Ukrajna: a kétbalkezes orosz titkosszolgálat
2022. június 22. írta: fofilozofus

Ukrajna: a kétbalkezes orosz titkosszolgálat

Alapvetően az orosz titkosszolgálat két óriási baklövéséről szeretnék írni, de ha már belekezdtem, akkor egy kis összefoglalót is adnék, hogy hogyan látom az ukrán helyzetet jelenleg.

Arról a titkosszolgálatról szeretnék beszélni, amelyik őse palira vette a teljes osztrák-magyar kémelhárítást, amelyik ellopta az atombomba titkát, átverte a német titkosszolgálatot, a Greenpeace-t mozgatta sokáig, és még sok undorító, ámde hazája szempontjából hasznos (vagy mondjuk az I. világháború kirobbantása kapcsán inkább fogalmazzunk úgy, hogy hasznosnak vélt :-) ) akciót hajtott végre. A német ügyet nem mindenki ismeri, szóval összefoglalom. Churchill írta a könyvében, hogy valamilyen ügylet keretében készpénzt kértek cserébe a németek az oroszoktól még mikor jóban voltak (II. vh.). És a saját, Szovjetunió területén működő kémjeiket ezzel fizették. De a ruszkik felírták az összes címlet sorszámát, így az összes német kémet egyszerűen lekapcsolták (ami itt gondolom tarkólövést jelentett) :-) Szóval ez a titkosszolgálat követte el a két baklövést, amiről most beszélnék. Először a kisebbet fejteném ki, ami talán nem is akkora.

Szóval az első hiba, ami rengeteg ember életébe került, a mostani ukrán helyzet totálisan téves felmérése. Vélhetően megalapozatlan hírszerzési információk alapján fedezetlenül bevonultak egy ellenséges ország közepébe. Azonban az ukránok nem úgy viselkedtek, mint azt ők várták, és keményen ellenálltak. Ez nagy hiba volt, sok áldozattal. Hónapok alatt tudták csak a helyzetet rendezni, de sok eszközük és katonájuk odaveszhetett az akció során. Azért írtam azonban, hogy ez kisebb hiba a részükről, mert egyrészt a helyükben a Krím elcsatolásánál látott események alapján én is meggurítottam volna az akciót: nem biztos, hogy bejön, de ha igen, akkor nagy lesz a nyereség. Másik érv, hogy lehet hogy tudták, hogy mire számíthatnak, igazából csak elvonták a Kijev körüli kreténkedéssel a figyelmet a keleti fronttól. Ez lehetséges ugyan, de én a jelek alapján inkább az első verzióra szavazok. Igaz, hogy a nyugati sajtó is első verziót erősíti, de kivételesen lehet, hogy nem hazudnak akkorát. Állítólag az elején még lazán álltak a művelethez az oroszok, tehát igaznak tűnik, hogy ők is gyors, puccsszerű fordulatra készültek. Talán egyszer megtudjuk majd, hogy így volt-e, de én 80%-ra teszem megérzés alapján, hogy igen.

Azonban volt egy ősbűn, amit annyira elrontottak, hogy emiatt biztosan rengeteg tábornok repült, de még Putyin képességei is megkérdőjeleződtek miatta. Ez pedig természetesen a Majdan-puccs kezelése volt. Gondoljuk el, hogy Ukrajnának egy oroszpárti elnöke volt, és egy tüntetéssorozat végén elkergették a fenébe, és egész Ukrajna az amerikaiak ölébe hullott. 

"Külföldi diplomaták megpróbáltak közvetíteni Janukovics és a tüntetők között, de csak részsikereket értek el egy megállapodás aláírásával, ami azonban sok tüntető kedvét nem nyerte el, ezért ők támadást indítottak a kormányzati negyed ellen."

Civilek támadást indítanak fegyverrel??

Aztán:

"Ezután Janukovicsot az ukrán parlament 2014. február 22-i ülésén a jelenlévő 334 képviselőből 328 támogató szavazattal felmentette az elnöki tisztségéből ... A szavazás során nem volt meg az ukrán alkotmányban előírt háromnegyedes többség, azaz 338 képviselő igen szavazata, valamint az alkotmány által kötelezően előírt alkotmánybírósági vizsgálat is elmaradt, ezért az közjogilag érvénytelen."

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez puccs volt. És azt is tudjuk, hogy ki szervezte. És ezután az amerikaiak azt adták az ukránoknak, ami a legolcsóbb volt: a féktelen nacionalizmust. De igazából ez most nem tartozik ide. A lényeg, hogy egy tüntető tömeg SOSEM tudja megdönteni a hatalmat, csak ha az ennyire kretén, erélytelen. Jó példa Károlyi Mihály: elvileg őszirózsás forradalom volt, de azért József főherceg mint törvényes uralkodóhelyettes kinevezte őt miniszterelnöknek. Gondoljunk Hitlerre: már csak Berlin pár kerülete volt a kezében, mégis az utolsó pillanatig irányítani tudott. Mert akart. Az egész nyomorult háborút a sok áldozattal, gazdasági szankciókkal el lehetett volna 2014-ben kerülni egy akkori oroszbarát vezetés melletti erőteljes titkosszolgálati aktivitással. Jó, le kellett volna lőni pár embert. De a titkosszolgálatokat emlékeim szerint ilyen semmiségek nem szokták zavarni. Főleg ha utána nem kell majd tízezreknek elesniük.

Ha az első általam felhozott hiba nem is biztos, hogy az volt, ez azonban halálbiztosan az volt. Annyit tudok a mentségükre felhozni, hogy gyorsan tanultak belőle. Ugyanis ne legyen kétségünk, ugyanezt a forgatókönyvet próbálták leforgatni az amcsik Belaruszban és Kazahsztánban is. Ez utóbbit már mindenki elfelejtette: bevonultak a ruszkik, lelőttek pár tüntetőt, és vége is volt az egésznek. Azt mondják a fociban, hogy csak hibából lehet gól lőni, hát úgy látszik, a háborúk is hibákból jönnek létre.

Akkor beszélnék egy kicsit a helyzetről, hogy most mi a helyzet és mi várható, természetesen a jelenlegi, magánember számára is elérhető információk alapján.

Első legfontosabb tudnivaló, hogy egy háborúban az állás megítéléséhez általában NEM SZÁMÍT, hogy mennyi területet foglalt el az ellenség. Ugye kézenfekvő felhozni példaként, hogy a német hadsereg Moszkva alatt volt, mégis kikaptak, mint a szar. Vagy 1918. novemberben egy ellenséges katona sem állt Magyarország területén. A háborút az erőforrások mennyisége dönti el. Ha pl. van egy hadsereg, amelyiknek 14 napra elegendő élelmiszere, lőszere van, a másiknak meg mondjuk egy évre elegendő, akkor a 14. napon még óriási küzdelmek zajlanak, aztán másnap meg az egész országot fel kell adni. Itt is hozzunk egy jó példát: 18. tavaszán érték el a németek az új taktikájukkal a háború kezdete óta a legnagyobb sikereket, vagy 50 km-es előretörésekkel. Bizakodóak voltak, hiszen megszűnt a kétfrontos harc Oroszország békekötésével (köszönjük ezúttal is a távlatos német gondolkodóknak Lenin becsempészését és pénzelését. :-( ). És novemberben MINDENT fel kellett adniuk, éheztek, nem volt semmijük. Tehát értelmetlen naponta nézni a youtube-os vloggerek beszámolóit az aznapi harci helyzetről. A háborút az fogja eldönteni, hogy a nyugat mekkora erőforrásokat mozgósít Ukrajna mellett. Ha tényleg öntenék a fegyvereket, és tömegesen képeznék ki az ukrán katonákat (mondjuk annak az időtávja is min. egy év, mire egy elfogadható lövészt kiképeznek, ennyi idő meg nem tudom, hogy van-e), akkor talán "megnyerhetnék" a háborút. Ne felejtsük el, hogy 5900 körüli robbanófeje van az oroszoknak, így a nyerni szó itt azt jelenti, hogy sikerül visszaszerezni az elveszett területeket. Ezen túl nem mehetnek egyszerűen az atomfegyver miatt. Tehát Berlin elfoglalása nem ismétlődhet meg. Egy kivétel van: ha a szankciókkal meg tudják Putyint buktatni, de ennek nem túl nagy esélyét látom. Nem tudjuk, mi lesz, ez nagyban függ USA hozzáállásától, de  a lényeg, hogy semmit sem jelent a jelenlegi állás. Egy kicsit olyan most az állás, mint az amerikai polgárháborúban vagy a II. világháborúban, hogy a támadó fél erősebb katonailag, mint a megtámadott. De ha annak erősebb a hátországa (több ember, jobb ipar a külföldi támogatással együtt számolva) később fordíthat.

Szót kell ejtenünk az oroszok háborús módszeréről is. Van egy nagy korlátozó tényező, ami azon az oldalon általában nem szokott felmerülni: kevesen vannak. Meglepően hangzik, de mivel "különleges műveletekről" van szó, legalábbis orosz jogi értelmezés szerint, NEM HARCOL sorozott állomány, hanem csak zsoldosok. És ekkora országra azért ez kevés ember (emlékeim szerint olyan 150 ezer lehet). Ne feledjük, hogy a harcoló alakulatok lehet, hogy csak a felét teszik ki a teljes létszámnak, hiszen szállítás, élelmezés, egészségügyi ellátás, adminisztráció mindig kell. És ilyen időkben nem hiszem, hogy tömegével tudnának bevonni újoncokat. Zsoldosnak lenni békében nagy biznisz :-). Emiatt érthető a donyecki meg a másik népköztársaságok "kikiáltása", hiszen ott viszont sorozhatnak, az nem Oroszország (innen vannak a sajtóban a sok szakadt, öreg orosz katonáról a képek, de ők nem úgy orosz katonák), és ráadásul még halálbüntetés is van, ami majd jól fog jönni a perekben. Emlékszem, mikor mondta Putyin az Azovsztal pincerendszerére, hogy "nem küldjük be oda a fiúkat". Egyrészt tényleg fölösleges volt, Gyurcsány szavaival: "majd megunják és hazamennek". Másrészt kevesen vannak, vigyázni kell rájuk. Akárhogy mondják, hogy Putyin diktátor, ez nem igaz. Ő nem teheti meg, mint Sztálin, hogy az emberéletet nem kímélve, oroszok millióit gyilkoltatta le hurrázós tömegtámadásokkal. Neki el kell számolnia a népe felé, ha nem is úgy, mint egy senki nyugati vezetőnek, aki valójában csak álvezető. Szóval kevesen vannak, és ezt a hátrányukat iszonyatos tüzérséggel és technikával pótolják. Felmerül a kérdés, hogy mi az ő céljuk? Persze nem tudjuk, de a következő sorrendben elképzelhető:

1. A teljes Donbassz annektálása.

2. Plusz a teljes ukrán tengerpart Ogyesszáig, és közvetlen összeköttetés Transznyisztriával.

3. Ukrajna teljes uralása.

Az 1-es pont hamarosan ki lesz pipálva, ráadásul ezt meg is mondták, hogy céljuk, ez nem találgatás. A 2-eset nem mondták ki, de szerintem elég nagy esélye van, hogy ezt is szeretnék behúzni. Azonban ha van rá lehetőségük, akkor a a 3. pontot is teljesíteni szeretnék. Ez azért elég nehéz lesz, de nem lehetetlen. Egy racionális ukrán tábornok a vérveszteségek és a háború reménytelenségét látva simán likvidálhatja  a faszzongoristát, és gyorsan békét köthet az oroszokkal. Hitlerrel többször megpróbálták, nem jött be, de volt rá esély. Ekkor egyből felmerül a kérdés, hogy jó, mi lesz utána, annyira utálják már az oroszokat, hogy olyan lesz, mint Afganisztán, kész csőd. Vagy olyan lesz, mint Németország amerikai megszállása. Ha egy náci tisztet megkérdeztél volna 45-ben, hogy ha győznek az amik, mi lesz, akkor azt mondja, hogy annyira utáljuk őket, hogy életünk végéig harcolunk majd ellenük (mondjuk ő lehet, hogy élete végéig harcolt, de addig már nem volt sok hátra). Ha tiéd a sajtó, akkor nagy gondod nem lehet. Ez is olyan, mint a villámmegszállás februárban: nem sok esélye van, de megéri megpróbálni. Még utána is ki lehet vonulni.

Pár szó akkor a nácikról: az oroszoknak ez a fasíszti meg náci jól áll, már 70 éve mondogatják mindenkire, aki nem tetszik nekik. Azért utálom ezeket a szavakat, mert nem jelentenek semmit, legalábbis a mai környezetben. A náci a német Nazionalsocialist, azaz nemzeti szocialista rövidítése, ami kifejezetten NÉMET nemzetit jelent, pl. a magyarok, olaszok, románok nem voltak nácik. A fasiszta is inkább kommunista-szerű társadalomszervezési elveket jelent. Az ukránok konkrétan soviniszta nacionalisták az agresszívebb fajtából. Egy ilyen szomszéd mindig veszélyes, mondjuk az orosz szomszédság is. Nem tudjuk, hogy hogy fordulnak az események, de mivel sajnálatos módon a háború már elkezdődött, nekünk az lenne az érdekünk, ha ezt a sovén szarkupac vezetést egy toleránsabb vezetés váltaná fel. Még a régi jó maffiaállam is jó nekünk, csak nehogy ezek maradjanak ott, mert a következő körben mi jövünk. OK, NATO-ország, nem támadnak meg, de mondjuk az ottani magyarokat kiirthatják, ha már az oroszokkal nem sikerült ezt megtenniük. A legjobb az lenne, ha egy virágzó Finnország típusú országgá válna, aki jóban van az oroszokkal, velünk, és mehetnénk minden évben síelni a Kárpátokba autópályán. :-) Azt hiszem, ennek a legkisebb a valószínűsége. Szóval innentől mindenképpen az ukrán Kossuth Lajos bukása lenne nekünk jó a pereputtyával együtt.

 

Van még két érdekes kérdésem, amire nem tudom a választ, de hátha vannak ötletek.

Az egyik az, hogy az USÁ-nak az igazi ellenfele Kína. Oroszország a szaros 140 milliós lakosságával, a nem túl meggyőző GDP-jével (még Brazília is előttük van) nem igazi ellenfél. De akkor miért őket támadják? Vagy ez már fixáció, és értelem nélkül teszik, mert megszokták? Vagy pont ezért, mert nem túl erős, és ha megkaparintanák, akkor ott lehetne nagyokat kaszálni? Már megtették Jelcin idejében, azt meg ők rontották el.

 

A másik, még elképesztőbb kérdés, hogy Ukrajna véres, öldöklő háborút vív az oroszokkal. Könyörög az EU-nak, hogy szavazza meg az olajembargót ellenük. Csókolom, Ukrajna miért nem zárja el az  olajcsapokat, ha már egyszer rajtuk keresztül megy a biznisz? Mintha a két szuronyroham között a franciák búzát szállítottak volna a németeknek 17-ben, mert szegények éheznek. Milyen háború ez??????? Vagy csak hülyének néznek minket?

Lenne még egy kérdésem, az EU vezetőiről, hogy azok mennyire szellemi fogyatékos módon darálják be a saját országaikat, de talán az egy külön cikket érdemelne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3617864663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juletræ 2022.06.23. 07:42:52

Egy kerdesem lenne a bloggerhez: miert tamogatja az oroszokat?

Egy orszagot 3 fele modon lehet elfoglalni: 1. katonailag 2. gazdasagilag es 3. soft powerral.
A ruSSki az elsø modon probalkozik. Az eredmenyt latjuk.
A jenki ugy foglalja el az orszagokat hogy be se kell mennie (ukrajna).

Oroszorszag egy benzinkut aminek elnøke van. Ugye a benzinkuton penz is van. Mi tartotta vissza a Szergejt attol h a derek ukranokat megvegye? Pl eletszinvonallal. Kevesebbet lehet akkor lopni? A tøbbi ruSSki is azt akarja akkor? Vagy erre kepes a csodalatos ruSSki gazdasag?
Ki a fene akar szegenysegben elni, mellette Dugint meg popat hallgatni?

"Lenne még egy kérdésem, az EU vezetőiről, hogy azok..."
1. Nyugat nem M.o ahol az emberek 68% a a rezsicsøkkentest 32%a a demokraciat tartja fontosnak. Az aranyok pønt forditottak.
Az emberek altalaban nem szeretik (itt) ha valamit ilyen brutalisan akarnak a torkukon lenyomni, es itt s tekintelyt ki kell erdemelni-nem jar csak ugy magatol.
2. Megmondta a ruSSki h mit akar: Eurazsiat Lisszabonrol Vladivosztokig.
Køszønjuk nem kerunk a szegeny , elmaradott es barbar ruSSkikbol. Minden penzt meger a meggyengitesuk.

juletræ 2022.06.23. 08:20:27

"Oroszország a szaros 140 milliós lakosságával, a nem túl meggyőző GDP-jével (még "

Nos a ruSSkit visszavarjuk a taborunkba: a megfelelø konzekvenciak levonasa utan. Neki is jobb lenne: Mandzsuria ugye a køvetkezø konfliktuszona.

Ehhez azonban fel kell hagynia a birodalmi viselkedessel. Oroszorszag egy benzinkut elnøkkel nem pedig birodalom. Meg azt is elneznenk nekik h Indianak ocskavasat (ruSSki haditechnoka) ad el.

Hoditani hodithat: de csak soft powerral. Ez a macso viselkedes se nem cool se nem okos/hatekony. Nyugaton ezzel kb arra megy h mindenki megutalta. Itt rajøttek h kompromisszumot kell keresni (nem grad raketaval) es a celt a legkisebb raforditassal kell elerni (vagyis nem egesz regiok fizikai megsemmisitesevel).

Ha az ukran embereket megvasarolta volna (pl az ellopott 200 milliardjabol - bar ez keves) egy szavunk se lehetne ha Ukrajna ruSSkipartiva valik. Kirill popa økørsegei, az ostoba hazafias pofazas nem potolja az anyagi joletet - azt ami a Szergejnek meg haverjainak, szeretøinek (pl a Pokol Tornacanak) megadatott.

Szvsz a nyugati berendezkedes ezert magasabb rendu es eletkepesebb mint a tekintelyelvu macsizmo a la Kina, Szergej meg Csuti.

A Nyugat oriasit hibazott: meg idejeben felebredt. A hiba az h a macso tekintelyelvu idiotakkal valami kooperacio lehet hosszu tavon. Nem lehet: øk brutalis mødon a mi joletunkre tørnek. Nos: egyuttmukødes es tech transzfer vege, majd meglatjuk mire jutnak.

sync 2022.06.23. 09:25:55

Mindenképpen tartani kell Ukrajnát a Nyugatnak. Ha másképp nem megy, akkor katonai erővel. Nincs más lehetőség.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.23. 09:44:00

@juletræ:
"Egy kerdesem lenne a bloggerhez: miert tamogatja az oroszokat?"

Nem értem, hogy a nyugati parancsok megkérdőjelezése miért számít orosztámogatásnak? Óriási hibát követett el az ország, mikor 1944-ben a németek mellé állt szimpátiaalapon. Hallották Horthy proklamációját, így ahelyett, hogy átálltak volna azonnal az oroszokhoz, még kitartottak sokáig (főleg a tisztikarra gondolok itt). Meg is lett az eredménye. A nagyhatalmak mocskos egoista gyilkosok. Mind. Az USA is meg Kína is meg az oroszok is. Sosem szabad őket szeretni. Mindig azt kell nézni, hogy a vérzivatarban merre tudunk elhajolni, hogy a legminimálisabb kárt szenvedjük el. Én nem hiszem, hogy az írásomból valamiféle oroszok iránti támogatás látszódna. Csak nyugaton már ez is oroszbérencségnek számít, mint Dosztijevszkij elolvasása.
Csak és tisztán a mi érdekeink számítanak. Ezért írtam azt, hogy ez az lett volna, hogy ne törjön ki a háború. Ha meg már kitört, akkor jó lenne ha a soviniszta ukrán vezetést elsöpörnék, mert hosszabb távon azzal bajunk lesz. Tudod, Angliának érdekei vannak...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.23. 09:52:14

@juletræ: "Szvsz a nyugati berendezkedes ezert magasabb rendu es eletkepesebb mint a tekintelyelvu macsizmo a la Kina, Szergej meg Csuti.
"
Hát ez óriási tévedés. Itt a blogon van vagy 20 írás erről, hogy a nyugati típusú társadalmi berendezkedés halálra van ítélve. Sok mindenben hanyatlik, de a legfőbb lényeg, hogy nem tudja megtermelni a működtetéséhez szükséges embereket. Ha leszámítjuk az életképes népességet (muszlimokat, cigányokat), akkor kb. az a képlet, hogy minden nemzedék MEGFELEZŐDIK. Neked hány gyereked van (nem tudom, hogy hány éves vagy, bocs)? Mert átlagban olyan 0,5 lehet a szám, tehát egy párnak kb. egy gyereke van. Olyan rendszert épített, ahol a nők a jelenlegi GDP előállításával vannak megbízva. Mivel működésképtelen a rendszer hosszú távon, azzal áltatják magukat, hogy majd emberimporttal ezt pótolni tudják. De persze ez önbecsapás, mert az importemberek nem tudnak olyan színvonalú gazdaságot működtetni, mint mi. Hiszen ezért jönnek el onnan. Szóval ez a magasabb rendű csak annyit jelent, hogy egy időegység alatt agyobb kibocsátásra képes. De hosszabb távon el fog fogyni az üzemanyag, a működtető ember.

MEDVE1978 2022.06.23. 12:35:56

Néhány dologgal nem értek egyet:

1. A legnagyobb hiba szeritnem Zelenszkij életben / szabadlábon hagyása volt. Talán korábban láttam egy riportot, amelyben azt mondták el, hogy a háború első hetében megpróbálták elrabolni / megölni Zelenszkijt, de nem sikerült. Ezt is több gyilkossági kísérlet követte, sikertelenül. Ez azért fontos, mert Zelenszkij lett az ellenállás jelképe a nyugat szemében és ez a háború PR részét nagyon nagy mértékben befolyásolta. Zelenszkij ugyanis PR szempontból "fel lett építve", ami az amerikai unortodox stratégiának köszönhető. Az USA ugyanis már hónapokkal előtte jelezte az orosz csapatmozgásokat és Biden folyamatosan nyilatkozgatott, hogy az oroszok támadni fognak. Erre Zelenszkij reagált folyamatosan és került egyre inkább előtérbe, így a nyugati média és közvélemény is megismerte. Ez vezetett ahhoz, hogy a támadás napján mint védekező hős tudta pozicionálni magát a nyugati médiában. Innentől nagyon egyszerű az út: a média nyomta a közvéleményt, a közvélemény pedig nyomta a kormányokat, ezért jöttek rekordgyorsasággal a különböző szankciók + nemzetközi segítség Ukrajnának. Zelenszkij esetleges likvidálása több üzenetet hozott volna magával és lett volna kontraproduktív hatása is (mártír), de egyértelműen lefejzte volna az ukránokat.
2. "Akárhogy mondják, hogy Putyin diktátor, ez nem igaz. Ő nem teheti meg, mint Sztálin, hogy az emberéletet nem kímélve, oroszok millióit gyilkoltatta le hurrázós tömegtámadásokkal. Neki el kell számolnia a népe felé" Ez persze nem így igaz. Putyinnak az informatikai fejlődés miatt kell elszámolnia bárki felé. Csak azért nem tud tömegeket beküldeni a hadszíntérre, mert a halottakról a képek elárasztanák a videómegosztókat. A másik, hogy Sztálin idejében a Szovjetúnió népessége jelentős mértékben növekedő tendenciát mutatott, most meg csökken. A körülmények változtak szerintem, messze nem az, hogy Putyin mennyire hajlandó embereket meggyilkolni vagy feláldozni.

juletræ 2022.06.24. 04:28:03

@fofilozofus: "hogy a nyugati parancsok megkérdőjelezése miért számít orosztámogatásnak?"

O.k en nyugati szempontbol nezem a dolgir. ( Ha M.o egy EU køltsegvetesi cikkus alatt 59 milliard EUR ingyenoenzt jap az EUtol akkor ugy veltem h az EU erdekeit kepviseli. Mit is hozott az altaluk szorgatmaxott keleti nyitas? Kinabol a betegseg jøn, a ruSSkiktol a gabiru, a technologia & penz nameg a ruSSki elleni vedelem viszont Nyugatrol.
A nyugati szøvetsegesek civilizaltsagat & turelmet dicseri h mindez folyhat evekig.)

"Óriási hibát követett el az ország, mikor 1944-ben a németek mellé állt szimpátiaalapon. "

Megintcsak: nem ertem a magyarokat. Rinyalnak h "øket mindenki bantja." . Az eletben EGYSZER a gyøztes orszaghoz tartozhatNANAK: de nem , øk atsompolyognak a veszteshez, haborus bunøsøket vedenek, meg olyan papokat akik køpnek a 10 parancsolatra. (Ugye ne ølj ne lopj ne paraznalkodj - az etøszak is ide tartozik.)

juletræ 2022.06.24. 04:51:29

@MEDVE1978: " hiba szeritnem Zelenszkij életben / szabadlábon hagyása volt"

Miert? Ez a ruSSki poziciojat erøsitette volna, a Nyugatet gyengiti.
Magyarorszag ALLITOLAG ( es cadh flow ugyileg mindenkepp ) a Nyugat resze. Miert lenne erdeke a Nyugat pozicioinak a gyengitese?

Ha a magyarok ezzel nem ertenek egyet (meryhogy a demokracia es a konszenzus a b uziknak valo, az etøs ember, az igazi ferfi odacsap) ki is lehet az EUbol lepni, lehet exklavekent a ruSSkikhoz kapcsolodni. Bar Kønigsberget elnezve, az exklavekra most rossz idøk jarnak :)

juletræ 2022.06.24. 05:00:34

@MEDVE1978: A szanciok egyebkent nem jøttek gyorsan: hala Magyarorszagnak aki az olajszallitassal pofatlanul zsarolt.

Ahhoz higy egy olyan papot vedett be aki a nuklearis ortodoxia feltalaloja, es aki azt magyarazza h istennek miert tetszene egy atomcsapas: nos ez mindennek az alja. (Azzal egyutt h. egyes sajtoorbanumok meg Ferenc oaoat le-demens venemberezik.)

Mondom: hogy a magyarok vetozgatasa mar evek ota igy mehet, ez a nyugatiak turelmet & civilizaltsagat mutatja. Remelhetøleg ebben IS valtozas jøn.

juletræ 2022.06.24. 05:23:59

@fofilozofus:
"Hát ez óriási tévedés. Itt a blogon van vagy 20 írás erről, hogy a nyugati típusú társadalmi berendezkedés halálra van ítélve. Sok mindenben hanyatlik,"

Røviden: szoltal e a Nyugatnak h mar 50 eve hanyatlik? ;)

Hosszabban:
1. Azert neha elgondolkodok h mindaz ami minket kørulvesz (a szamitogepektøl az autokon keresztul az infotechig es orvoslasig, a modern es elhetø tarsadalmi strukturakig) mind Nyugatrol jøn. Newton, Maxwell, Schødinger, Schockley, meg Grisha Perelman is ;)

A kinaiaknak 5000 ev nem volt arra eleg amit a Nyugat 400 ev alatt øsszehozott. Es mindez az individualizmus, a vallalkozoszellem, a kompromisszumkereses stb miatt.
Marcsak ezert IS magasabb tendu a nyugati kultura.

2. Amit a nepesedesdonamikarol irsz az szvsz igy nem igaz.
A jelen kørulmenyek køzøtt ennyi ember SOK. Ha a technologia valtozik akkor akar tøbb is lehet de most ez igy sok.
Ha mindenki ugy gondolkodik mint te abbol tulnepesedes es egy akkora haboru jøn amely jo hosszu idøre megoldja a tulneoesedest. Ugyanis a pl kinai nepesseg gyarapodas a køzøs erøforrasokon (pl legkør!) az amerikai nepesseg gyarapodast csøkkenti. Cetetis paribus termeszetesen.

A kiut ebbol a kooperacio. A ruSSki invazio, a kinai fogadkozas a vezetø szerep atvetelere ennek nem kedveznek.

3. Uj tech kitalaladahoz nem kell sok ember. Arra kell tørekedni h a mi rendszerunk vonzobb legyen mint a rivalisoke h a tehetseg hozzank jøjjøn. Szvsz ez megvan: az anyagi jolet lehetøsege es a gondolatszabadsag mindig vonzobb (a gondolkodoknak) mint a nacionalista ostobasagok, vallasi szosszal megspekelve. (Biztonsagtechnikai akadalyai azonban ennek is vannak az igaz.)

Vagyis: az atlagon felulieket befogadni, a tøbbi maradhat otthon a Szergejnek meg a Micinackonak tapsolni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.24. 08:46:20

@juletræ:

Sok mindennel nem értek egyet:

"Ha M.o egy EU køltsegvetesi cikkus alatt 59 milliard EUR ingyenoenzt jap az EUtol akkor ugy veltem h az EU erdekeit kepviseli"

Ehhez két hozzáfűznivalóm van:

1. Az EU-nak nem az az érdeke, amit most a többség képvisel. Az EU érdeke az lenne, hogy felzabálja az olcsó orosz nyersanyagokat. Ha ennek az az ára, hogy Ukrajna egy részét elveszti, akkor legyen. Európa magas lóról beszél, de közben átcsatornázza az olcsó orosz erőforrásokat Kínának. Idióták gyülekezete. Ettől függetlenül Magyarország minden szar hülye szankciót megszavazott egy kivételével. Az az egy viszont kb. egy negyedév alatt nullázta volna le az állítólagos 59 milliárdos támogatást. Baszki, nem lett volna olajunk. Gondolom ez a románokat meg a németeket annyira nem hatja meg. Ezt Írtad: "en nyugati szempontbol nezem a dolgir." Ez azt jelenti, hogy neked a nyugat érdekei a fontosak, nekem meg a magyar érdekek. Ezért nem is érdemes folytatni a vitát, hiszen te másnak akarsz jót, mint nekem. EZ nem probléma, van ilyen, csak nincs értelme vitázni, mert te nem azt szeretnéd, hogy nekem legyen jó, hanem azt, hogy a nyugatnak. És ugye a 2 érdek nem mindig esik egybe.

2. Soknak tűnik ez az összeg, amit mondtál, de ne feledd, hogy ez már nem sokáig fogjuk ezt kapni. Nemsokára mi fogjuk fizetni a görög, olasz herék pénzelbaszását. Ha 20-30 éves időtávon nézzük, akkor nem biztos, hogy annyira jól járunk a támogatásokkal. (Arról most ne is beszéljünk, hogy hozzájárultunk közös hitelfelvételhez, ami önmagában is veszélyforrás, és ráadásul még még sem kaptuk a részünket. EZ már cigánytempó.)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.24. 08:50:44

@juletræ:
"meryhogy a demokracia es a konszenzus a b uziknak valo, az etøs ember, az igazi ferfi odacsap" -- írod ezt elítélő hangsúllyal. Közben meg hallani sem akarsz észszerű kompromisszumról egy ország érdekében, akinek csak csövön jöhet az orosz olaj. :-) Most akkor jó dolog a kompromisszum vagy nem? Arról az ellentmondásról meg nem beszélek, hogy a kompromisszum meg a demokrácia pont ellentétes fogalmak. A vétó intézménye biztosít kompromisszumot pl. az olajunk ügyében, a demokratikus meg az lett volna, ha a többség megszavazza, hogy le vagyunk szarva, ne legyen olajunk, mi csak kisebbség vagyunk.

A szavaid alapján te nem logikusan érvelsz, hanem csak egyszerűen a nyugatnak igaza van leckét mondod fel.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.24. 09:01:14

@juletræ: "A jelen kørulmenyek køzøtt ennyi ember SOK. "
:-)))))

Erről nem az alkoholista ember érvelése jut eszembe, aki azt mondta (tényleg hallottam), hogy én le tudnék szokni az italról, csak nem akarok. :-)))))))))))))
Aztán ha megpróbálná, akkor kiderülne, hogy kurvára nem bírja alkohol nélkül. Te is azt írod, hogy túl sok az ember, ezért nem születnek gyerekek. :-) Nem, ez a társadalom KÉPTELEN újratermelni magát. És csak azért, mert egy halálos folyamat nem tíz perc alatt megy végbe, hanem 100, butaság kijelenteni, hogy akkor az nem is veszélyes.

Természetesen igazad van, hogy túl sok az ember a Földön. De akkor ennek nem az a megoldása, hogy te nem szaporodsz, mert akkor majd kihalsz, és jönnek azok, akik meg igen. Mitha a háborúban kisétálnál a lövészárokból, hogy te nem szereted a háborút, és te nem harcolsz többet. De többiek fognak...

Ha igaz az, hogy túl sok az ember a Földön, akkor gondolom te is támogatod a következőket:
-nulla segély Afrikának, mert olyan országoknak, ahol sok ember születik,
-nulla bevándorlás engedélyezése EUrópába, hisz így is sokan vagyunk, azaz minden migránst ki kell utasítani

MEDVE1978 2022.06.24. 13:01:06

@juletræ: Mármint az orosz titkosszolgálatok szempontjából a legnagyobb hiba. Magyar szempontból ez nem értékelhető. Egyszerűen azért, mert nem tudni, hogy Zelenszkij halála után jöhetett volna egy sima orosz győzelem és bábkormány, ha pedig igen, ezzel jobban jártunk volna-e hosszútávon. (Ha már érdekekről beszélünk, kikapcsolva a moralitást).

MEDVE1978 2022.06.24. 13:24:41

@juletræ: EU szinten a szankciók gyorsan jöttek, az első négy csomag nagyon gyorsan átment ahhoz képest, hogy egyhangúság kellett hozzá.
Az ötödik, olajat tartalmazó csomagnál volt probléma. Itt két dolgot emelnék ki. Lényegében az európai média űzi az európai közvéleményt, az európai közvélemény és a média pedig az európai politikusokat. Ezért a nyugati médiában elkezdtek elővenni politikusokat azért, mert korábban Putyinnal üzleteltek és a Hitlerhez hasonló appeasement politikához hasonlították. Ez természetesen egy rossz hasonlat, mivel az EU sohasem ismerte el Krím Oroszországhoz csatolását, ahogy a szakadár köztársaságokat (sem Ukrajnában sem Moldovában, sem Grúziában) sem. Míg anno a nagyhatalmak odaadták Hitlernek Elszász-Lotaringiát, Csehszlovákiát, valamint engedték az Anschlusst.
Európa önmagában elhasználta a fosszilis energiaforrásai jelentős részét, kevés gáz vagy olaj van a kontinensen. Ez már egyértelműen a második világháború után bekövetkezett, ezért is nyitott Nyugat-Európa is az oroszok felé és kezdett el onnan importálni. Az arab világ oljkartellesedése után egyértelműen a legjobb opció az orosz import lett. És az oroszok megbízható szállítók voltak, sőt még mindig azok. Olyannyira, hogy még mindig fizetnek a velük háborúban álló Ukrajnának a tranzitért + szállítanak is neki.

Ebből kifolyólag az olaj szankciós csomag egyből baromság volt. A politicon volt egy cikk talán Hodorovszkijtól, aki írta, hogy a nyugat tökönlövi magát a szankciókkal teljesen igaza van. Nyugat-Európa nincsen abban a helyzetben, hogy kivezesse az orosz gázt és olajat. Bár ez ártana az oroszoknak, viszonylag rövid úton megtalálnának annyi új partnert, akinek a háború folytatásához elég olajat / gázt tudnak eladni. Már így is Kína volt Oroszország top vásárlója. A másik mellékhatás az lenne, hogy az olaj / gáz ára az egekbe szökne, tehát az Oroszoknak bőven elég lenne kevesebbet eladni belőle a korábbi bevétel eléréséhez.

Ami sokaknak nem esett le, hogy nem mi - a gonosznak kikáltottak - ugrottunk ki először az olaj embargóból, hanem a görögök és talán hollandok. Jelenleg rengeteg olajat a világban, közte sok orosz olajat is, EU-s országok hajói szállítják. Az EU kérdés nélkül mentesítette ezért ezt a témát, holott ez hasonlóan keresztbe tehetett volna az oroszoknak.
Az olaj témában egyébként több ország (Ausztria, Szlovákia) a farvizünkön evezett, tehát nagyon örültek neki, hogy nem kell leállni. Persze mi lettünk a gonoszok, mert Orbán jó erre a célra.

2. Nemzeti vétó. Az EU a nemzeti vétó miatt működőképes és nem esik még szét. Az egyes tagországok érdekei immár annyira divergálnak, hogy vétó nélkül hatalmas problémák és feszültségek lennének, vélhetően kilépnének egyesek. Nem csak mi vétózunk. Görögország Észak-Macedónia csatlakozását egy évtizedig fékezte egy névvita miatt, csak, hogy most a bolgárok fékezzék tovább. A 2015-ös menekültügyi káosz jó példa arra, hogy mi történik a többségi döntés kudarca esetében.

Ubul80 2022.06.28. 06:34:34

Az első kérdésre a lehetséges válasz: Az USA akciója nem elsősorban Oroszország ellen irányul. Nem érdekeltek egy nagyon erős Európában, főleg nem önálló gondolatokkal, célokkal, erős gazdasággal. Persze azt szeretnék hogy a nyugat továbbra is a szövetségesük (csatlósuk) legyen, ezért kellett egy ellenség, az oroszok. El kell vágni egymástól Európát és Oroszországot, a piacot és a nyersanyagot a technológiától és a tudástól, ez a politika 100 éves , most is ez történik, úgy tűnik sikerrel. De az USA-ra akkor is számíthatunk amikor a mediterrán térséget destabilizálni kell, hogy pár 10 millió migráns könnyebben érkezhessen... Nagy Britannia kilépése az Unnyóból se véletlen.

Második kérdés: azért nem zárják el az ukránok a vezetékeket, mert kitörne a balhé. Hirtelen óriási problémák lennének Európában, és az eddig a médiával felépített nagy ukrán szimpátia szertefoszlana nyugaton. Most még kezelhető az energiaprobléma, az USA és szövetségesei majd többszörös áron adnak el nyersanyagokat, de a helyzetet a kezelhető sávban kell tartani hogy ne legyen parasztlázadás. Ukrajna betilthatja a nem ukrán nyelvű oktatást, az ellenzéki pártokat megszüntettek. Könyveket égethetnek. Kilátástalan háborúban emberek 10 és 100 ezrei halnak meg, szétrombolják a gazdaságot, az infrastruktúrát. De ami a legsúlyosabb, az ukrajnai demográfiai helyzet, ebből hogy lehet bármikor is felállni? Ezt a nyugati ember leszarja. De ha a germán az ukránok miatt nem tud tankolni, akkor nem fog az ukrán "ügyért" annyira lelkesedni. A szankciót önként szavazzák meg a (amerikai seggekben csücsülő) politikusaik, az ok, mert szinte olyan mintha ők maguk akarták volna. De ha az ukránok diktálnának azt nem venné be a gyomruk.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.28. 21:33:20

@Ubul80: EZ logikusan hangzik. Szóval az ukránok nem kockáztatják a nyugati segélyeket az olajcsapok elzárásával. De mintha a Barátságon csak jelentéktelen országoknak jönne ott az olaj, nekünk meg talán Szlovákiának?

Közben megnéztem. SZóval a Barátságvak van egy olyan szakasz, ami épp eklkerüli Ukrajnát. AZ No.-ban végződik, de a mifelénk jövő szakasza is. Ha csak a felénk esőt zárnák le, akkor még a németeknek maradna, persze kérdés, hogy mennyi.

Ubul80 2022.06.29. 07:19:30

@fofilozofus: Szerintem ez elvi kérdés, és az ötlet nem az ukrán bábkormánytól jön, hanem az USA-tól: Európának saját magát kell lábon lőnie az embargókkal. A látszatát is el kell kerülni hogy az ukránok szopatnak meg minket. Ott vannak erre a nyugat-európai politikusok! Nem igaz hogy a szankciók arra szolgálnának hogy megállítsák az oroszokat. Hányadik szankció jön? 7.? Erről a kommunista internacionálé jut eszembe: "Ez a harc lesz a végső, csak összefogni...". Jön a 7. szankció ami most már tényleg, de tényleg térdre kényszeríti Oroszországot! Mint az első 6!. A cél Oroszországot és Európát hosszú távon elszigetelni, mert egy széles eurázsiai együttműködés mindenkinek jólétet és fejlődést hozna a kontinensen. De ez nem amerikai kontrollal történne, és ők valószínűleg az egész vesztesei lennének. Én azt mondom ez az egész közvetlenül Oroszország ellen irányul, de a legnagyobb vesztese Európa lesz. El tudom képzelni hogy Kínát is bekapcsolják a történetbe valahogy, majd később. Korlátozások, vámok, stb. A mostani lépések keresztülvitelét az önsorsrontó európai politikusokra kell bízni, mert ha Ukrajna akciózna, akkor lehetne egy ilyen olvasata : " az ukránok miatt nincs gáz, drága az benzin, infláció stb, segítjük őket x milliárd ojróval, erre kibasznak velünk". Ukrajna egy pénzszivattyú lesz, iszonyatos támogatások ellenére se fog tudni talpra állni, mert nem fogják tudni pótolni a több millió kivándorlót és továbbra is Oroszország szomszédai maradnak... A nyugati közvélemény idővel ki fog hátrálni a jelenlegi politika mögül, vissza fog előbb utóbb térni a normális állásponthoz, de ezt az USA késleltetni igyekszik

Ubul80 2022.06.29. 07:45:24

A multicégek világából két példa, ami jól mutatja a nyugati gondolkodást, módszereket. 1) A legjobb a helyiek közül kiválasztani a célra megfelelő vezetőt, így az emberek kevésbé érzik hogy külső nyomásra, külföldi érdekeket képviselve történnek a dolgok. Az emberek nagy része a naív feltételezéssel él: a főnök magyar, ő a magyar cég vezetője, akkor biztos a magyar cégnek és nekünk akar jót. 2) A multi meghozta a döntést, kb 200 fős egységet A országból B országba helyezi át. Az A országban lévő egység vezetője ezt nem támogatta, hiszen az országában az ő részlegét építették volna le. Húzta, halasztotta. Mi történt? Ahelyett hogy kirúgtál volna, a legfontosabb embereivel átvezényelték B országba, ahol az volt a feladata hogy ott helyben ő építse fel az új helyet és párhuzamosan ezzel szüntesse meg a régit. A sajátjai elleni piszkos munkát vele végeztették el. Az első példa a nyugat-európai és a jelenlegi ukrán politikai elit, a második amit a nyugat európai politikusok most tesznek. A közvélemény pedig be van hülyítve. A bohóc Zelenszkíjt úgy hallgatják mint Greta Thunberget pár éve...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.06.29. 20:45:12

@Ubul80: " Ukrajna egy pénzszivattyú lesz, iszonyatos támogatások ellenére se fog tudni talpra állni"

Hehe, ez jó, erről eszembe a jut az 1984. Már iszonyat régen olvastam, de dereng, hogy ott is van egy állandó háború, ami miatt mindig félni kell, odapumpálni a pénzt, és hasonlók. Úgy látszik, nincs új a Nap alatt. :-))))))

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2022.06.30. 22:43:45

Ez mind logikus, hogy az USA Európa meggyengítésére játszik, és ez neki mind jó. Egy problémám van csak ezzel: a háborúban az első drasztikus lépést mégis az oroszok lépték meg.

Ubul80 2022.07.03. 19:14:42

@Sipi81: Ukrajna lakosságának több mint harmada orosz. Oroszország kiszámítható. Pontosan lehetett tudni hogy nem fogják sokáig tűrni ami Ukrajnában ment. Magyarul kiprovokálták a háborút. Egy kérdés, ha mondjuk Mexikóban történik ugyanez, az USA tűrte volna?

Ubul80 2022.07.03. 19:15:36

@fofilozofus: Ha visszagondolok az utóbbi 1000 év történelmére, én jobban tartok attól hogy a németek fegyverkeznek, mint attól hogy az oroszok...

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2022.07.03. 23:20:35

@Ubul80: "Egy kérdés, ha mondjuk Mexikóban történik ugyanez, az USA tűrte volna?"
De nem ott történt.
Nézd, nekem egyáltalán nem tetszik amit az usa itt politikailag csinál, szerintem a jenkik menjenek innen haza a fenébe, semmi keresnivalójuk nincs itt, de az, hogy egy ország katonailag egyszercsak lerohan egy másikat, ez akárhogy indokoljuk, védhetetlen. Persze nem tudom mi más választásuk lett volna, szerencsére nem vagyok a helyükben.
Mi ráadásul mindenképpen rosszul fogunk kijönni belőle. Ha az a valószínűtlen eset történik hogy Ukrajna valamilyen csoda folytán nyer, akkor a kárpátaljai magyaroknak végük, viszont így meg hogy háború van, a maradék ott élő magyar népesség is elvándorol. A fizikai háborút valószínűleg az oroszok nyerik, de a kommunikációs háborút Ukrajna már az első pillanatban megnyerte.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2022.07.03. 23:34:29

Ráadásul akár orosz lakosság akár nem, aligha hiszem hogy bárki kitörő örömmel fogadta, hogy a lakása, élete munkája, vagyona egyik napról a másikra értéktelenné válik, rosszabb esetben megsemmisül a "különleges művelet" miatt. Arról nem is beszélve hogy a férfi családtagjait elviszik katonának. Eleinte volt arról is szó, hogy az oroszok arra számítottak hogy majd az ukrán hadsereg egy része átáll vagy valamilyen puccsot követ el, de ennek még a jele se történt meg, vagyis ebben a tekintetben eléggé elszámították magukat, hiába az orosz lakosság.

Ubul80 2022.07.04. 06:10:35

@Sipi81: Igen, az oroszok elszámították magukat. De nem volt teljesen alaptalan a tervük. Az ukránok úgy ahogy van betiltották az ellenzéki pártokat , mondván hogy oroszbarát. Ugyanezt tették az ellenzéki és az orosz médiával. Nem egységes az ország. A háború az emberek számára szörnyű dolog. De a helyzet nem ilyen egyszerű, hogy egy békés országot megtámadott egy agresszor. Ukrajnában iszonyatosan hergelték az embereket az oroszok ellen, kemény lépéseket tettek az asszimilációra. Másodrendű állampolgárokká váltak. Ezt egy nagyhatalom sem tűrte volna el a szomszédságában. A baj az, amiről a cikk is szól: A problémát nem nyers erővel, hanem titkosszolgálattal kellett volna megoldani, mégpedig úgy hogy Ukrajna oroszbarát vezetés alá kerül. Ebben az amerikaiak sokkal ügyesebbek voltak. És mivel érdekük a konfliktus, kiprovokáltatták: Olyan ez mint amikor beitatnál, felhergelnél 2-3 Újpest szurkolót és beküldöd lila ruhában a Fradi B közép tagjai közé a kocsmába, ahol elkezdenek fradit gyalázó dalokat énekelni. Utána pedig azt mondod hogy békésen szórakozó fiatalokat vertek meg agresszív fradi szurkolók. Nem tudom mit gondolnak az ukrajnai oroszok, besorozzák őket, háború, pusztítás, szörnyű. De joggal teszik fel a kérdést, Ukrajna miért provokált, miért nem kerülte el a háborút? Ne felejtsük el hogy Ukrajna egy korrupt, nagyon rosszul működő állam, az emberek nem élnek jól, ráadásul terrorizálják az orosz lakosságot. Kérdem ha annak idején a Bécsi döntést követően a magyar hadsereg komoly harcok árán foglalta volna vissza Észak-Erdélyt, akkor nem támogatta volna a hadműveleteket az ottani magyarság? Dehogynem! Még egy dolog, Csecsenföld, Groznij. Jó példa hogy a háború után a ruszkik hogy építették újjá a várost, és milyen ott az élet oroszbarát vezetéssel. A kommunikációt tény hogy megnyerte a nyugat. De úgy könnyű, ha betiltanak minden orosz forrást. Nem csak Ukrajnában, de Magyarországon se tudsz olvasni, nézni orosz újságot ill. tévét. Ennyit a szabad tájékozódáshoz való jogról! Miért csak a nyugati propagandát olvashatom és az oroszt miért nem? Nem hallgattatik meg a másik fél. De mindez nekünk csak másodlagos kell legyen, az első pedig a magyar érdek.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.07.04. 10:53:05

"A kommunikációt tény hogy megnyerte a nyugat. "

Hát a saját sajtójában biztosan. Ahogy megnyert mindent a Szovjetunió a szovjet sajtóban, meg Németország a hitleri sajtóban. Ennek nincs információértéke. A kérdés, hogy Brazíliában, Indiában, Kínában mit gondolnak.
süti beállítások módosítása