsös TSZ elnök:

DE!!!!!!

Szerencsére itt vagy nekünk te, aki mindenhez is értesz!

Na, akkor hol áll a magyar mezőgazdaság?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.10.05. 17:57:09

@Kangörcsös TSZ elnök:
Szinte tudtam, hogy valaki ezzel fog jönni. Egy példa: nem értek a Forma-1-es autók szervizeléséhez, nem tudom, hogy milyen spéci motor hajtja őket, nem tudom, hogy milyen technikai újítások vannak bennük, de meg tudom nézni a verseny eredményét. Ha valaki utolsó előtti, akkor gondolom, hogy elég szar autója van. Ennyike.

Kangörcsös TSZ elnök 2022.10.05. 18:02:34

@fofilozofus: Te afféle bölcsészmérnök lehetsz...
Egy utolsó elötti helyezés az F1-ben is temérdek tényezőn múlhat Te meg elintézed annyival, hogy szar az autó.
Ez a buta ember magabiztossága.
Ennyike...

ulpius66 2022.10.05. 22:43:35

@fofilozofus:

Na, ezt aztán jól megkaptad a mindenhez is értő komcsi TSZ elnöktől!
(azt mondjuk még mindig nem tuggyuk mitől is szar a magyar mezőgazdaság...... mármint a TSZ elnök szerint...)

Kangörcsös TSZ elnök 2022.10.06. 12:49:01

@ulpius66: Azt viszont tudjuk hogy a blogzóna értelmi fogyatékos fődebilje te voltál, te vagy és te is maradsz.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.10.06. 19:22:16

@Kangörcsös TSZ elnök: "Egy utolsó elötti helyezés az F1-ben is temérdek tényezőn múlhat Te meg elintézed annyival, hogy szar az autó."

Kíváncsi lennék, hogy mit mondanál, mikor valaki azt mondja, hogy milyen szar a magyar foci, aztán erre azt mondanám, hogy elintézed annyival, hogy szar csak azért, mert mindig utolsók a csoportban? Egy temérdek tényezőn múlhat. :-))))) Te is kiröhögnéd, ha valaki ezt mondaná, csak éppen a mezőgazdasággal szemben vagy megértő. Valamiért. Gondolom te is részt veszel ebben a hatékonytalan működésben, azért véded.

Billy Hill 2022.10.16. 00:56:06

"Mindig is sokat ostoroztam a magyar mezőgazdaságot primitívsége miatt."

No oszt téged mennyit ostoroztak a gazdák a primitívséged miatt? :-)

Elég fejlett filozófus vagy-e? A főfilozófus, az elég? Vagy a legfőbb a filozófus a tuti, te meg csak egy elmaradott középszintű harcos vagy? :-)

Billy Hill 2022.10.16. 01:03:23

(Amúgy van fogalmad, hogy ma 200 hektáron mi mindent lehet csinálni? Ennél a bölcselkedős blogolásnál sokkal többet, csaxólok. :-) De ez maradjon a mi titkunk. Aztán te elmondod, hogy mi a hülyeség, mi meg párévente veszünk még egy ingatlant az unokának, meg még egyet. De ez egy tök jó mukamegosztás! Te ugatsz, mi meg haladunk ;-)

Billy Hill 2022.10.16. 01:06:04

U.i. Hogy valami rosszat is írjak a rendszerről: A németek már vagy 40 éve (mert mindig 40 évvel előttünk járnak amúgy...) megoldották, hogy egy adott gazdának ne a falu mellett 5-6 helyen legyen földterülete, hanem cserebere révén összevonásra kerüljenek. "Flurbereinigung." Ránk is ránk férne, mert az üzemanyag csak egyre drágább..."

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.10.16. 19:18:57

@Billy Hill: "mi meg párévente veszünk még egy ingatlant az unokának, meg még egyet"

Örülök neki, vegyetek. De ugye nem ez a bizonyíték arra, hogy a magyar mezőgazdaság jól működik. Ugye az, hogy egy (vagy sok) egyén jól jár, nem bizonyítja, hogy az ország is. Pl. biztos volt olyan NKVD-s tiszt, akit évente előléptettek, mert elég sok embert lőtt agyon. De attól az még nem volt jó az országnak. Általában a statisztikák azok, amik által jól fel lehet mérni egy ország helyzetét. Pl. mennyi a közlekedési balesetek száma, mennyi a csecsemőhalálozás ÉS mennyi a munkatermelékenység a mezőgazdaságban. Hát a magyar a 2. legroszabb az EU-ban. Szerintem ezt nem írja felül, hogy te jól élsz belőle.
süti beállítások módosítása