Miért tudtuk visszaelőzni Szlovákiát?
2020. november 17. írta: fofilozofus

Miért tudtuk visszaelőzni Szlovákiát?

Itt írtam róla nemrég, hogy sikerült nehéz küzdelmek után visszaelőznünk Szlovákiát a GDP-versenyben. Szó volt akkor arról is, hogy előzni csak akkor lehet, ha valaki nagyon elk.r valamit. Ők akkor előztek minket, mikor nálunk Gyurcsány kormányzott. Azt hiszem nem kell ecsetelnem, hogy mi akkor mit rontottunk el. De nem tudtam, hogy ők mit. Egészen a mai napig, mikor olvastam ezt az elemzést:

https://novekedes.hu/mag/2030-ra-utolerhettuk-volna-az-osztrakokat-sebestyen-geza-irasa

Érdekes cikk, megéri az egészet elolvasni, de kiemelnék egy fontos részt belőle:

"Északi szomszédunk 2005-2008 között minden egyes évben a legdinamikusabb bővülést mutatta fel a V4-es országokon belül, de igazából már 2000-től kezdve nagyon erős volt a gazdaságuk motorja. Azonban az euró bevezetésének napjától kezdve mintha betonfalba ütköztek volna.

A 2009-2019 közötti 11 évből nyolcban is utolsók voltak az egy főre jutó GDP bővülése tekintetében – így rögtön a bevezetés évében, 2009-ben is. Amíg önálló monetáris politikát vittek, addig 7,5 százalékkal bővült éves átlagban a gazdaság. Az EMU-hoz való csatlakozás után ez a mutató kevesebb mint harmadára, 2,1 százalékra esett vissza."

 

Sokszor mondták okos emberek, többek között Matolcsy is, hogy a pénznek a gazdaság dinamikájához kell alkalmazkodnia. Azaz egy gyorsan fejlődő térségnek másfajta pénzre van szüksége, mint egy stabil, a magas szintről már nem nagyon növekvő gazdaságnak.

Lehet, hogy Szlovákiában egy csomó más paraméter is megváltozott közben, de azért ez egy elég erős figyelmeztetés mindenkinek. Lehet, hogy más miatt lassultak így le, de ez akkora gazdasági kár, hogy nem éri meg, hogy a mi bőrünkön futtassunk le egy ellenőrzést az elmélet helyességével vagy helytelenségével kapcsolatban.

 Az átlagembernek eladták, hogy milyen jó lesz majd, nem kell pénzt váltanod, ha Ausztriába mész. Nagy ügy, van bankkártya, már most sem váltok. Biztos költsége is van annak, hogy kimaradtunk.De remélem, most már sokan elkezdik megérteni, hogy a magyar (és cseh és lengyel) kormány miért ellenkezik az euróbevezetéssel kapcsolatban.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5316289282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.11.18. 14:26:17

Elkúrni sokkal könnyebb mint megoldani a kérdést. Ha van egy csóró háztartás ahol a költségek kb. fedezik a kiadásokat + havi 20 ezer hiteltörlesztést, akkor a dolog kb. egyensúlyban van. Ha most apuka felvesz egy rakás kölcsönt, amit aztán elveszít szerencsejátékon, és lesz a háztartásnak 40 ezer forint hitele, akkor nagyon-nagyon sokat kell ahhoz dolgozni, hogy a számlák ki legyenek fizetve.

Rodney_2 2020.11.19. 08:45:15

A déli országok (PIGS - Portugal, Italy, Greece, Spain) egyértelműen a kárvallottjai az euronak és 2010 óta az EKB lélegeztetőgépén vannak. Az euro a németeknek jó mert egy DM sokkal erősebb lenne és akkor már nem lenne olyan versenyképes a német ipar. A többiek meg szívnak.

Az előző cikkben volt egy link egy portfolió cikkhez. Azon az ábrán jól látszik hogy Portugália és Görögország távolodik az EU átlagtól és a szlovákok is az euro csatlakozás óta (Olasz és Spanyol nincsen az ábrán, de ők is) A K Európai országok meg szépen zárkóznak fel euro nélkül.

Éhes_ló 2020.11.23. 18:10:21

Köszi a linket!
Jó cikk és jó poszt!
süti beállítások módosítása