Hogy fosztottak ki minket a közműcégek
2020. augusztus 28. írta: fofilozofus

Hogy fosztottak ki minket a közműcégek

Megtörtént történet

Egy valós történetet szeretnék leírni, amihez elég közel voltam, és így némileg beleláttam. Előre annyit, hogy pofátlan módon raboltak ki minket a franciák, osztrákok. Hál Istennek, ennek már vége, de érdemes belőle okulni, mert mihelyst lazul a gyeplő, ezek megint megpróbálják.

 

Szóval fatornyos falumban is van vízmű. Mármint nem cég, hanem a földbe fektetett hálózat, a hardver. Ennek a kezelési joga valamilyen társulásé volt, ami most mindegy is, hogy hogy volt, mert a történet ott kezdődik, hogy valamiért felbomlott ez a társulás, és kellett találni egy üzemeltetőt a részére. És lőn, vállalkozott is erre a szerepre az X Vízmű Kft. Emlékszem, akkoriban már (és még) érdekelt a helyi politika, én is ott voltam a testületi ülésen, mikor  a képviselők (az ellenzékkel egyetemben) megszavazták. Beleégett a retinámba, mikor a szavazás után, két magas, jól öltözött, de fiatal gyerek mosolyogva felállt és kiment. Az ún. divatos cipőjük maradt meg legjobban. Ők csak tudták, hogy miért mosolyogtak...

A konstrukció az volt, hogy 10 millió forinttal alapítottak közösen egy kft.-t, aminek megadták a pár milliárd értékű hálózathoz a kezelési jogot. 51% volt az önkormányzaté, 49 a az X Vízműé. Ha bármikor kérdeztem az akkori polgármestert, hogy a saját tulajdonunkat elvesztegettük, akkor mindig csak azt mondta, hogy ne aggódjunk, miénk a többségi tulajdon, ez tkp. a miénk továbbra is.

Aztán telétek az évek, és fordultak a szerepek, az akkori ellenzék, köztük én is, kormányra került, és a régiek pedig ellenzékbe.

Az első dolgom az volt, hogy megpiszkáljam ezt a vízügyes dolgot. Majd megmutatjuk mi! A legjobb lenne lecserélni az ügyvezető igazgatót, hisz az főállásban az X Vízműnél dolgozott. Igen ám, de sajnos az alapító nyilatkozatban benne volt, hogy övék a menedzsmentjogok, azaz ők irányítják a céget.

Paff 1. Akkor erről ennyit. De akkor mit ér az 51%? Nem baj, majd visszahívjuk a kft közgyűlésében a régi embert, és leszavazzuk őket. Emlékszem, még számon is kért a régi polgármester, hogy miért mondom folyamatosan, hogy ez francia cég, hisz ez egy magyar vállalat. Csak kampányolok. És akkor elővettem az akkori cégjegyzéket és hangosan bemondtam a testületi ülésen, hogy az X Vízművek vezérigazgatója Zsakk Fos vagy valami ilyesmi. De nem francia cég, MAGYAR! :-)

OK, tiétek a menedzsmentjog, de majd ezt megváltoztatjuk, leszavazzuk őket a közgyűlésben. Ekkor mutogattak az alapító nyilatkozatban egy pontot, hogy sajnos az alapszabály szerint kötelező a közgyűlésben az együttszavazás.

Paff 2. A kurvanyátokat, ezt jól kitaláltátok! De nem baj, majd csinálunk egy másik kft.-t, és annak adjuk a közműveinket! Sajnos a szerződésben az áll, hogy húsz évig csak ez a kft. használhatja!

Paff 3. Ó, hogy rohadjatok meg! Nem baj, van még adu a kezünkben! Minden évben 10-20 százalékokkal emelték a víz és szennyvíz árát, és ennek az ármegállapításnak a  joga az önkormányzaté, azt elvenni nem lehet. Majd ha jön az áremelés, akkor jól nem szavazzuk meg. Persze ment a sírás, hogy így nem lehet működni, meg ezzel csak azt érjük el, hogy le fog pusztulni a hálózat, de nem engedtünk. Így a szavazás előtt mosolyogva rámutattak egy köztük és az önkormányzat közötti szerződésre, miszerint ha valamely évben az önkormányzat nem szavazza meg a szigorúan tudományos alapon, szakmai szervezetek által kalkulált ágazati inflációt (amit szigorúan szakmai alapon francia haverok számoltak ki), akkor kifizetjük minden évben a különbözetet.

Paff 4, és a jó mocskos, b., r., k. anyátok!

Akkor foglaljuk össze röviden, hogy mi is történt: 4,9 millió forintért (+a ki tudja még kinek mennyi kenőpénzért) megvásárolták 20 évre a több milliárdos hálózat kaszálásának jogát! A gyarmatokon ezt is lehet. És te csak bambán bámulsz, és nem tehetsz semmit. A szomorú, hogy ez az egész országban így ment, nem hagytak ki egy falatot sem. És ők annyira értettek hozzá, hogy ki merné azt a hihetetlenül komplex feladatot rábízni egy kis cégre? Úgyhogy nem csak a kenőpénz, a kishitűség is segítette őket. Szerintem volt pár társaság az országban, akik közös önkormányzati kezelésben voltak, de oda tökös polgi kellett, és még jó adag szerencse.

 

Aztán az lett a vége, hogy hozott a kormány egy törvényt a rezsicsökkentéssel együtt, hogy ezek a szerződések érvényüket vesztik. A pontos jogi részletekre nem emlékszem, mert röpködtek a fejünk fölött a törvények, volt, hogy dec. 28-án is volt testületi ülés, hogy a következő évtől hatályos legyen a döntés. A rezsicsökkentés tipikusan jellemző volt Orbán-kormányra: népszerű volt, mindenkinek tetszett, de az igazi lényege az volt, hogy kirántsák a talajt ezek alól a külföldi pénzbehajtók alól. Népszerű + jó, ez a recept. Aztán már nem sok köze van az önkormányzatoknak a saját közművagyonukhoz, de legalább nem francia gyarmatosítók húzzák ki belőlünk a pénzt, és NEM ÉVI HÚSZ SZÁZALÉKKAL növekednek az árak.

Ha józanul belegondolunk, rájövünk, hogy az infláció és a közműárak között pont fordított az irány, mint amit addig hittünk. Azt mondták, azért emelik évente maffiózószerűen az árakat, mert nőtt az infláció, pedig valójában azért nőtt Magyarországon az infláció (nagyrészt), mert ők növelték az árakat!

Ugyanis nemcsak ők, hanem a kukások, az áramcégek és minden monopolhelyzetben lévő görény, és így már makroszintű drágulást érhettek el évente. Gondoljunk csak bele, hogy a lakosság, mivel szegényebb, mint nyugaton, jövedelmének arányaiban nagyobb részét költi rezsire. Ha 20% körül alakul a rezsinövekedés, akkor az simán önmagában is megdobja az országos inflációt vagy 2-3%-kal.

Állítom, hogy 2010-ben leült a kormány (pontosabban már előbb, csak nem verték nagy dobra), és megnézte, hogy hol megy ki bődületes módon az országból a pénz. És mindegyik tétel százmilliárdos nagyságrendű volt: közműcégek, francia étkezésijegy-cégek, MNB, kiskereskedelmi multik. És szép sorban visszavették a hatalmat a saját életünk felett.

Akkor nézzük meg pl. ezeket az étkezési utalványokat! Ugye ezek azért jók, mert lehet rajtuk ételt venni. Mondjuk ilyen utalványok addig is voltak, diszkréten meglapult rajtuk Bartók, Széchenyi meg az "Ft" felirat. :-) De nem, az nem jó. Ezt azért kapták a dolgozók, mert akkor a szegények kedvezményesen kaphattak étkezési jegyet, és így jó volt nekik. :-) Istenem, adjatok egy zsebkendőt, hadd töröljem le a könnyeimet! Ezekre a szar jegyekre minden étteremmel szerződést kellett kötni, adminisztrálni kiszállítani, beszállítani, elszámolni stb. stb. Ahelyett, hogy mondjuk azt mondták volna, hogy akkor minden jövedelemből havi 10 ezer forint adómentes. De akkor azt a szemetek nem meleg ételre költenék! Miért mire, vazze? Ennél többet költ egy ember havonta meleg ételre, nem? Akkor meg minek ez a hajcihő? Megmondom miért: mert akkor nem kellene a közepén egy cég, aki szervezi ezt az egész szart! Látom magam előtt, mikor valamelyik francia egy tengerparti nyaraláson győzködi az Antall- vagy Horn-kormány valamelyik államtitkárát, hogy ez milyen szociális érzékenység lenne, ha mi erre adókedvezményt adnánk. Anélkül ugyanis ez az egész fos nem működött volna. De ha te melegétkezési utalványban fizettél a dolgozódnak, akkor az adómentes volt.

MNB: érdekes módon évente százmilliárdos vesztesége volt, amit az adófizetőknek kell pótolniuk. Emlékszem, egyszer Viktor mondta, már 2010 után, hogy most megy, és leül a szakértőkkel, mert ezt nem érti, hogy az MNB veszteséges és ezt nekünk kell kifizetni. Ja, hogy mióta Matolcsy van ott, inkább évente százmilliárd a nyereségük (ami viszont az államkasszában landol)?

Olyan volt ez, mint mikor te eszel rendesen, iszol, és mégis olyan gyengének érzed magad. És akkor jön valaki, és kihúzza a karodból a tűt, amivel folyamatosan szívják a véred. És akkor napról napra erősebb leszel. Mert nem te vagy a rossz, hanem csak hagyod, hogy minden általad teremtett anyagi jószágtól megszabadítsanak.

Sajnos van olyan terület, ahol nem sikerült tökéletes fordulatot elérni. Pl. a mobiltelefoncégeknél rengeteg pénz megy ki az országból, a kiskereknél is, de ezeket még rendesen nem sikerült megtáncoltatni.

Akkor a végére egy kicsi, icipici pozitív történet, ahol mi szúrtunk ki a multival. Egyik júliustól kezdve (már nem emlékszem pontosan, talán 2016??) megszűnt a külföldi cégek joga a szemétkezelésre (magyarul kukáscég), és csak magyar tulajdonú vállalat szolgáltathatott. Az osztrák szolgáltatónk ekkor jött januárban, hogy akkor ők emelnének..., és egy pofátlanul nagy, vagy 25%-os emelést kértek. Nagy alkudozásokkal sikerült az ügyes alpolgármesternek kicsivel 20 alá rimánkodnia, és arról kellett szavazni. Mire az egyik élelmes képviselő megkérdezte, hogy mennyi is a felmondási idő a szerződésükben? 6 hónap. :-))))))))))))))))) Hehehe, úgyhogy végül nem kaptak semmit sem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1616180194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2020.09.01. 08:24:07

Kiváló írás.
Sok ilyen kellene még.
süti beállítások módosítása